Втори Триместър

Вие вече сте във вашия втори триместър – за много голяма част от бременните, това е най–хубавият период от тяхната бременност. Това е времето, в което досадното сутрешно гадене изчезва, все още го няма големия апетит, ужасните киселини, допълнителните килограми, задържането на вода и страха от спонтанен аборт. Сега бременната започва да усеща първите движения на бебето, разбира със сигурност пола му и известява всички за бременността си, което й дава възможност в пълна сила да се наслади на трепетите си. Докато вие се адаптиране към промените в тялото си, развитието на плода поема нов курс във втори триместър. Преди два месеца, вашето бебе е било просто струпване на множество клетки. Сега то има функциониращи органи, нерви и мускули. Разберете какво се случва по време на втория триместър като започнете от първата до последната му гестационна седмица.

Седмица 13: Бебето започва да отделя само урина
През тринадесетата седмица на бременността червата на бебето са се съединили в неговата коремна кухина с пъпната връв, от която то ще получава основни хранителни вещества. Вашето бебе също така започва да образуват урина и да я освобождава в околоплодната течност. Тъканта, която ще се трансформира в кост около главата на бебето и в ръцете и краката му – също започва интензивното си развитие.
Нашият съвет към бременната:
Не забравяйте с навлизането във втори триместър да си правите редовни стоматологични прегледи. Според Асоциацията на гинеколозите около 80 процента от бременните мами страдат разрушаване на зъбния емайл или кървене от венците. Прочетете повече в 13 гестационна седмица от бременността.

Седмица 14: Пола на бебето става ясен
През четиринадесетата гестационна седмица на бременността ръцете на бебето почти са достигнали крайната си относителна дължина. Полът на бебето ще стане напълно ясен през тази седмица или през следващите две седмици. При момичета започва формирането на яйчниковите фоликули, а при момчета се появява простатата. Към този момент на втория триместър вашето бебе е около 90 мм дълго от главата до опашката и тежи около 40 грама.
Нашият съвет за 14 седмица от вашия втори триместър на бременността:
Сега вие сте преизпълнени с енергия, така че е хубаво да се възползвате от възможността да се запишете на някакви курсове за бременни. Леките до умерени упражнения, ако вашият лекар естествено одобри това, може действително да помогне на развиващото се бебе (физическата активност подобрява кръвообращението, така че плодът получава кислород по–бързо), и дори може да избегнете много от досадните странични ефекти на бременността като разширени вени, болки в гърба и подуване на корема. За здравите жени се препоръчват 30 минути умерени упражнения поне три пъти в седмицата. Вижте 14 гестационна седмица от бременността.

втори триместър

Седмица 15: Развива се костният скелет
През петнадесетата седмица на бременността бебето нараства много бързо. Формира се скалпа, скелетът му се развива в кости, които ще станат видими на ултразвук до средата на този така вълнуващ втори триместър.
Нашият съвет към бъдещата мама:
Заедно с това, че е известен като най–прекрасния период на бременността – вторият триместър също се счита и за най–сексуално настървения момент. Някои жени изпитват увеличаване на либидото до два пъти поради хормоналните промени и увеличаването на притока на кръв, което многократно увеличава възбудата и подобрява оргазма. Така че, освен ако вашия лекар е препоръчал друго, се отдадете на ласки с партньора си и се любувайте на моментите заедно и бъдете спокойни – това е напълно безопасно за вашето бебе. Научете повече в 15 гестационна седмица от бременността.

Седмица 16: Бебето започва да  проявява сукателния си рефлекс
В шестнадесета седмица на бременността очите на бебето са започнали да се отварят и да извършват много бавно движение. Ушите са близко до достигането на окончателната си позиция. Движенията на бебето стават координирани и могат да бъдат видени с ехограф. Плодът е около 120 мм дълъг от главата до опашката.
Нашият съвет към бременната жена:
Дори ако не сте получили запек през първите няколко гестационни седмици, това най–вероятно ще се случи във вашия втори триместър, защото хормонът прогестерон релаксира гладката мускулна тъкан в тялото ви, включително вашия стомашно–чревен тракт, което забавя значително храносмилането и също води до газове, подуване на стомаха и често оригване. В действителност запекът засяга около половината от всички бременни. За да осигурите доброто състояние на стомаха си – е добра идея да намалите храните, които образуват газове като фасул, зеле и млечни продукти. Прочетете 16 гестационна седмица от бременността.

