Прегледана и обновена на 16-04-2021

Как се отброява бременността?

Много жени се питат коя гестационна седмица на кой месец отговаря. Това е нормално, защото е леко объркващо в началото, особенно като разберете, че бременността започва да се отброява от първия ден на последният Ви менструелен период.

Преди да отговорим на въпроса коя гестационна седмица на кой месец отговаря ще кажем, че винаги една бременност се брой в гестационни седмици и лунарни месеци. Може да прочетете цялата статия за да ви се изяснят седмиците и месеците за вашата бременност. Ако желаете да научите повече за всеки месец и всяка гестационна седмица поотделно може да прочетете най-четената статия от всяка бременна жена, а именно Бременност по Седмици.

През колко дни и седмици преминава жената през своята бременност?

Средно всяка бременност е 40 гестационни седмици. От своя страна всяка една гестационна седмица има по 7 дни, точно колкото има и календарната седмица във вашият календар на стената в офиса ви например. От тук лесно може да сметнете, а някои от вас може би направиха вече това, е че всяка бременност е следно около 280 дни.

Колко месеца продължава бременността?

В зависимост от това как се изчислява бременността имаме 10 лунарни месеца или 9 календарни месеца. В следващите редове ще разберете коя гестационна седмица на кой месец отговоря.

Ако изчислявате своята бременност според броя на лунарните месеци, то нещата изглеждат така:
– 1 лунарен месец –  1 до 4  гестационна седмица
– 2 лунарен месец – 5 до 8  гестационна седмица
– 3 лунарен месец – 9 до 12  гестационна седмица
– 4 лунарен месец – 13 до 16  гестационна седмица
– 5 лунарен месец – 17 до 20  гестационна седмица
– 6 лунарен месец – 21 до 24  гестационна седмица
– 7 лунарен месец – 25 до 28  гестационна седмица
– 8 лунарен месец – 29 до 32  гестационна седмица
– 9 лунарен месец – 33 до 36  гестационна седмица
– 10 лунарен месец – 37 до 40  гестационна седмица

Ако изчислявате своята бременност според броя на календарните месеци, то нещата изглеждат така:
– 1 календарен месец –  1 до 4  гестационна седмица
– 2 календарен месец – 5 до 8  гестационна седмица
– 3 календарен месец – 9 до 13  гестационна седмица
– 4 календарен месец – 14 до 17  гестационна седмица
– 5 календарен месец – 18 до 22  гестационна седмица
– 6 календарен месец – 23 до 26  гестационна седмица
– 7 календарен месец – 27 до 30  гестационна седмица
– 8 календарен месец – 31 до 35  гестационна седмица
– 9 календарен месец – 36 до 40  гестационна седмица

коя гестационна седмица на кои месец отговаря

Може би виждате разликата между лунарните месеци и календарите месеци. Всеки лунарен месец има точно 28 дни и в него се побират точно 4 гестационни седмици, докато всеки календарен месец се различава в зависимост от това дали има 30 или 31 дни ( месец февруари има 28 или 29 дни в зависимост от това дали годината е високосна или не е такава) и тъй като всеки месец е различен в него се побират малко повече от 4 гестационни седмици.

Калкулатор бремнност по гестационна седмица

Обърках те ли се коя гестационна седмица на кой месец отговаря и вие в коя гестационна седмица сте в момента?! Ако е така то ние ще ви дадем най-лесните начини да определите в кой календарен месец се намирате от бременността.

Първи вариант за определяне на месеца

Направете си ваш календар или си отбележете датите върху малко джобно календарче. Например вашият лекар ви казва, че вашата дата на терминът на раждането е 25 ноември, то тогава си слагате отметка на 25-то число на 9 месеца назад в календара и сега вече знаете в кой календарен месец кога влизате!

Втори вариант за определяне на месеца

Друг вариант е като знаете първия ден на последният ви менструален цикъл. Например той е бил на 25 март, но тогава няма как да сте заченали, защото вашата овулация най вероятно е настъпила след 14 дни на 8 април т.е вие сте забременели точно на 8 април. Което означава,  че до 8 май вие в 1 месец, от 8 май до 8 юни сте във 2 месец и т.н до 8 декември когато най-вероятно е датата на терминът ви.

Трети вариант за определяне на гестационната седмица и месеца

Използването на Калкулатор за изчисляване на гестационната седмица или използването на Калкулатор за изчисляване на бременността по дни

Не се колебайте да задавате всякакви въпроси на вашият лекар, дори и да ви се струват доста налудничави или глупави. В тоя ред на мисли най-добре на въпроса коя гестационна седмица на кой месец отговоря може да ви отговори той в зависимост от вашият първи ден на последната ви менструация.

Както се казва всеки да си брой гестационните седмици по негов си начин, било то според лунарните месеци или календарните месеци. Желаем на всички бременни жени да имат една лека и здравословна бременност – Успех от екипът на Bremennost.bg!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.8 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Забременяване с Близнаци

Previous article

Кюретаж

Next article