14 Гестационна Седмица от Бременността

За да изчислите и следите вашата бременност по дни използвайте нашия Калкулатор Бременност по Дни

Ако имате многоплодна бременност ще ви е по-полезно да прочетете специализираната статия 14 гестационна седмица от бременността с Близнаци.

През 14 гестационна седмица е възможно да се появят нови симптоми – обилна влагалищна секреция, кървене от венците, леко подуване на краката и други. Вече посещенията при лекаря ще включват проверка на сърдечния ритъм на бебето, какво е неговото разположение, колко е голяма матката ви, измерване на теглото ви.

Желателно е да приемате храни богати на протеини, като месо, птици, яйца, риба и  мляко и млечни произведения. Дори и да сте вегетарианка, не изключвайте тези храни от менюто си, защото бебето през всяка една гестационна седмица Вашата бременност има необходимост от минерали, витамини и протеини и може да ги получи единствено чрез вас.

14 гестационна седмица
Ембрион

14 гестационна седмица от бременността носи големи промени за бебето. То  вече може да си върти очите, да се мръщи, да прави различни гримаси и  да си смуче палеца. Благодарение на мозъчните импулси, лицевите мускули се движат и по този начин се формират различните гримаси.
Бъбреците му произвеждат урина, която бебето изхвърля в околоплодната течност. Този процес ще продължи до раждането.
Бебето продължава да расте, като тялото се справя с растежа по–бързо от главата.
През 14 гестационна седмица започват да се появяват фини косъмчета на главата.
Черният дроб започва да произвежда жлъчен сок, далака започва да помага в производството на червени кръвни клетки.
Бебето вече започва да рита с крачета и да маха с ръчички, гледа си пръстите, смуче си палеца, въобще има доста отчетливи движения, въпреки, че на този етап малко майки усещат движения. По скоро те имат усещането, че стомахът им къркори и си мислят, че са си докарали някакви стомашни проблеми. А всъщност бебчо вече си шава.
Тегло – около 50 грама.

Бъдеща майка

Вече сте във втори триместър на бременността и по точно в 14 гестационна седмица или в средата на 4–ти месец. Вероятно енергията ви се възвръща, може да усещате гърдите си по–малко напрегнати. Гаденето също вече е преминало. Горната част на матката е малко над срамната кост, благодарение на това вие вече си имате коремче.
Може по кожата ви да се появят петна и една по–тъмна черта по средата на корема. Тези кожни изменения ще изчезнат, след като родите.

Съвети към бременните жени

Сега е момента да си помечтаете и да се насладите на това невероятно изживяване – бременността. Напълно нормално е да се притеснявате как ще протече остатъка от Вашата бременност, но все пак го правете с мярка, защото подобни притеснения са неоснователни и нездравословни. Съсредоточете се и през 14 гестационна седмица от бременността върху грижете за себе си и бебето – да имате подходяща диета, за да не качите прекалено много килограми, да си осигурите удобни дрехи за бременни и много други полезни неща. И не живейте само с черни мисли, доверете се на днешния ден, а утрешния оставете в ръцете на специалистите, които ще се погрижат за Вашето безпроблемно раждане.
Ако имате по–голямо дете, не е лошо да започнете да го подготвяте за раждането на бебето. Защото, ако сега не го направите, после ще имате големи проблеми.
Не купувайте дрешки още в 14 гестационна седмица от бременността, както и ако ремонтирате стаята на бебето, нека тя да бъде боядисана в неутрален цвят. Причината е, че понякога до самото раждане може да не се разбере полът на бебето. А в други случаи, може гинекологът през цялата бременност да ви казва, че ще имате момче, а накрая да родите момиче. Наистина, в повечето случаи прогнозата е вярна, но има изключения, при които не е.
Обикновено майката има усет какво е детето, но ако това е първата ви бременност, е възможно да не нямате шесто чувство за полът на бебето.
Един от признаците още през 14 гестационна седмица от бременността, че ще родите момче е, че растете само на корем, не сте напълняла много, имате кафява черта по средата на корема, всички казват, че сте се разхубавила.
Ако бебето е момиче, коремът ви не е оформен и имате чувството, че е разлат навсякъде. Може да увеличите теглото си доста, в порядъка на повече от 20 кг.
Разбира се не при всички жени е така. Всяка бъдеща майка е отделен индивид и това, което е било при други жени, точно при Вас е възможно да го няма.
Не е зле да правите подходящи упражнения за бременни и около 14 гестационна седмица от бременността Ви, да се разхождате и най–важното, да не си мислите лоши неща. Със сигурност трябва да видите видеото в публикацията – Упражнения при бременност.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.9 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация

Знаете ли, че...

Около 300 сперматозоида достигат до фалопиевата тръба, но с