Прегледана и обновена на 08-03-2019

Бременност с Близнаци от Bremennost.bg – Бременност и Раждане :) !!! В следващите редове ви разказваме за 20 гестационна седмица от бременността с близнаци, ако нямате многоплодна бременност и носите един плод вижте 20 гестационна седмица.

Вие успяхте! Вече официално сте на 50% от износването на бебетата. Повечето жени в този период се чувстват във възторг от състоянието си – те са енергични, уверени и спокойни, неприятните симптоми вече ги няма или поне не са със силата, с която са ги затормозявали в началото.

20 гестационна седмица от бременността с близнаци

Какво е развитието и колко са големи бебетата в 20 гестационна седмица с близнаци?
Знайте, че вашата 20 гестационна седмица от бременността с близнаци има огромно значение за развитието на бебетата. Едно от най-важните вътрешни промени, които децата ви преживяват, е развитието на способността да различават отделни вкусове. Те може да не са в състояние да идентифицират конкретен вкус, но могат да усещат разликите. Около тази седмица бебетата започват да поглъщат амниотичната течност, чрез която получават хранителни вещества. Тази течност може да променя вкуса си въз основа на това, което майката е консумирала. През повечето от времето вкусът има сладникав вкус и наподобява същия аромат като този на кърмата. Съчетано с рефлексната склонност да смучат палците си, когато пият течността, това е първото трениране за сукане при кърмене.
Близнаците започват да формират собствена биологична полова идентичност. Мъжките бебета са развили малък пенис, докато техните скротумни торбички ще започнат да се спускат надолу, за да образуват тестисите. По същия начин женските бебета ще са развили яйчниците си с повече от 5 000 000 яйца, които вече са се образували вътре в тях, което има тенденция да се намали до момента, в който се появят на бял свят. Матката също се доближава до своя завършен вид, а вагиналният канал започва растежа си точно през тази седмица.
В 20 гестационна седмица с близнаци повечето бебета растат с около един сантиметър от миналата седмица и са около 15 да 16 см, измерени от главата до дупето. Теглото им се увеличава с приблизително 40-60 грама. Малките ви съкровища ще са големи колкото голям банан през тази седмица и ще тежат около 300 грама.

Какви са промените, които настъпват при майката в двадесета гестационна седмица?
Жената надава между 0,6 до 0,9 кг., като през 18 гестационна седмица с близнаци общите килограми се увеличават и средно стават между 9 – 13,6 кг.
Завършването на почти половината от пътя до края на бременността започва да поставя тялото ви в състояние на спокойствие и стабилност. В тази седмица има някои типични прояви на бременността, които повлияват на тялото от вътре много по-интензивно, отколкото на външния му вид:
– Независимо дали сте била любител на фитнеса или жена, която е имала не много поддържано тяло, бременността и нарастващият корем ще ви накара да се чувствате изключително странно. В обичайното си състояние, мускулите, които са на коремната област, са подредени в конкретен ред. След като матката започне да избутва корема ви навън и да се опитва да направи място за себе си в коремната област, мускулите също трябва да се движат и да се преподредят, за да се нагодят към променената структура. Това никога не е болезнено, но много малко жени забелязват промените в областта на корема и се чувстват странно.
– Разширяването на матката не само повлиява на органите в коремната област. Тя също започва да влияе на тези, които са в горната част на торса. Всичко това започва да влияе на диафрагмата и на дробовете. Това може да не се прояви с физическа промяна, но ефектът му ще бъде доста очевиден, след като се упражнявате или участвате в дейност, която увеличава сърдечната ви честота.
– В тази седмица от бременността, ще чувствате прилив на високи нива на енергия, която съживява цялото ви същество. С намаляването на гаденето и притеснението от това дали ще задържите успешно бебетата, този период слага началото на един от най-ценните етапи в живота ви.

Какви са най-честите симптомите през 20 гестационна седмица от бременността с близнаци?
Нито един от признаците, които може да наблюдавате, когато сте бременна с няколко бебета, не е нещо необичайно от това, което сте проявявали през предходните седмици. Повечето от тях са само повтарящи се периодични раздразнения.
– Задържането на вода, засилената циркулация на кръвта и все по-разширяващата се матка ще доведе до поява на отоци и крампи в множество области на тялото. Типични появи има по краката и лицето. Докато подуването не изглежда необичайно, всичко изглежда безопасно. Всеки стрес върху корема или гърба ще доведе до болка, която обикновено ще изчезне, след като направите един масаж на мястото.
– Стомахът и червата работят в тандем, за да смилат храната и да помогнат за синтезирането на хранителни вещества. Тяхното функциониране зависи силно от тяхното правилно местоположение в рамките на тялото и от нивата на различни хормони, които регулират техните дейности. При бременност – хормоналните нива са различни, ето защо може да се появи нарушено храносмилане, проблеми с уринирането и поява на запек при бременност.
– Друг признак на безпокойство може да бъде течението от влагалището, но то е нормално, вече говорихме за неговото естество в предишните седмици. То е знак, че тялото ви функционира по правилен начин. Всяко зловоние или странен цвят може да показва наличие на инфекция и трябва да се види от гинеколог.

Какъв е коремът на бременна жена с близнаци в 20 гестационна седмица?
След като достигнете 20 седмица от бременността си, повечето лекари ще започнат да измерват колко голям е коремът ви и ще продължат да го правят и през идните седмици. Това става важен параметър за проследяване на напредъка на бременността. Матката навлиза по-навътре в коремната област, като коремът продължава да расте постоянно с повишена кривина.

Ултразвук в 20 гестационна седмица с близнаци
Ултразвукът, който вашият лекар провежда около този период, е един от най-важните от всички. Вашият лекар ще наблюдава бебетата ви в дълбочина, за да разбере дали има някакви аномалии или дефекти, видими в техния растеж. По същия начин ще можете да видите бебетата си по-подробно, както и да слушате силния сърдечен ритъм на всяко едно.

Какво да ядете в 20 гестационна седмица?
Балансираното хранене трябва да продължи и през тази седмица. Варените и задушени хранителни продукти трябва да са в горната част на списъка с полезни храни. Уверете се, че апетитът ви не пречи на здравословната диета.

Съвети за грижа за бременността в 20 гестационна седмица с близнаци:
Въпреки че нещата се променят, бременността ви изисква съответните мерки, за да се грижи за себе си ефективно:
– Започнете да посещавате курсове за бременни и да посещавате родилни класове.
– Съсредоточете се върху прием на високи нива на желязо в храненето.
– Избягвайте да се отдавате на стресиращо мислене по отношение на бъдещето на вашите деца.
– Не забравяйте да съчетавате добра храна със здравословен режим на тренировка в точното време.

Вашата бременност с близнаци е във вашите ръце грижете се за вас и бебетата които носите както никога досега.

Източник:
1. https://parenting.firstcry.com/articles/20-weeks-pregnant-with-twins-or-multiples/
2. https://dadsguidetotwins.com/20-weeks-pregnant-with-twins/

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

19 гестационна седмица от бременността с Близнаци

Previous article

21 гестационна седмица от бременността с Близнаци

Next article