Прегледана и обновена на 08-03-2019

Как се изчислява термина на раждане?
След като бременността се потвърди, това което вероятно най – много искате да знаете е датата на термина т.е датата на раждането на бебето. Самото изчисляване на термина е лесно, стига да спазвате няколко важни цифри. Средната продължителност на бременността е 40 гестационни седмици или това са 280 календарни дни от първия ден на последната менструация. Изчисляването на датата на термина или поне на очакваната дата на раждането за една бременността е съвсем проста – към датата на последната си менструация просто добавете девет месеца и седем дни и ще получите предполагаемата дата на раждането.

Ето един пример за това как най–лесно да направите изчисляване на термин: ако първият ден на последната ви  нормална менструация е 1 януари, тогава добавяне към това число седем дни, и ще получите числото 8. След това добавете девет месеца и получавате месец октомври. Очакваната дата за раждане на тази бременност, тогава е 8 октомври. Лесно нали!

Само по себе си изчисляване на термина е лесно и бързо, но в действителност обаче при доста голяма част от  жените реалното раждане се разминава от предварително посочената им от лекарите дата на термина. Около 80 % от бебетата се раждат в рамките на десет дни разлика от датата на термина. Това е един доста голям период на чакане, който започва  от десет дни преди датата на термина и удължава до десет дни след датата на термина. Бременност, която се проявява през този период от време между 38 г.с. и 42 гестационни седмици, се нарича пълна бременност. Ако около 80% от бъдещите майки имат раждане след пълна бременност, то тогава остават около 20 на сто, които раждат извън тези параметри. Около осем до десет процента раждат рано, между 20 г. с. и 36–та гестационна седмица на бременността. И около осем процента раждат по–късно от 42 гестационна седмица.

Преждевременно раждане обикновено се случва, когато майката отива да ражда твърде рано, например при изчисляване на термина се е получила датата 20 март, а сме родили 3 март. В повечето случаи няма ясна причина, но необичано ранното раждане често е свързано с някое от следните условия:
– Множествена бременност, близнаци или тризнаци
– Необичайна форма матката, която могат да изтласкат плода
Плацента превия
– Употребата на тютюн
– Не излекувани болести на щитовидната жлеза при майката
– Други тежки заболявания на майката, като високо кръвно налягане, диабет и бъбречни заболявания.
– Висока температура или тежки инфекции при майката

Противно на общоприетото схващане – тежка емоционална травма или физическо нараняване, често не могат да са причина за раждане преди изчислената дата на термина т.е преждевременно раждане. Ако една майка има преждевременно раждане в рамките на една бременност, тя има 25 процента по–голям шанс за преждевременно раждане в следващи бременности.

Изключително важно е да направим изчисляване на термина, затова и всеки гинеколог го прави още в ранните етапи на бременността. Основните усложнение на раждане преди датата на термина са раждане на бебе, което не е в състояние да оцелее извън тялото на майката. Дори, ако всичко се е формирало правилно при органите на бебето, то белите му дробове не може да бъдат достатъчно зрели, за да му позволи да диша адекватно и самостоятелно след раждането. Последните постижения в лечението на недоносени бебета вече позволяват на бебета, които се раждат след 21 гестационна седмица и са с тегло около 750–800 гр да оцелеят и да растат нормално. Но въпреки това, недоносеността остава водеща причина за смърт при новородените.

Причините за бременност с раждане след термина все още не са неизвестни. Ако една жена е имала една бременност с раждане след термин, тя има по–голям от средния шанс това да се случи отново в последващи бременности. В повечето случаи на бременност с раждане след термина обаче не се смята реално за такава, защото често точната дата на последния менструален цикъл не се определя адекватно и бременността е всъщност не е с раждане след термина.

Много е важно точното изчисляване на термина, защото една бременност с раждане след датата на термина представлява опасност за здравето на майката. Когато възрастта на плацентата мине отвъд 42–ра гестационна седмица на бременността, способността й да предоставя кислород и хранителни вещества към плода може драстично да започнат да намаляват. В някои случаи това намаляване може да бъде достатъчно тежко, за да доведе до смъртта на плода. Ако плодът оживее, той обикновено има характерен вид: набръчкана, напукана, лющеща се кожа, дълги нокти, изобилие от коса и малко мастна тъкан под кожата. При преносените бебета често преминава фекален материал, който се нарича мекониум в околоплодната течност преди раждането. Ако в дробовете му по време на раждането му попадне от този меконеум, това може да доведе до тежка пневмония.

Вече направихте прецизно изчисляване на термина по горе в статията, също така на първо място се слушайте в това което ви казва вашият лекар. Знаейки вашата точна дата след изчисляване на термина, това ще ви помогне да планирате напред подробностите около раждането и ще ви даде отговор на най–важния въпрос – кога да очаквате вашето прекрасно дете, което ще осмисли живота ви!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Анемия Лечение

Previous article

Фолиева Киселина Напълняване

Next article