Бременност

Изчисляване на Термина

Обновена: 08-03-2019

Как се изчислява термина на раждане?
След като бременността се потвърди, това което вероятно най – много искате да знаете е датата на термина т.е датата на раждането на бебето. Самото изчисляване на термина е лесно, стига да спазвате няколко важни цифри. Средната продължителност на бременността е 40 гестационни седмици или това са 280 календарни дни от първия ден на последната менструация. Изчисляването на датата на термина или поне на очакваната дата на раждането за една бременността е съвсем проста – към датата на последната си менструация просто добавете девет месеца и седем дни и ще получите предполагаемата дата на раждането.

Ето един пример за това как най–лесно да направите изчисляване на термин: ако първият ден на последната ви  нормална менструация е 1 януари, тогава добавяне към това число седем дни, и ще получите числото 8. След това добавете девет месеца и получавате месец октомври. Очакваната дата за раждане на тази бременност, тогава е 8 октомври. Лесно нали!

Само по себе си изчисляване на термина е лесно и бързо, но в действителност обаче при доста голяма част от  жените реалното раждане се разминава от предварително посочената им от лекарите дата на термина. Около 80 % от бебетата се раждат в рамките на десет дни разлика от датата на термина. Това е един доста голям период на чакане, който започва  от десет дни преди датата на термина и удължава до десет дни след датата на термина. Бременност, която се проявява през този период от време между 38 г.с. и 42 гестационни седмици, се нарича пълна бременност. Ако около 80% от бъдещите майки имат раждане след пълна бременност, то тогава остават около 20 на сто, които раждат извън тези параметри. Около осем до десет процента раждат рано, между 20 г. с. и 36–та гестационна седмица на бременността. И около осем процента раждат по–късно от 42 гестационна седмица.

Преждевременно раждане обикновено се случва, когато майката отива да ражда твърде рано, например при изчисляване на термина се е получила датата 20 март, а сме родили 3 март. В повечето случаи няма ясна причина, но необичано ранното раждане често е свързано с някое от следните условия:
– Множествена бременност, близнаци или тризнаци
– Необичайна форма матката, която могат да изтласкат плода
Плацента превия
– Употребата на тютюн
– Не излекувани болести на щитовидната жлеза при майката
– Други тежки заболявания на майката, като високо кръвно налягане, диабет и бъбречни заболявания.
– Висока температура или тежки инфекции при майката

Противно на общоприетото схващане – тежка емоционална травма или физическо нараняване, често не могат да са причина за раждане преди изчислената дата на термина т.е преждевременно раждане. Ако една майка има преждевременно раждане в рамките на една бременност, тя има 25 процента по–голям шанс за преждевременно раждане в следващи бременности.

Изключително важно е да направим изчисляване на термина, затова и всеки гинеколог го прави още в ранните етапи на бременността. Основните усложнение на раждане преди датата на термина са раждане на бебе, което не е в състояние да оцелее извън тялото на майката. Дори, ако всичко се е формирало правилно при органите на бебето, то белите му дробове не може да бъдат достатъчно зрели, за да му позволи да диша адекватно и самостоятелно след раждането. Последните постижения в лечението на недоносени бебета вече позволяват на бебета, които се раждат след 21 гестационна седмица и са с тегло около 750–800 гр да оцелеят и да растат нормално. Но въпреки това, недоносеността остава водеща причина за смърт при новородените.

Причините за бременност с раждане след термина все още не са неизвестни. Ако една жена е имала една бременност с раждане след термин, тя има по–голям от средния шанс това да се случи отново в последващи бременности. В повечето случаи на бременност с раждане след термина обаче не се смята реално за такава, защото често точната дата на последния менструален цикъл не се определя адекватно и бременността е всъщност не е с раждане след термина.

Много е важно точното изчисляване на термина, защото една бременност с раждане след датата на термина представлява опасност за здравето на майката. Когато възрастта на плацентата мине отвъд 42–ра гестационна седмица на бременността, способността й да предоставя кислород и хранителни вещества към плода може драстично да започнат да намаляват. В някои случаи това намаляване може да бъде достатъчно тежко, за да доведе до смъртта на плода. Ако плодът оживее, той обикновено има характерен вид: набръчкана, напукана, лющеща се кожа, дълги нокти, изобилие от коса и малко мастна тъкан под кожата. При преносените бебета често преминава фекален материал, който се нарича мекониум в околоплодната течност преди раждането. Ако в дробовете му по време на раждането му попадне от този меконеум, това може да доведе до тежка пневмония.

Вече направихте прецизно изчисляване на термина по горе в статията, също така на първо място се слушайте в това което ви казва вашият лекар. Знаейки вашата точна дата след изчисляване на термина, това ще ви помогне да планирате напред подробностите около раждането и ще ви даде отговор на най–важния въпрос – кога да очаквате вашето прекрасно дете, което ще осмисли живота ви!

Анемия Лечение

Предишна публикация

Фолиева Киселина Напълняване

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.