Анемия Лечение

Как да разбера дали имам анемия?
За диагностика на анемията, вашият личен лекар вероятно ще поиска да разбере вашата медицинска история, ще  извърши физически преглед и ще назначи кръвни тестове. Има 2 основни причини за анемия: загуба на кръв или намаляване на производството на червените кръвни клетки в организма. Кръвни тестове не само ще потвърдят диагнозата анемия, но също и ще помогнат да се открие основният източник на проблема точка към основното заболяване. Тази статия е с информация за „Анемия Лечение“, повече за самото заболяване анемия може да прочетете в предходната статия „Анемия“.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

анемия лечение

Анемия – Лечение?
Всеки които се е сблъсквал с диагноза анемия, започва да се пита какво е лечението на анемия? Вашият лекар няма да може да третира адекватно анемията, докато не установи основната причина. Лечението на един вид анемия може да бъде неподходящо и опасно за друг вид анемия!

Лечение на анемията причинена от загуба на кръв
Ако изведнъж загубите голям обем кръв, може да бъдете лекувани с течности, преливане на кръв, кислород и евентуално прием на желязо, което да помогне на тялото ви да изгради  нови червени кръвни клетки. Хроничната загуба на кръв се третира чрез идентифициране на източника на кървене, спиране на кървенето, ако е необходимо и осигуряване на лечение на желязо дефицитната анемия.

Лечение на анемията причинена от намалено производство в организма на червени кръвни клетки
Видът на лечението при този вид анемия като цяло зависи от самата причина за намаленото производство на червените кръвни клетки и намиране на съответната причина за това.

Лечение на анемия причинена от недостиг в организма на желязо
Когато тялото няма достатъчно количество желязо, то не е в състояние да произвежда нормалните нужни количества червени кръвни клетки. При младите жени желязодефицитна анемия може да доведе от тежко менструално кървене. За желязо дефицитна анемия вашият лекар може би ще препоръча добавки с желязо, които тялото може да абсорбира лесно. Вижте също и Храни Богати на Желязо. Ако използвате добавки с желязо, запомнете следните предупреждения:
– Винаги обсъдете с вашия личен лекар, ако желаете да приемете различни хранителни добавки в които има желязо. Приемът на излишното желязо може да бъде вредно. Симптомите на пренасищане с желязо включват умора, повръщане, диария, главоболие, раздразнителност, сърдечни заболявания и ставни проблеми.
– Добавките с желязо задължително трябва да се съхраняват на недостъпни за деца. Отравяне с желязо е една от най–честите причини за случайно отравяне при малки деца. Тя може да се окаже фатално в рамките на няколко часа. Симптомите на отравяне при дете включват замаяност, объркване, гадене, повръщане и диария. Потърсете медицинска помощ незабавно.
– Ако прилагате лечение на анемия с прием на желязо, то наблюдавайте вашето тяло за странични ефекти. Може да се наложи да продължите да приемате желязо за срок до една година. Предприемане на желязо с храна може да помогне да се предотвратят общи странични ефекти като гадене, диария, запек и стомашни болки.
– Гледайте лекарствените взаимодействия. Кажете на вашия лекар ако се лекувате за друго състояние. За пример калциевите добавки пречат на усвояването на желязото, така че е добре да ги взимате по различно време на деня.

Вашият лекар ще следи броя червени кръвни клетки, включително хематокрита, хемоглобин и нивата на феритин. Ако анемията не се подобри с добавките, вашият лекар ще търси други форми за лечение на анемия.

Лечение на анемия причинена от недостиг на фолиева киселина и витамин В12
Лечението при този тип анемия зависи от причината за анемията. Ако тялото ви е изчерпало запасите на витамин В12, вашият лекар най–вероятно ще предпише инжекции с витамин В12. Някои хора с намалени количества на витамин В12 в тялото имат постоянна невъзможност да абсорбират витамин В12 и ще трябва да инжектират всеки ден за три месеца предписаната доза. Вашият лекар може да препоръча да увеличите приема на витамин В12 в диетата си. Добри хранителни източници на витамин В12 са месото, черният дроб и бъбреците,  рибата, стридите и мидите; млякото, сиренето и яйцата. Ако имате недостиг на фолиева киселина, вашият лекар ще предпише добавки на фолиева киселина и може да препоръча да увеличите размера на фолиева киселина в диетата си. Добри хранителни източници на фолиева киселина са пресните плодове, зелените зеленчуци и кръстоцветните зеленчуци (карфиол, броколи и брюкселско зеле); млечните продукти и зърнените закуски. Зеленчуци трябва да се ядат сурови!

Лечение на анемия причинена от проблеми на стволовите клетки и костния мозък.
Тази анемия има тенденция да бъде по–устойчиви и трудни за лечение. Лечението на наследствени анемии като таласемия или сърповидно–клетъчна болест варира в зависимост от специфичните условия и тежестта на симптомите. Някои анемии изискват еднократно лечение, докато други могат да изискват повторно или други агресивни мерки. Въпреки че апластичната анемия от време на време ще има спонтанна ремисия, при някои хора с това заболяване се изисква трансплантация на костен мозък.

– Има и лечение на други видове анемия, като хемолитичната анемия, които изискват по–сериозно лечение и по–задълбочени изследвания и терапевтични мерки.  За тях може да ви даде консултация лекуващият ви лекар, който най–добре да ви ориентира в ситуацията и да ви очертае ясно вашето състояние.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).