Седмица 17: Започват да се натрупват мазнини
През седемнадесета гестационна седмица на бременността ноктите на плода са започнали да се развиват. Скоро започват да се развиват мазнините под кожата на бебето. Мазнината ще му осигурят енергия и ще помогнат за топлинния баланс след раждането му.
Нашият съвет към бъдещата мама за нейния втори триместър от бременността:
Чудите се дали е безопасно да се яде риба по време на бременност? Отговорът е да – даже това ще допринесе за подобряване на развитието на мозъка, благодарение на Омега–3 мастните киселини. Но някои сортове риби трябва да се избягва, поради високите нива на живак, който може да засегне развиващия се мозък на бебето и нервната му система. Поради тази причина е наложително бременните жени да не ядат риба меч, акула, кралска скумрия и т.н. Прочетете повече в статията 17 гестационна седмица от бременността.

Седмица 18: Бебето започва да чува
През осемнадесета седмица на бременността ушите на бебето започват да се открояват ясно отстрани на главата. Вашето бебе може чува звуци. То е дълго около 140 мм от главата до опашката и тежи към 200 грама.
Нашият съвет за 18 гестационна седмица от вашия втори триместър:
За съжаление хемороидите са често срещано явление при бременност. Варикозните вени на ректума може да набъбнат и да причинят дискомфорт. Ако сте получили хемороид, говорете с вашия лекар за облекчаващи кремове. И не забравяйте да приемате много течности и да ядете много храни с фибри, за да се избегне напрежението, когато ходите до тоалетната. Вижте 18 гестационна седмица от бременността.

Седмица 19: Бебето се покрива с верникс казеоза
През деветнадесета седмица на бременността кожата на плода покрива с вещество, наречено верникс казеоза. Верниксът помага за защитата на деликатната кожа на бебето от ожулвания и наранявания, които може да произтекат от спукването на околоплодния сак при започване на раждането. При момичетата започва развитието на матката и влагалището през тази седмица.
Нашият съвет към бременната жена:
Обърнете внимание, тъй като бременните са с повишен риск от развитие на инфекции на пикочните пътища. Те възникват, когато бактериите се натрупва в пикочния си мехур, което е по–вероятно да се случи именно сега поради хормоналните промени през втория триместър. Ако вис е случи да уринирате много често с парене и болки, се свържете с вашия лекар. Една доза антибиотици трябва да излекува симптомите в зародиш. За профилактика – може да започнете да пиете ежедневно по чаша чист неподсладен сок от червена боровинка. Научете повече в 19 гестационна седмица от бременността.

Седмица 20: Средата точка на бременността
Вие вече сте точно по вредата на вашия втори триместър. Сега може да успеете да усетите съвсем ясно движенията на бебето. Ако сте били бременни преди, може да сте започнали да чувствате движенията на плода още от преди няколко седмици. Сега вашето бебе е около 160 мм дълго от главата до опашката.
Нашият съвет към бъдещата мама:
Странни, страшни, ярки и обезпокоителни сънища са нещо напълно нормално по време на бременност. Тези сънища могат да бъдат подхранвани от тревогите, които имате за майчинството или раждането, заедно с безсънието или проблемите със заспиването. Говорете за тях с вашите близки. Вижте 20 гестационна седмица от бременността.

Седмица 21: Бебето може да поглъща течности
В рамките на двадесет и първата гестационна седмица на бременността вашето бебе е готово да наддава повече тегло. От тази седмица бебето ви е все по–активно и е в състояние да поглъща течността около него.
Нашият съвет:
Чувствате се напрегнати? Не забравяйте да отделяте достатъчно време да се отпуснете, спете достатъчно и практикувайте редовна физическа активност. Хронично високите нива на стрес и тревожност може да имат неблагоприятни последици върху вашата бременност, включително преждевременно раждане или раждане на бебе с ниско тегло. Виж 21 гестационна седмица на бременността.

