13 Гестационна Седмица от Бременността

За да изчислите и следите вашата бременност по дни използвайте нашия Калкулатор Бременност по Дни

Ако имате многоплодна бременност ще ви е по-полезно да прочетете специализираната статия 13 гестационна седмица от бременността с Близнаци.

Вашата бременност е в 13 гестационна седмица или казано просто, вие вече сте в четвърти лунарен месец и навлизате във втори триместър от вашата бременност. Може би се досещате, че трябва да увеличите приема на по–здравословна храна. Трябва много да се пазите и да не ходите боса, защото в този период съществува повишена опасност от цистит и други инфекции. Както знаете, когато ви е студено, стоите на течение или обичате да се разхождате боса по земята, се появяват доста досадни настинки и инфекциозни заболявания.

13 гестационна седмица
Ембрион

През 13 гестационна седмица от бременността, Вашето бебе е голямо колкото праскова. Малко е, но е окончателно оформено. През следващите месеци всички негови органи ще продължават да растат.
Започват да се формират костите на ръцете и краката.
Червата започват да се движат  и да се наместват.
Гласните струни са в процес на изграждане.
Бебето се движи и смуче своя палец, този навик ще остане и след като се роди. При някои деца, смученето на палеца остава като вреден навик доста дълго време. Смучейки палеца си, бебетата се успокояват.
Телцето му е меко и все още прозрачно. Започват се формират черепните кости, като в този период мозъкът му е уязвим. След като се роди остава малко пространство на тила и темето, където все още не е оформен черепа, което ще се затвори до навършване на 2 годишна възраст.
В началото всички кости са хрущяли. С течение на времето ще станат твърди и стабилни.
През тази 13 гестационна седмица от бременността вече започва да се наблюдава увеличение на дължината на тялото и намаляване на главата. Както знаете досегашните пропорции бяха точно обратно.

Дължина на плода – около 15 см.
Тегло на плода – около 35 грама.

Бъдеща майка

Вие сте в 13 гестационна седмица от бременността и успешно навлизате в 4 месец от бременността, но някои бременни жени започват да усещат особен вкус в устата си, могат да са доста чувствителни към определени миризми, било то на храни или препарати.
Възможно е да имате непоносимост към мляко или месо. Това са храни, които са основен източник на протеини и не е добре за бебето ви, ако не му набавите тези елементи. Но бъдете спокойна, има заместители на месото и млякото и може да приемате тях.
Гърдите ви, освен, че са станали доста по–големи, започват да образуват коластра през второто тримесечие на бременността. Не се притеснявайте, ако понякога усещате сутиена си леко влажен. Това е от изтичането на коластра, която подготвя гърдите за същинското кърмене и продължава да изтича и няколко дни след раждането, докато дойде кърмата.
През първите няколко седмици или първото тримесечие на бременността може да увеличите теглото си с около 2 – 3 кг. Вече през 13 гестационна седмица от бременността и навлизане във второто тримесечие започва по–осезаемо напълняване, като то може да варира между 200 и 500 грама на седмица.
Може би все още се побирате в старите си дрехи и сутиени, но много скоро ще трябва да смените гардероба и бельото си, ако искате да се чувствате удобно.
През 13 гестационна седмица вече не сте толкова уморена, но е възможно да имате киселини и лошо храносмилане, както и запек. Може да се появят и разширени вени по гърдите, корема и краката.
Също така не е изключена и обилна вагинална секреция, както и кървене от венците. Тези симптоми не са безопасни за вас и за бебето, така че веднага щом усетите секрет от влагалището си, без значение от цвят и миризма, запишете си час за гинеколог. За кървенето на венците, посетете стоматолог. Има много решения, за справяне с този проблем, но най–добрия начин е да ги чуете от съответния специалист.

Гинекологични прегледи и изследвания

През 13 гестационна седмица от вашата бременност могат да се направят амниоцентеза и тест за хорионични папиломи. Разбира се няма точен график, някои гинеколози правят тези изследвания в по–ранен период, а други – в по–късен.
В общи линии амниоцентезата е метод, при който се изследва материал, за да се открият хромозомни или генетични аномалии на развитието. Провежда се в легнало положение, като предварително се определя местоположението на плода и плацентата с ултразвук, както и дали има достатъчно количество околоплодни води. След което през стената на корема се вкарва една тънка игла до околоплодния сак и се изтегля малко количество от течността, която ще бъде изследвана.
Тестът за папиломи, обикновено се прави около единадесета гестационна седмица, но има случаи да се извърши и по–късно около тринадесета гестационна седмица от вашата бременност. Неговата цел е да се открият заболявания с генетична обремененост. Взима се проба от тъканта на плацентата, като бременната жена е легнала по гръб, все едно се провежда стандартен тест за взимане на цитонамазка. Цялата процедура трае няколко минути.

Съвети към бременните жени

През 13 гестационна седмица, а и по нататък,  не е лошо да се наблюдавате за стрии по гърдите и корема. Тези неприятни белези се получават от разширяването на корема и гърдите и разтягането на кожата. В аптеките продават мазила и лосиони за премахване на стрии, но все пак се консултирайте със специалист и не си назначавайте някакво лечение самостоятелно, та дори и да е крем срещу стрии. Най–добрият начин за предпазване от стрии е да контролирате теглото си, без разбира се да гладувате или да се лишавате от нещо, което ви се хапва. Просто трябва и в 13 гестационна седмица от бременността да се хранете с мярка и правите упражненията за бременни, които ще ви препоръчат при посещенията в женската консултация.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация