Прегледана и обновена на 17-11-2016

Преди да се опитвате да достигнете до така желаното забременяване с близнаци, имайте предвид, че съществуват по–високи рискове при такава бременност, включително рисковете за здравето на вас и бебетата от преждевременно раждане, раждане на бебета с прекалено ниско тегло или с някакви проблеми. За това е добре да имате доверен лекар или подходяща опора в лицето на ваш близък човек, ако сте бременна с близнаци. Средно всяка жена има 3 % шанс за забременяване с близнаци. Афро–американските имат по–голям шанс да заченат близнаци, докато азиатките имат по–нисък шанс.

забременяване с близнаци

Ние ви предлагаме 12 съвета, чрез които можете да увеличите шанса си за забременяване с близнаци.

1. Приемайте фолиева киселина
Изследвания показват, че жените, които приемат фолиева киселина дълго преди да забременеят имат 40 % по–голям шанс за бременност с близнаци, въпреки че това конкретно е насочено като правило към жените, които са претърпели процедури за изкуствено осеменяване като ин витро оплождане или инсеминация.

2. Консумирайте Маниока!
Този африкански вариант на сладки картофи се смята за средство за стимулиране на хиперовулация и увеличаване на шанса за оплождане на две зрели яйцеклетки на веднъж.

3. Възрастта на жените има значение!
Възрастните жени произвеждат по–високи количества на фоликуло–стимулиращ хормон, което увеличава шанса за отделяне на няколко зрели яйцеклетки и забременяване с близнаци.

4. Наличие на хиперовулация
Когато две или повече яйцеклетки се отделя по време на овулацията, се наблюдава хиперовулация. Това може да се случва поради генетични особености, менопауза, възраст или редица други хормонални причини. Ако в семейството на жената има близнаци – шансът за зачеване на близнаци е по–висок.

5. Какво е теглото ви?
Жените, които са по–едри и високи имат по–голям шанс за забременяване на близнаци.

6. Кърмене
Ако сте кърмили, когато сте забременели, вероятността за забременяване с близнаци е по–голяма.

7. Приемайте добавки с магнезий и калций!
Няма категорични доказателства, че тези два елемента, приемани в комбинация може да увеличат шанса ви да забременеете с близнаци (дозата трябва да се съгласува с вашия лекар или фармацевт). Тази комбинация също може да увеличи шансът да имате момиче.

8. Спира на противозачатъчните хапчета
Ако сте били на хормонални противозачатъчни за шест месеца или повече и ги спрете, това може да отнеме няколко цикъла преди тялото ви да се приспособи към промени. Това може да увеличи нивата на хормоните и да доведе до отделянето на няколко зрели яйцеклетки, а от там да се получи желаното забременяване с близнаци.

9. Прием на добавки с корен от Мака
Перуанското растение Мака се ползва от векове за подобряване на плодовитостта на двойките, което може да увеличи шанса за забременяване с близнаци. Страничните ефекти обаче може да включват промени в настроението и други отклонения, така че се уверете, че приемате правилната доза.

10. Яжте сърцевината на ананас!
В сърцевината на ананаса се съдържат най–високите концентрации на бромелаин, който увеличава шансовете за имплантация на оплоденото яйце след овулацията. Обаче това също е свързано с контракции и опасност от