Изследване за Паразити

Какво представляват изследванията за паразити?
Тестовете за паразити търсят паразити и техните яйца в проба от изпражненията ви. Паразитът е микроскопично същество, което получава хранителни вещества от друго същество като живее в гостоприемника. Паразитите могат да живеят в храносмилателната система и да причинят заболяване. Те са известни като чревни паразити. Чревните паразити засягат десетки милиони хора по света. Те са по-чести в страни, където санитарно-хигиенните условия са бедни, но милиони хора в развитите страни се заразяват всяка година.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Къде се срещат паразитите?
Паразитите са често срещани в:
– Реки, езера и потоци, дори и в тези, които изглеждат чисти
– Плувни басейни и хидромасажни вани
– Повърхности като дръжки за баня и смесители, маси за смяна на пелени и играчки. Тези повърхности могат да съдържат следи от изпражнения от заразен човек.
– Храни
– Почва

изследване за паразити

Много хора се заразяват с чревни паразити, когато случайно поглъщат замърсена вода от езеро или поток. Децата в детските градини също са изложени на по-висок риск от инфекция. Децата могат да поемат паразита чрез докосване на заразена повърхност и поставяне на пръстите си в устата. За щастие повечето паразитни инфекции изчезват сами или лесно се лекуват. Но те може да причинят сериозни усложнения при хора с отслабена имунна система, например от ХИВ/СПИН, рак или други заболявания. Бебетата и възрастните хора имат по-слаба имунна система.

Защо се правят такива изследвания?
Тестовете за паразитите се използват, за да се разбере дали паразитите населяват храносмилателната ви система. Ако вече сте били диагностицирани с паразитна инфекция, изследването може да се използва, за да види дали лечението работи успешно при вас. Вашият лекуващ медицински специалист може да нареди тестове, ако вие или вашето дете имате симптоми за чревни паразити. Те включват:

– Диария, която трае повече от няколко дни
– Коремна болка
– Кръв и/или слуз в изпражненията
– Гадене и повръщане
– Газове
– Загуба на тегло
Понякога тези симптоми изчезват без лечение и тестване не е необходимо. Но тестване то може да бъде препоръчано, ако вие или вашето дете имате симптоми на паразитна инфекция и сте изложени на по-висок риск от усложнения. Рискови фактори включват:
– Възраст. Кърмачетата и възрастните имат по-слаба имунна система. Това може да направи инфекциите по-опасни.
– Заболяване. Някои заболявания като ХИВ/СПИН и рак могат да отслабят имунната система.
– Някои лекарства. Някои заболявания се лекуват с лекарства, които потискат имунната система. Това може да направи паразитната инфекция по-сериозна.
– Влошаващи се симптоми. Ако симптомите ви не се подобрят с течение на времето, може да се нуждаете от лечение с лекарства или друг вид лечение.

Как се прави изследване за паразити?
Ще трябва да предоставите проба от изпражненията си. Вашият лекар ще ви даде конкретни инструкции как да събирате и предадете вашата проба. Инструкциите може да включват следното:
– Поставете чифт гумени или латексови ръкавици.
– Съберете и съхранете изпражненията в специален контейнер, даден ви от лаборатория или купен от аптека.
– Уверете се, че с пробата не се смесва с урина, тоалетна вода или тоалетна хартия.
– Запечатайте и етикирайте контейнера.
– Свалете ръкавиците и измийте ръцете си.
Отнесете контейнера за изследване възможно най-скоро. Паразитите могат да бъдат по-трудни за намиране, когато пробата не е достатъчно бързо тествана. Ако не можете да стигнете до лабораторията веднага, трябва да съхранявате пробата си в хладилник, докато не сте готови да я доставите.
Може да се наложи да съберете няколко проби от изпражненията от себе си или вашето дете за период от няколко дни. Това е така, защото паразитите не могат да бъдат открити във всяка проба. Няколко проби увеличават вероятността паразитите да бъдат открити.

Трябва ли да направя нещо специално, за да се подготвя за теста?
Не се нуждаете от специални препарати за изследване за паразити.

Има ли някакви рискове при провеждане на теста?
Няма известен риск от изследването наличие на паразити.

Какво означават резултатите?
Отрицателният резултат означава, че не са открити паразити. Това може да означава, че нямате паразитна инфекция или не е имало достатъчно количество паразити, за да бъдат открити. Вашият лекар може да ви тества отново или да препоръча различни тестове, за да помогне за поставяне на диагноза.

Положителен резултат означава, че сте били заразени с паразит. Резултатите също така ще показват вида и броя на паразитите, които имате.
Лечението на чревна паразитна инфекция почти винаги включва пиене на много течности. Това е така, защото диарията и повръщането могат да причинят дехидратация (загубата на прекалено много течности от тялото). Лечението може да включва и лекарства, с които да се отървете от паразитите и/или да се облекчават симптомите. Ако имате въпроси относно вашите резултати, говорете с лекаря ви.

Има ли нещо друго, което трябва да зная за тестовете за паразити?
Има стъпки, които можете да предприемете, за да предотвратите паразитна инфекция. Те включват:
– Винаги измивайте ръцете си след отиване до банята, смяна на памперса и преди да боравите с храна.
– Не пийте вода от езера, потоци или реки, освен ако не знаете със сигурност, че е безопасна. Когато сте на къмпинг или пътувате до определени страни, където водоснабдяването може да не е безопасно, избягвайте чешмяна вода, лед и неварени храни, мити с чешмяна вода. Бутилирана вода е безопасна. Ако не сте сигурни дали водата е безопасна, сварете я преди да пиете. Вряща вода за една до три минути ще убие паразитите. Изчакайте, докато водата се охлади преди да се пие.

Доказано е, че в повечето случай човек дори и не подозира, че има паразити в тялото, затова Ви препоръчваме да си направите пълни изследвания за чревни паразити. Вече има достатъчно на брой добри лаборатории които правят тези изследвания, просто влезте на техния сайт или им се обадете по телефонна и научете нужната информация за да си направите изследване за паразити.

Източници на публикацията – Изследване за паразити:
1. cdc.gov/parasites/crypto/general-info.html
2. cdc.gov/parasites/crypto/gen_info/prevention-general-public.html
3. cdc.gov/parasites/crypto/treatment.html
4. merckmanuals.com/home/infections/parasitic-infections-intestinal-protozoa-and-microsporidia/cryptosporidiosis
5. choc.org/programs-services/gastroenterology/viruses-bacteria-parasites-digestive-tract/
6. cdc.gov/parasites/giardia/prevention-control-general-public.html

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Свързани Статии