Цвят на очите на бебето

Цветът на очите е едно от най-вълнуващите неща които човек обсъжда, може би сте чували най-различни реплики за очите на хората. Защо това е така? Може би защото любовта се случва от пръв поглед, знае ли човек, но едно е ясно всеки родител се интересува какъв цвят ще са очите на бебето.

Какво трябва да знаем за така неопределения и променящ се цвят на очите на бебето! Очите на вашето бебе може да са красив нюанс на синьо или кафяво сега, но дали това винаги ли ще бъде така? Тук ще се опитаме да кажем кога евентуално вашето бебе ще премине през промяна в цвета на очите си.

Снимайте бебешките сини очи, защото има шанс те да станат кафяви или да отидат в гамата на зеленото. Афроамериканските, испанските и азиатските бебета са почти винаги родени с много тъмни очи, които остават тъмни, въпреки че нюансът може да се промени леко през първата година. Кавказките бебета пък обикновено се раждат с тъмно сини очи или дори на пръв поглед сиви очи. При тях очите могат да се променят още преди първия рожден ден поне няколко пъти. Което означава, че ще имате достатъчно време, за да поставите залозите си за цвета на детските очи. Както се казва ГЕН!

цвят на очите на бебето

Кой е отговорен за тази на пръв поглед магическа трансформация в цвета на очите на бебето?
Отговорът зависи от количеството пигментни вещества или така наречения меланин в ириса. В телата си имаме специализирани клетки, наречени меланоцити, чиято работа е да обикалят секретирането на меланин там, където е необходимо, включително в ириса. Това е е цветната част на окото, което разбира се учените са установили, че се определя от гените, които детето ви е наследено от своите баби, дядовци и съответно родители.

Каква роля играе Меланинът в цвета на очите на бебето?
Меланинът, произвеждан от клетките, е вид пигмент, който е в основата за това, че ви дава цвета на кожата и косата (или поне цвета на косата, който сте имали като дете). Точно както всеки от нас знае, че слънчевата светлина потъмнява нашата кожа, то точно слънчевите лъчи правят същото нещо с цвета на очите чрез ириса. Когато детето ви навлезе в света и е изложено на ярките светлини на родилната зала, този лек шок слага начало на производството на меланин в ириса, което от своя страна води до промени в цвета на очите на новороденото бебе. Само малко количество меланин и вашето бебе ще има сини очи, добавете още малко количество меланин и ще получите зелен очи, продължете да добавяте още и ще получите сиви очи очи с или лешников цвят; още повече меланин и цветът на очите на бебето ще бъдат кафяви или дори черни.

Кога се променя цветът на очите на бебето?
Най-бързите промени в цвета на очите вероятно ще настъпят, когато детето ви е на възраст между 3 и 6 месеца. По това време, ирисът е скрил достатъчно пигмент, така че ще бъде в състояние по-добре да се предположи какъв най-вероятно ще бъде крайният цвят и нюанса н очите. Но дори и това да е така, цветът на очите на бебето все още може да се промени и да има някои изненади – може да продължите да забелязвате фините промени в цвета на очите – зелените очи бавно се превръщат в лешникови, казват, или лешниковите такива се задълбочават към кафяво, докато детето е на около 3 години. Просто не очаквайте бебешките кафяви очи да се превръщат в синьо-тъмни очи, те най-вероятно ще останат тъмни.

Каква роля играе генетиката в цвета на очите на бебето?
Крайният нюанс и цвят на очите на бебето също зависи от своята майка и своят баща и ролетката на генетичните зарове. Тъй като в науката все още има много неща, които не се разбират за взаимодействието на гените и тяхната част при определянето на цвета на очите, трудно е да се направят бързи прогнози за цвета на очите на бебето ви.

Какъв цвят ще са очите на бебето?
Предположения за вероятния цвят на очите на бебето според неговите родители*:

– Кафяви очи + Кафяви очи
Ако очите и на двамата партньора са кафяви, но единият от вас има синеок родител т.е баба или дядо, тогава има малък шанс очите на малкото да останат сини. Кафявите очи при бебето са с 75% вероятност.

– Кафяви очи + Зелени очи
Ако единият родител е със кафяви, а другия със зелени, то шансът бебето да е с кафяви очи е 50%, а шансът да е със зелени е 37,5%, останалите 12,5% са за това че бебето ще има сини очи.

– Кафяви очи + Сини очи
Ако някой от вас има кафяви очи, а другият сини – тогава очите на детето ви имат 50 – 50 шанс да вземат „сините гени“ или „кафявите гени“ на един от своите родители.

– Зелени очи + Зелени очи
Ако и двамата родители имат зелени, то шансът детето да има зели очи е 75%, шансът да има сини очи е 24%, като има по-малко от 1% цветът на очите на бебето да са кафяви

– Зелени очи + Сини очи
Ако единият родител е със сини очи, а другият със зелени, има много малък, почти нулев шанс детето да има кафяви очи, а шансовете се разпределят 50 на 50 за зелени или сини.

– Сини очи + Сини очи
Ако и двамата родители имат сини очи, тогава е много вероятно – 99%, тези бебешки сини очи да продължат да ви омайват с цвета си много години напред. Като остава 1 процент да са зелени.

– Синдром на Ваарденбур
Ако вашето дете има едно кафяво и едно синьо око, трябва да се посъветвате с доктор, защото става въпрос за рядко генетично състояние, наречено синдром на Ваарденбург.

* Добавяме тази звездичка, защото според някои проучвания цветът на очите на бебето, не зависи само от неговите родители, а и от неговите баби и дядовци.

Не е толкова сложно на пръв поглед, но процесите с гените винаги са учудвали учените. Всеки родите се интересува какъв ще е цветът на очите на бебето му, но се надяваме по-горните редове да внесат яснота.

Източници:
1. whattoexpect.com/first-year/ask-heidi/baby-eye-color.aspx
2. healthychildren.org/English/ages-stages/baby/Pages/Newborn-Eye-Color.aspx

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).