21 Гестационна Седмица от Бременността

За да изчислите и следите вашата бременност по дни използвайте нашия Калкулатор Бременност по Дни

Ако имате многоплодна бременност ще ви е по-полезно да прочетете специализираната статия 21 гестационна седмица от бременността с Близнаци.

През 21 гестационна седмица Вашето бебе е голямо колкото „банан“ и като говорим за банани и други плодове, консумирайте възможно повече, защото през този период започват да се оформят вкусовите рецептори и мама, ядейки вкусни неща ще допринесе за оформянето на предпочитания за конкретни храни при бебето.

21 гестационна седмица
Ембрион

През 21 гестационна седмица от бременността ембриона вече има добре оформени клепачи, които вече се отварят. Бебето си има мигли и вежди, но за момента зрението не е добро, защото както се досещате в матката е тъмно. Но с течение на времето, ембрионът ще започне да вижда доста добре в тъмнината и да се ориентира.

До края на 9 месец ланугото и т.нар. първородна смазка ще изчезнат. Тяхната функция е да предпазват кожата на бебето от вредни влияния или инфекции, навлезли през през пикочния канал или половите органи на майката.

През 21 гестационна седмица движенията стават доста отчетливи и може да усетите дали бебето ви удря с ръчичка или краченце.

Бебето яде каквото има в менюто на майката. Всичко минава през околоплодната течност и пъпната връв. През този период ембриона поглъща по няколко грама околоплодна течност, което му дава възможност, освен да се храни и да усъвършенства уменията си за преглъщане. Имайте предвид, че това което сте яла, отива в течността и бебето по този начин придобива предпочитания към храните. Така че, ако сте привърженик на зеленчуците и  искате и бебето ви да яде броколи след време, то яжте повече от тях. Разбира се приемайте храна, която ви харесва, не се тъпчете с нещо, само защото някой ви е казал, че е полезно.

Дължината на плода в 21 гестационна седмица е около 20 см.
Теглото на плода в 21 седмица е около 340 – 350 грама.

Бъдеща майка

През 21 гестационна седмица, може би вече забелязвате стрии (розови, лилави или червени линии по тялото) по гърдите си или по корема. Това е нормално – гърдите се уголемяват и се подготвят за предстоящото кърмене, а корема – все пак в него расте още един човек. Понякога се получават в крайните седмици на бременността, поради бързото наддаване на тегло и опъване на кожата до краен предел. Разбира се не всяка жена получава стрии при бременност. Това зависи от еластичността на кожата ви.  Но има и известна доза генетична разположеност. Така, че ако майка ви е имала стрии по време на бременността си, то и при вас може да се появят.  Може да използвате какаово масло за хидратиране на кожата и за предотвратяване на сухотата и сърбежа, които причиняват стриите.

През 21 гестационна седмица, както и до края на бременността е напълно възможно да изпитвате известна тревожност във връзка с променящото ви се тяло и за това дали бебето се развива правилно. Да, тялото ви се променя, но е за една добра кауза. А колкото до развитието на бебето, когато имате някакво съмнение най–добре се консултирайте с Вашия акушер–гинеколог, който ще направи всички необходими изследвания и прегледи за предотвратяване проблемите.

Съвети към бременните през 21 гестационна седмица

Ако имате болки в гърба, опитвайте се да не извършвате прекалено много работа. Не вдигайте тежки неща и когато усетите болка, легнете по гръб и изпънете тялото си. Също така си взимайте топла вана и си правете масаж със душа, ако нямате специален уред за масаж. Ако можете да си го позволите, едно масажиращо кресло ще ви накара да забравите всички болки и притеснения.

Инфекции: Пазете се от тях и ако имате някакви симптоми, веднага посетете лекар. Защото по време на бременност подобни неща са нездравословни. Най–малкото, че бременната жена не може да приема всякакви лекарства.

Сърбеж на корема и гърдите: Той се причинява от разширението на кожата, като тя става суха и това състояние предизвиква сърбеж. Опитвайте се да не се чешете, защото допълнително ще раздразните кожата. Вземете си лосион против сърбеж. Някакъв овлажнител също може да свърши работа. Също така ако смятате че сърбежът е за лекар, може да отидете в 21 гестационна седмица при вашият гинеколог.

Бъдещия татко

Може би в последно време Вашата партньорка е тревожна и напрегната. Много от жените по време на бременността изпадат в състояние на депресия, особено около 21 гестационна седмица от бременността, когато те са в средата на тяхната бременност. Опитайте се да я предразположите да сподели тревогите с вас. Обсъждайте заедно какво я тревожи. Бъдете нейната опора, защото повярвайте ми, точно в този момент жена ви изключително много разчита на вас. Не само за помощ за домакинската работа, но и една морална подкрепа. Не я натоварвайте допълнително, а се опитайте да сдържате гнева си, ако по принцип сте с избухлив характер. Защото най–малката забележка може да докара партньорката ви до нервна криза. По добре се наслаждавайте на малкото и коремче което расте с всяка изминала гестационна седмица от бременността на вашата половинка.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.9 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация