Речник

Доплерово Изследване

Обновена: 19-01-2018

Какво е доплерово изследване?
Доплеровото изследване използва отразени звукови вълни, за да се види как кръвта тече през определен кръвоносен съд. Това изследване помага на лекарите да дадат оценка за притока на кръвта през големите артериите и вените, каквито са тези на ръцете, краката и шията. То може да покаже дали има блокиран или намален приток на кръв през тесните области на големите артерии на врата. Този проблем е сериозен и може да предизвика инсулт. Изследването може да намери кръвни съсиреци намиращи се във вените на краката (дълбока венозна тромбоза), които може да се откъснат и да блокират притока на кръв към белите дробове. Този проблем се нарича белодробна емболия. По време на бременност доплеровото изследване може да се назначи, за да се проследи притока на кръв към нероденото бебе и да се провери неговото развитие. По време на доплеровия ултразвук ръчно устройство преминава леко през кожата над кръвоносния съд. Устройството се нарича датчик. То изпраща и получава звукови вълни, които се усилва чрез микрофон. Звуковите вълни отскачат от твърди обекти, включително кръвните клетки. Движението на кръвните клетки води до промяна в терена на отразените звукови вълни. Това се нарича ефектът на Доплер. Информацията от отразените звукови вълни може да се използва, за да се получи графика или картина, която показва потока на кръвта през кръвоносните съдове.

доплерово изследване Защо се прави доплерово изследване?
Доплеровото изследване се извършва за да се:
– намерят кръвни съсиреци и блокирани или стеснени кръвоносни съдове в почти всяка част на тялото. Употребява се най-често за шията, ръцете и краката.
– проверят болките в краката, които могат да бъдат причинени от интермитентно накуцване. Това е състояние, причинено от атеросклероза на долните крайници.
– оцени притока на кръв след инсулт или друго заболяване, което може да бъде причинено от проблем с притока на кръв.
– провери за разширени вени или други проблеми на вените.
– разбере размера на притока на кръв към бъбреците или черния дроб.
– наблюдава потока на кръвта след операция на кръвоносен съд.
– уточни размера и местоположението на артериална плака , която може да увеличи риска от инсулт.
– ръководи лечение като лазерна или радиочестотна аблация на необичайни вени.
– провери здравето на плода. Изследването може да провери притока на кръв в пъпната връв през плацентата или в сърцето и мозъка на плода. Този тест може да покаже, ако плода не получава достатъчно кислород и хранителни вещества.

Доплеровото изледване може да се използва при деца със сърповидно-клетъчна болест. Тестът може да провери рисковете от инсулт.

Как да се подготвите за доплерово изследване?
От 30 минути до 2 часа преди изследването може да се наложи да спрете да използвате продукти, които съдържат никотин. Това включва цигари и тютюн за дъвчене. Никотинът кара кръвоносните съдове да се стесняват, което може да даде неверни резултати.

Как се прави доплерово изследване?
Това изследване се извършва от лекар, който е експерт по образни изследвания. Вие ще трябва да свалите от вас всички бижута, които могат да повлияят на ултразвуковото изследване. Може да се наложи да свалите също така всички или повечето от вашите дрехи, според това коя част от тялото ще се изследва.  Върху кожата ви ще се нанесе гел, които да улесни проникването на звуковите вълни. Датчикът се поставя върху гела и се премества по кожата.  Тестът обикновено отнема от 30 до 60 минути.

Има ли рискове по време на доплерово изследване?
Не са известни рискове, свързани с доплер ултразвуков тест. Този тест няма да навреди на нероденото бебе също по никакъв начин.

Какви може да бъдат резултатите от доплеровото изследване?
Доплеровият тест използва отразени звукови вълни, за да видите как кръвта тече през даден  кръвоносен съд. За нормален Доплер ултразвук се счита, ако той не показва значително стесняване или други проблеми в някоя от артериите. Ако няма никакви признаци на съсирек в някоя от проучваните вените и, ако размерът и позицията на вените са нормални. За ненормални се считат резултатите от доплерово изследване, ако се намери място, където артерията е блокирана, ако се открие аневризма или стесняване на кръвоносните съдове, ако има ненормално увеличение или намаление на кръвотока през съдовете, които доставят кислород и хранителни вещества към плода при бременност.

Какво може да повлияе на изследването?
Може да не успеете да направите доплерово изследване, или резултатите може да не бъдат от полза, ако:
– Има разположени кости над областта, която се проучва или ако има газове в червата. Това може да повлияе на снимките.
– Вие не сте в състояние да останете продължително неподвижни по време на изпитването.
– Вие сте с изключително наднормено тегло.
– Имате абнормен сърдечен ритъм (аритмии) или болест на сърцето. Това може да предизвика промени в потока на кръвта, въпреки че кръвоносните ви съдове са нормални.
– Вашата ръка или крак са студени. Кръвотококът през този крайник може да се забави заради това и изследването няма как да бъде адекватно.
– Имате открита рана в областта, която трябва да се гледа.

Ако ви се наложи да направите доплерово изследване, лекуващият ви лекар най-точно и ясно ще ви разясни всичко, което ви вълнува и тревожи. Не се замисляйте да питате за всичко, което ви интересува.

Каква Бебешка Количка да Избера

Предишна публикация

Как да се Предпазим от Забременяване

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Речник

ендометрит

Ендометрит

Какво е ендометрит? Буквално терминът ,,ендометрит” се разбира като възпаление на лигавицата на матката. Точно тази лигавица ...
Здраве
аденомиоза

Аденомиоза

Какво e аденомиоза? Аденомиозата е състояние при което има навлизане или движение на ендометриална тъкан от матката ...
Речник
елефантиаза

Елефантиаза

Какво е елефантиаза? Елефантиазата, известен също като лимфна филариаза, е много рядко състояние, което се разпространява от ...
Речник
менорагия

Менорагия

Какво е Менорагия? Менорагия е менструално кървене, което трае повече от 7 дни. Също така с този ...
Речник