Седмица 22: Бебето се покрива с лануго
През двадесет и втората седмици на бременността бебето е изцяло покрито с финна и пухкава коса, наречен лануго. Ланугото помага за поддържане на температурата на бебето. То отпада до раждането. Веждите на бебето вече се виждат на ехограф. То е  достигнало до около 190 мм на дължина от главата до опашката и около 460 грама.
– Нашият съвет за 22 гестационна седмица през вашия втори триместър:
Уморихте ли се да ви разпитват само за бебето и за бременността ви? Споделете с хората около вас как се чувствате и намерете начин да се разсейвате с разговори на други теми! Научете повече в 22 гестационна седмица от бременността.

Седмица 23: Формират се пръстовите отпечатъци
През двадесет и третата гестационна седмица на бременността кожата на вашето бебе е набръчкана и розово–червена на цвят. През тази седмица бебето ви започва да прави бързи очни движения. Езикът на бебето скоро ще образува вкусови пъпки. Отпечатъците също се формират. При момчета тестисите са низходящо в корема. При момичета – матката и яйчниците са налице.
Нашият съвет за бъдещата мама:
Ако вече са започнали болките в гърба, може да успеете да решите проблема с нов по–благоприятен сутиен. Някои жени имат проблеми с адаптиране към теглото на бързо нарастващите си гърди. С други думи защо не си направите една шопинг терапия точно през вашия втори триместър на бременността. Прочетете всичко за 23 гестационна седмица от бременността.

Седмица 24: Истинската коса на плода започва да расте
През двадесет и четвърта гестационна седмица на бременността бебето редовно спи и се събужда. Истинската коса започва да расте на главата му. Бебето ви тежи около 630 грама.
Нашият съвет за 24 гестационна седмица през вашия втори триместър:
Спокойният сън може да бъде вече голямо предизвикателство, още повече защото корема ви нараства все повече. Ако се борите с безсъние, експериментирайте с няколко естествени средства за подобряването му като медитация или една чаша  горещо мляко преди лягане. Вижте 24 гестационна седмица от бременността.

Седмица 25: Бебе отговаря на вашия глас
През двадесет и пета гестационна седмица от бременността се развиват ръцете на плода и т.нар стрес рефлекс. Вашето бебе може да бъде в състояние да отговори на познатите звуци, например на вашия глас, с движение.
Нашият съвет за бременната:
Можете да облекчите все по–осезаемите киселини през вашия втори триместър като променяте храните, които консумирате и начинът, по който се храните. Старайте се за хапвате поне по 5 или 6 пъти на ден на малки порции, вместо по 3 големи. Избягвайте мазни и пържени храни, които изискват повече време за обработка, както и неща, които са пикантни, цитрусови или газирани. Опитайте се да пие между храненията повече вода и спрете да ядете поне няколко часа преди лягане, за да се предотврати стомашното разстройство по време на сън. Прочетете повече в 25 гестационна седмица от бременността.

Седмица 26: Ноктите на бебето се развиват напълно
По време на двадесет и шеста гестационна седмица на бременността бебето ви вече има нокти. Белите му дробове започват да произвеждат сърфактант, веществото, което позволява на алвеолите в белите дробове да се издуват. Плодът е около 230 мм дълъг от главата до опашката тежи около 820 грама.
Нашият съвет:
Сега може да започе подуването на ръцете и краката  вече може да е трудно да си обувате обувките. В действителност 75% от бременните жени изпитват този страничен ефект. Излишната течност в тялото често кара ръцете, краката и глезените да набъбнат. Не забравяйте да пиете много вода. Научете всичко за 26 гестационна седмица от бременността.

Седмица 27: Краят на този триместър
Тази двадесет и седма гестационна седмица от бременността бележи края на вашия втори триместър. В 27 седмица на бременността белите дробове на бебето и нервната му система продължават да узряват бързо.
– Нашият съвет за бъдещата майка:
Ако коремът ви е много голям и вече ви пречи за упражняване на любим спорт, но все пак искате да сте физически активни – може да се замислите за плуването като една добра алтернатива. Не се притеснявайте от покачващото се тегло – това е нормално и след раждането ще се върнете към нормалните си дейности. Прочетете повече за 27 гестационна седмица от бременността. Това беше вашия втори триместър, очаквайте и следващата статия която описва гестационните седмици през последния трети триместър на бременността.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).