Прегледана и обновена на 20-02-2019

Знаете ли какви промени може да очаквате през вашия втори триместър от бременността?
Когато навлезете във втори триместър от бременността ви – сутрешното гадене и умората, които са ви тормозили през първите три  месеца трябва да отминат, оставяйки ви усещането, че сте енергични и щастливи от новото положение. Вторият триместър за много жени е най–лесният и приятен период от цялата бременност. Възползвайте се от това, че се чувствате по–добре и преливате от енергия, за да започнете да планирате всичко необходимо за пристигането на бебето. По време на втория триместър вашето бебе ще расте много бързо. Между 18 и 22 седмица на бременността задължително ще ходите на ултразвук, за да види вашият лекар може как се развива бебето. Можете също да научите пола на вашето бебе, освен ако не предпочитате да бъдете изненадани. Въпреки че се чувствате много по–добре сега, вътре в тялото ви се извършват големи промени през втория триместър от бременността.

промени във втори триместър на бременността

Какви промени можете да очаквате през втория триместър?
Болки в гърба. Допълнително тегло през последните няколко месеца започва да оказва натиск върху гърба ви, което може да причини напрежение и болка. За намаляване на налягането може да седите изправени и да използвате стол, който осигурява добра опора за гърба. Спете на една страна с една възглавница, поставена между краката ви. Избягвайте да носите тежки неща. Носете обувки с нисък ток. Имаме подробна статия за Болки в Гърба при Бременност.

Кървене от венците. Около половината от бременните жени развиват проблеми като подути и болезнени венци. Хормоналните промени са основната причина, която прави венците по–чувствителни и ги кара да кървят по–лесно. Венците трябва да се върнат към нормалното си състояние, след като бебето се роди. Междувременно използвайте мека четка за зъби и използвайте леко и внимателно конеца за зъби.

Уголемяване на гърдите. Гърдите ви ще нараснат значително през втория триместър от бременността, тъй като се подготвят за бебето. Вземете си сутиен с по–голям размер, за да се чувствате по–комфортно.

Запушен нос или кръвотечение от носа. Хормоналните промени предизвикват подуване на лигавицата на носа, което може да доведе до запушен нос и да ви накара да хъркате през нощта. Тези промени може също да доведат до по–лесно кървене от носа. Преди да използвате деконгестант, с