Забременяване

Хапчета за Забременяване

Обновена: 20-03-2018

За милиони жени, които се борят да забременеят, лекарствата за стимулиране на плодовитостта са първата стъпка в процеса на лечението. Какво точно обаче правят тези малки хапчета за забременяване или дори инжекции? Накратко и най–общо казано – те насърчават овулацията или образно казано момента на отделяне на яйцеклетка при жената за да може тя да се срещне с правилният сперматозоид.

Какви най–общо са хапчетата за стимулиране на плодовитостта?
хапчета за забременяване Вашият лекуващ лекар може да опита първо да ви назначи терапия с някое от по масовите стандартни лекарства, които често се оказват всичко, което е необходимо, за да забременеете:
– Активното вещество кломифен работи чрез стимулиране на хормоните в мозъка, които предизвикват развива и узряването на една или няколко яйцеклетки, които да бъдат освободени от яйчниците ви.
– Групата на гонадотропините стимулира яйчниците директно да произвеждат едно или няколко яйца.

При някои жени тези медикаменти трябва да се комбинират с вътрематочно осеменяване или асистирана репродуктивна технология като ин витро оплождане. Може да се каже, че различни хапчета за забременяване се използват и тук, защото жените, подложени на ин витро също приемат и други видове лекарства за стимулиране на плодовитостта за подготовка на лигавицата на матката за бременност и за предотвратяване на преждевременно освобождаване на яйцата от яйчниците.

По какво се различават различните групи хапчета за забременяване?
Какъв вид хапчета за насърчаване на зачеването – зависи от случая на конкретната ситуация при жената и конкретно от естеството на нейните индивидуални проблеми със забременяването. Така например – жените със синдром на поликистозни яйчници като цяло не реагират добре на кломифен, но на тях могат да бъдат дадени инсулин –сенсибилизиращия метформин, за да им се помогне за получаване на овулация. Някои жени с поликистозни яйчници реагират добре на комбинация от метформин и кломифен. Жените с хиперпролактинемия имат твърде много от хормона пролактин в кръвта си, което пречи на овулацията. Жените с това състояние, които искат да зачене – най–вероятно ще вземе бромокриптин или каберголин за възстановяване на овулацията.

Какви са рисковете от приема на различни лекарства и хапчета за забременяване?
Много от тези лекарства биват използвани безопасно и успешно вече повече от 40 години. Но подобно на другите терапии за постигане на бременност – тези лекарства може да увеличат вероятността от зачеването на повече от едно бебета, което за жалост увеличава и риска от усложнения включително спонтанен аборт и преждевременно раждане. Около 10 на сто от жените, които приемат кломифен са заченали повече от едно бебета – най–вече близнаци, и около 30 на сто от жените, които вземат гонадотропини имат многоплодна бременност – отново най–вече с близнаци.

Да не пропуснем и мъжете защото и за тях има „хапчета за забременяване“ или или така казано за увеличаване и забързване на сперматозоидите. Такъв тип медикамент е Андрозитол. Разбира се има и други, както казахме всеки случай е индивидуален и също така за мъжът трябва да бъдат преписани от лекар.

Каквито и хапчета на забременяване да приемате, не забравяйте, че това трябва да става само по лекарско предписание, което ще бъде изцяло съобразено с вашето индивидуално състояние и медицинска история.

Витамин К за Бебета

Предишна публикация

Болки в Стомаха при Бременност

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.