20 Гестационна Седмица от Бременността

За да изчислите и следите вашата бременност по дни използвайте нашия Калкулатор Бременност по Дни

Ако имате многоплодна бременност ще ви е по-полезно да прочетете специализираната статия 20 гестационна седмица от бременността с Близнаци.

През 20 гестационна седмица от вашата бременност трябва да посетите акушер–гинеколога си за провеждане на ултразвук. При този преглед той ще ви каже дали чакате момче или момиче.  До 20 гестационна седмица вече може да сте качила около 4–5 кг.

20 гестационна седмица
Развитие на Ембриона

През 20 гестационна седмица бебето активно си смуче пръста. Развитието му е с по–бавни темпове, в сравнение с предишните седмици на бременността. Това е нормално. Представяте ли си, какво ще стане, ако расте с по 100 – 200 грама на седмица до края на бременността.

През двадесета гестационна седмица от бременността, бебето поглъща доста от околоплодната течност, в която живее – около 400 мл. След, което я връща обратно чрез уриниране. Не се притеснявайте,  че неговата урина отива отново в околоплодните води. Вашият организъм е естествена пречиствателна станция и всякакви вредни вещества се преработват и накрая околоплодната течност отново е чиста и стерилна.

През 20 гестационна седмица бебето започва да усвоява доста акробатични упражнения, освен мърдането с ръчички и крачета. Протяга ръчичка и докосва пъпната връв, смуче си палеца, прозява се, мръщи чело и се смее.

Теглото на плода в 20 седмица е около 250 грама.

Бъдеща майка

Все по–често усещате движенията на бебето в корема си и вече не се питате кока започва да рита бебето. Също така може да си спечелите доста усмивки от случайните минувачи, които се заглеждат по стърчащото ви коремче.

При някои жени ноктите стават по–твърди и силни, но при други може да се получи обратния вариант – сухи и чупливи. Същото се отнася и за косата – може да преминете от едната крайност към другата. Всичко това се дължи на бушуващите хормони по време на бременност в тялото ви, както и на увеличаването на кръвообращението, които съдействат да имате хубава коса и нокти. Но не се тревожете, ако при вас се случва другия вариант – чупливи и сухи нокти и косопад. Това е временно състояние, което ще премине след раждането.

През 20 гестационна седмица е възможно апетитът ви да намалее, особено ако имате упорити киселини или гадене.

Не е лошо да увеличите двигателната си активност, нищо че се усещате по–тежка и тромава. Защото, както се досещате, движенията ще са от полза, както на вас, така и на бебето.

Ако се питате дали можете да правите секс през 20 гестационна седмица от бременността, то отговорът е, че можете, но ако се чувствате добре. Все пак избягвайте бурните и страстни удоволствия. Много пъти мъжете питат жените си, дали при секс няма да наранят неволно бебето. Кажете на съпруга си, че няма такава опасност, защото плода е защитен от околоплодните води и в общи линии те служат като една еластична и дебела възглавница. Повече информация може да получите в Секс по време на бременност.

Съвети към бременните през 20 гестационна седмица

Киселини в стомаха или лошо храносмилане: Ако търсите просто решение за досадните киселини, опитайте да дъвчете дъвка без захар след хранене. Когато е повишено слюнкоотделянето, тя неутрализира стомашните киселини и помага на течностите в стомаха.

Увеличена вагинална секреция: вече сте в 20 гестационна седмица и с напредването на бременността, вие ще забележите увеличаване на вагинално течение. То може да бъде много неприятно, но  предпазва родовия канал от инфекция и поддържа здравословен баланс на бактериите във влагалището.

Главоболие при бременност: Понякога главата започва да ви боли от най–малкото усилие или  от когато стоите в задимени и задушни пространства, от силна светлина и други. Когато усетите подобно неразположение излезте на чист въздух за известно време или си измийте очите и лицето със студена вода. Добре е да проветрявате стаята в която стоите и да не стойте в стаи, където е прекалено горещо и може да ви стане лошо. Същото се отнася и за замайването и световъртежа.

Леко подуване на глезените и стъпалата: Ако задържането на вода в глезените и стъпалата ви причинява болка, не забравяйте да носите удобни обувки, докато сте навън и да използвате чехли, когато се приберете у дома. Също така, избягвайте стегнати чорапи или чорапогащи, защото може да се намали притока на кръв. А това ще доведе до намаляване циркулацията на кръв в крайниците, което води до подуване.

Изпъкнал пъп: Поради бързо нарастващия си обем, матката избутва корема напред и пъпа започва да стърчи. Разбира се това не е казано че ще се случи точно в 20 гестационна седмица, всичко в развитието на плода и бременна жена са строго индивидуални при всяка една бременност. Ако не ви харесва новия ви облик, не се притеснявайте – вдлъбнатия пъп, който имахте ще се върне след като родите.

Женска консултация

Между 16 гестационна седмица и 22 гестационна седмица трябва да се проведе следващия преглед в женската консултация, това може да направите и през тази 20 гестационна седмица от вашата бременност. Провежда се ултразвук, който се извършва външно, през корема. Този вид преглед дава възможност лекарят ви да вида каква е анатомията и пола на бебето и дали се развива правилно. Гинекологът проверява как се развиват черепа, сърцето, гръбначния стълб, бъбреците, диафрагмата, стомаха и крайниците, пикочен мехур. Ако има наличие на някаква аномалия, лекарят ще ви препоръча фетална морфология. Това е високо специализирана ултразвуково изследване на всички органи на плода.

Ако сте забременяла и сте бременна над 35 години е желателно да ви се предложи амниоцентеза, както и дородов късен биохимичен скрининг.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.9 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация