Противозачатъчни хапчета след полов акт

Знаете ли всичко за приема на противозачатъчни хапчета след полов акт като вид спешна концентрация – План Б?
Левоноргестрелът е хормон, който се използва в различни медицински препарати за спешна контрацепция т.е хапчета против забременяване. Спешната контрацепция се използва по спешност както става ясно и от името й. Не трябва да я използвате като рутинен и многократен метод за контрол на раждаемостта, защото може да има нежелани последствия за вашия организъм. Най-общо казано хормонът левоноргестрел предотвратява забременяване след незащитен полов акт. Хората разговорно понякога го наричат „таблетка за следващата сутрин“. Реално обаче не е нужно да чакате до сутринта за да го вземете. Всъщност левоноргестрелът е толкова по-ефективен, колкото по-рано го приемете. В повечето случай едно хапче е напълно достатъчно, но задължително прочетете листовката преди да го приемете. Като цяло в повечето противозачатъчни хапчета след полов акт има 1,5 милиграма левоноргестрел. Марките Levonorgestrel в България включват медикаменти като Еслапел, Елауан и т.н. Вижте Хапчета против забременяване цени.

противозачатъчни хапчета след полов акт

Как действа левоноргестрелът?
В зависимост от това в кой ден от вашия цикъл сте, левоноргестрелът работи по един от изброените начини:
– предотвратява или забавя овулацията
– попречва на оплождане на яйцеклетката
– също е възможно да предотврати имплантирането на оплодена яйцеклетка в матката чрез промяна на нейната лигавица.

Нека тези противозачатъчни след полов акт които съдържат хормона левоноргестрелът не се бъркат с хапчета за аборт, защото хапчетата за спешна концентрация са различни и достъпни от всяка аптека, докато хапчетата за аборт винаги трябва да бъдат изписани от лекар. С други думи, този тип хапчета за спешна контрацепция не спира развитието на плода, след като оплодената яйцеклетка се имплантира в матката. Затова трябва да сте наясно, че той няма да работи, ако вече сте бременна, когато го приемате.

Колко ефективен е левоноргестрел?
На повечето листовки пише, че ако имате възможност да го приемете в рамките на 72 часа след незащитен полов акт, хормонът левоноргестрел намаля риска от бременност с до 89%. Ако вземете хапчето така казано План Б по-ранно, а именно в рамките на 24 часа, той е около 95% ефективен. Важно е да трябва да знаете, че противозачатъчните хапчета за спешна контрацепция – план Б не са толкова ефективни, колкото обикновената контрацепция. Затова не го приемайте като основна форма за контрол на раждаемостта. Също така това хапче не ви предпазва от полово предавани болести. Мислете за това като резервно копие – План Б, а не за рутинна употреба, точно затова се нарича План Б или спешна контрацепция.

Как да приемате левоноргестрел?
Левоноргестрелът може да бъде купен без рецепта от всяка аптека. Тъй като хапчето е най-ефективно, когато се приема възможно най-скоро – до 72 часа след рисков полов акт, съветваме да имате винаги едно под ръка. Още по-добре, използвайте надеждна форма за контрол на раждаемостта и планирайте резервен метод за предпазване.

Може да приемате противозачатъчни хапчета след полов акт съдържащи хормона левоноргестрел, ако:
– Не сте използвали никакъв контрол върху раждаемостта.
– Презервативът се скъса или се изхлузи
– Диафрагмата се изплъзне от мястото си.
– Пропуснали сте поне 2 или 3 активни противозачатъчни таблетки подред.
– Забравили сте да поставите пръстена си или да приложите пластира си.
– Вашият партньор не поеме контрол и не се отстрани навреме.

Имате още една причина да мислите, че контролът ви върху раждаемостта може да не е работил, а именно – принудени сте да имате полов акт. Запомнете: Левоноргестрелът няма да ви предпази от забременяване, ако правите секс след приема на хапчето.

Не приемайте хапчета съдържащи хормона левоноргестрел, ако:
– Подозирате, че сте бременна или имате потвърдена такава от лекар или тест за бременност.
– Имате алергия или свръхчувствителност към някои съставки на препарата.
– Скоро сте имали необичайно вагинално кървене.

Какви може да са страничните ефекти на левоноргестрел?
Много жени са приемали противозачатъчни хапчета след полов акт с цел спешна контрацепция и в повечето случай без сериозни усложнения. Винаги е добре да попитате вашия личен лекар за възможни взаимодействия с други лекарства. Левоноргестрелът се счита обикновено за безопасен за повечето жени.

Потенциални възможни странични ефекти на левоноргестрел могат да бъдат:
– гадене
– болка в корема
– умора
– главоболие
– менструални промени
– виене на свят
– чувствителност на гърдите
– повръщане

Ако повръщате повече от 2 часа след приема на лекарството, обадете се на медицински специалист, за да разберете дали трябва да повторите дозата. След левоноргестрелът може да имате и някакво неочаквано кървене. То трябва да изчезне по време на следващия ви период. Възможно е обаче левоноргестрелът да направи следващата ви менструация да бъде по-обилен, по-тежък или по-лек от обикновено. Може да дойде и по-рано или по-късно, отколкото е нормално за вас.

Ако не получите менструалния си периода в рамките на 3 седмици, вземете един бърз тест за бременност от аптеката, за да сте сигурни, че не сте бременна. Успех с избора на правилните противозачатъчни хапчета след полов акт.

Източници:
1. fda.gov/drugs/postmarket-drug-safety-information-patients-and-providers/fdas-decision-regarding-plan-b-questions-and-answers
2. nhs.uk/conditions/contraception/emergency-contraception/
3. planbonestep.com/how-plan-b-works/
4. fda.gov/drugs/postmarket-drug-safety-information-patients-and-providers/plan-b-075mg-levonorgestrel-and-plan-b-one-step-15-mg-levonorgestrel-tablets-information

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Свързани Статии