4D Ехограф

Какво е 4D ехограф?
Без съмнение сте любопитни да видите как изглежда бебето в корема ви — днес вече не е необходимо да чакате 9 месеца, което е дълго време, за да зърнете вашето мило детенце. Вече има 4D ехограф, които ви позволява да видите вашето нероденото бебе много по–задълбочено и подробно от стандартния 2D ултразвук. При това изследване може да проследите дори движения на вашето неродено бебе, като отваряне и затваряне на очите. И трите уреда – 2D, 3D и 4D ехографи обикновено се използва в гинекологичния кабинет. Но преди да видите вашето неродено бебе на 4D ехограф е важно да се запознаете с естеството на изследването с 4D ехограф и как то трябва да се използва по време на бременност, за да се гарантира здравето и доброто състояние на вас и на вашето бебе.

4D ехограф

Каква е разликата между 2D, доплер 3D ултразвук или 4D ехограф?
Ако вече сте посетили лекар, вие вероятно сте били прегледани с 2D (двуизмерен) ехограф. За този изпит се поставя специален датчик върху корема или във вагината ви, който изпраща звукови вълни през тялото ви. Вълните отскачат от вътрешните органи и течности и преобразуват това ехо в двуизмерен образ на плода на екрана на компютър. С доплеровия фетален ултразвук вашият лекар използва ръчно ултразвуково устройство за усилване на звука на феталната сърдечна дейност с помощта на специално желе върху корема ви. И двете изследвания са вълнуващи и магически моменти на досег с нероденото ви съкровище. С по–новият от 2D ехограф, а именно 3D ехограф прегледи се получават множество двумерни образи под различни ъгли и тогава сглобени заедно те формират единен триизмерен образ. Например вместо просто да се покаже изглед в профил на лицето, можете да видите цялата повърхност – тя изглежда повече като обикновена снимка. Достигнахме и до 4D ехограф. Това изследване е подобно, но изображението вече показва движение — което означава че ще можете да се насладите да виждате вашето бебе как прави различни движения в реално време – като отваряне и затваряне на очите и смукане на палеца си.

Защо се прави гинегологично изследване с 4D ехограф?
Лекарите използват 2D и доплер ултразвук редовно през проследяването на цялата си бременност, за да се разглежда плода, да се прави оценка на състоянието на околоплодната течност и да се потърсят вродени дефекти, наред с други неща. По подробните изследвания с 4D ехограф се извършват няколко пъти по време на бременност, за да се проучи внимателно наличието на предполагаеми фетални аномалии като заешка устна и проблеми на гръбначния мозък или да се наблюдава нещо по–специфично. Тези сканирания не са част от рутинните пренатални изследвания, но много лекари ги предлагат за по–голямо спокойствие и увереност в правилното развитие на плода. Имайте предвид, че те се заплащат.

Какво е нивото на безопасност на 4D ехограф по време на бременност?
Колкото и да е вълнуващо да чувате пулса на бебето и да го видите в действие – доплерът, 3D и 4D ехограф се препоръчват официално само, когато вашият лекар ги смята за необходими по медицински причини. Това е така, защото проучванията за оценка на безопасността на ултразвуковите технологии  – доплер, 2D, 3D и 4 D ехограф, показва смесени резултати и потенциалните рискове са неясни. Към този момент няма надеждни научни доказателства, показващи, че ултразвукът от 4D ехограф е вреден за развитието на плода, но е установено, че е възможно някои вредни ефекти да бъдат открити в бъдеще. И в зависимост от храните и лекарствата, когато ултразвукът минава през тялото – той затопля леко тъканите и дългосрочните ефекти от това са все още неизвестни. Така че това, което в момента знаем за 4D ехографът, е че той е ок да се ползва за ограничен брой прегледи, който се правят от квалифициран медицински специалист за оценка на здравословното състояние на вашето бебе. Посъветвайте се с вашия наблюдаващ гинеколог за ехографските изследвания, които е необходимо да направите в хода на бременността. Ако имате някакви притеснения – може да попитате лекаря си, за да сте спокойни.

И запомнете, че ще имате изобилие от възможности да правите чудесни снимки за спомен, когато бебето ви се роди. Междувременно, ако има възможност, сведете до минимум ултразвуковите изследвания през бременността, за да не се подлагате на ненужен риск и се отдайте на едно трепетно очакване с нетърпение на деня, когато ще можете да хванете новороденото си в ръце и ще можете да видите лицето му, без да са ви нужни някакви високи технологии като 4D ехограф например.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация