Втори Триместър

Вие вече сте във вашия втори триместър – за много голяма част от бременните, това е най–хубавият период от тяхната бременност. Това е времето, в което досадното сутрешно гадене изчезва, все още го няма големия апетит, ужасните киселини, допълнителните килограми, задържането на вода и страха от спонтанен аборт. Сега бременната започва да усеща първите движения на бебето, разбира със сигурност пола му и известява всички за бременността си, което й дава възможност в пълна сила да се наслади на трепетите си. Докато вие се адаптиране към промените в тялото си, развитието на плода поема нов курс във втори триместър. Преди два месеца, вашето бебе е било просто струпване на множество клетки. Сега то има функциониращи органи, нерви и мускули. Разберете какво се случва по време на втория триместър като започнете от първата до последната му гестационна седмица.

Седмица 13: Бебето започва да отделя само урина
През тринадесетата седмица на бременността червата на бебето са се съединили в неговата коремна кухина с пъпната връв, от която то ще получава основни хранителни вещества. Вашето бебе също така започва да образуват урина и да я освобождава в околоплодната течност. Тъканта, която ще се трансформира в кост около главата на бебето и в ръцете и краката му – също започва интензивното си развитие.
Нашият съвет към бременната:
Не забравяйте с навлизането във втори триместър да си правите редовни стоматологични прегледи. Според Асоциацията на гинеколозите около 80 процента от бременните мами страдат разрушаване на зъбния емайл или кървене от венците. Прочетете повече в 13 гестационна седмица от бременността.