15 Гестационна Седмица от Бременността

За да изчислите и следите вашата бременност по дни използвайте нашия Калкулатор Бременност по Дни

Ако имате многоплодна бременност ще ви е по-полезно да прочетете специализираната статия 15 гестационна седмица от бременността с Близнаци.

От 15 гестационна седмица, бебето вече започва да узрява и да се развива. При момичетата вече матката е напълно оформена, както и образуването на яйцеклетките и всичко, което е свързано с детеродния процес. При момчетата са оформени каналите, през които ще преминава спермата. За момента тестисите са високо, ще започват да се смъкват надолу чак към 28 гестационна седмица.
През 15 гестационна седмица бъдещата майка има слаби неразположения, като вагинално течение, кървене на венците, учестено уриниране и др.
Вие сте в петнадесета гестационна седмица, което е 4 месец и втори триместър от бременността.

15 гестационна седмица
Ембрион

През 15 гестационна седмица от бременността, бебето започва да наддава на тегло, започва да си складира мазнини. Вече като го виждате на 4D ехографа, наблюдавате едно малко човече.
Върху пръстите на ръцете и краката вече има  малки нокти. Появяват се линиите на ръцете и пръстовите отпечатъци, които определят индивидуалността на всеки човек.
През 15 гестационна седмица, сърцето на бебето бие два пъти по–силно от това на възрастен човек.
Черния дроб произвежда жлъчен сок, който има голяма роля за  храносмилателният процес.
Задстомашната жлеза произвежда инсулин. Това е хормон, който понижава кръвната захар и ако неговите нива са намалени, може да се стигне до диабет.
Клепачите все още са затворени, но вече са добре оформени ирисите и роговиците на очите.

Дължина – около 18 см.
Тегло – около 60 грама.

Бъдещата майка

През 15 гестационна седмица от бременността вече започвате да усещате движенията на плода. Вече е възможно да усещате леки ритничета. Ако все още не можете да доловите някакви движения, не се притеснявайте, защото по–голяма част от бременните жени, особено тези, които са бременни за първи път, може да усетят първите движения между 18 г.с. и 21 гестационна седмица. Трябва да знаете, че всяко бебе се движи по различен начин и нито едно няма еднакви движения. Някои бебета ритат, други застават в единия край на корема, трети само побутват майка си, четвърти не само ритат, но и се превъртат.
Започвате все по–често да уринирате, защото матката расте и притиска пикочния мехур.
Вече започва да ви личи коремчето, но повече в изправено положение.
В 15 гестационна седмица, както и в останалата част на бременността е възможно да се появят инфекции на гениталиите и пикочните пътища. Когато сте настинала или не сте приемала достатъчно течности, може да си докарате цистит или нещо друго, което от своя страна може да доведе до инфекции на половите ви органи. Ако се появи парене при уриниране, болка в корема, често ходене по малка нужда, силно вагинално течение, не чакайте, а по най–бързия начин си запишете час при специалист, защото нелекувани инфекции на пикочно–половата система, могат да доведат до редица усложнения, както за вас, така и за бебето.
През 15 гестационна седмица от бременността е възможно да се обострят различни видове алергии, които разбира се след като родите трябва да изчезнат. Но не е желателно самолечение, защото някои  противоалергични лекарства не са полезни за бременни жени.

Гинекологични прегледи и изследвания

При посещението на женската консултация, около 15 гестационна седмица от бременността се наблюдава какъв е сърдечния ритъм на плода. Обикновено за този преглед се прилага апарата на Доплер, който работи чрез ултразвукови вибрации. Чрез него много добре се чуват сърдечните удари – Доплерово изследване.
Също така акушерката наблюдава и какъв е размера на матката. Методът на определяне на размера е чрез измерителна лента, като се взима разстоянието от срамната кост до върха на матката. Не се притеснявайте, тази процедура не се прави чрез гинекологичен преглед, а с външно измерване на дължината. Възможно е матката  да нараства много за кратко време, това означава, че носите близнаци. За всички бременни жени с близнаци сме подготвили всяка гастационна седмица от бременността с близнаци, продължете да следите вашата бременност чрез статията Бременност по месеци с близнаци. Ако расте по–бавно от нормалното, не е притеснително, това означава, че бебето се развива нормално, но просто е по–малко.

Съвети към бременните жени

През 15 гестационна седмица, бъдещата майка е желателно да се храни с  продукти, богати на протеини. Всяка бременна жена се нуждае от 75  грама на ден протеини. Подобно количество може да получите от консумацията на месо, птици, риба. Но проблемът е, ако сте вегетарианка. За съжаление растителните протеини не са достатъчно пълноценни, защото не съдържат основните необходими за организма аминокиселини. Но, ако успеете добре да балансирате и да комбинирате различните зеленчуци, ще си набавите нужните аминокиселини. Например може да  съчетаете бобови растения със  зърнени храни, с ядки (орехи, лешници); млечни продукти или яйца с зеленчуци. Това, че сте вегетарианка, не означава, че трябва да изключите от храната си млечни продукти и мляко, защото те съдържат много витамини, минерали, както и калории нужни за 15 гестационна седмица, а и през цялата бременността.

Бъдещия татко

Не се обиждайте на партньорката си, ако понякога ви нагруби без да сте виновен. Настроението на бременните жени се мени и както е сърдита, след пет минути, ще се усмихва. Също така я оставайте да си поспива повече около 15 гестационна седмица от бременността й. Може би сте забелязал, че жена ви е станала много сънлива в последно време, но не й се сърдете, ако няма желание за интимни контакти, защото не е лесно да носиш бебе в утробата си.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация