Прегледана и обновена на 01-09-2012

Усещам парене след хранене. Това киселини ли са?
Това е много вероятно. Дори и през нашият съзнателен живота да сме нямали киселини или други неразположения на стомаха и хранопровода, то това може да се случи точно когато сте бременна. Много жени изпитват киселини при бременност. В общия случай те са безвредни, но могат да бъдат и болезнени.

Какво е киселини в стомаха?
Киселини е усещането за парене, което се простира от долната част на гърлото и по хранопровода. Киселината може да излезе от гърлото или устата, оставяйки кисел и горчив вкус. Киселините се получават от проникване на стомашни киселини в хранопровода, а от там нагоре към гърлото и устата.

Защо имам киселини при бременност? киселини в стомаха по време на бременност


Смята се че киселините се получават от хормонални и физически промени в тялото. Първо увеличаване на хормона прогестерон, които отпуска гладките мускули на матката когато сте бременна. Специалистите смятат че този хормон отпуска клапан които разделя хранопровода от стомаха. Това позволява на стомашните киселини да проникнат обратно в хранопровода, което води до усещане за парене. Прогестеронът също забавя контракциите на стомаха и храносмилането става доста по мудно. Второ на по – късен етап от бременността, растящото бебе измества червата и стомаха нагоре. Това допълнително забавя храносмилането и предизвиква киселините да преминат от стомаха в хранопровода.

Колко често се получават киселини при бременност и кога ще спрат?
Киселините при бременност са много чести, особено като напредне бременността. Много майки започват да получават киселини още от първият триместър, като повечето бременни жени ги получават след 3-тия месец. Киселини се получават още от първия триместър на бременността, като нарастват през втората половина на бременността и най – вече през последните месеци. Симптомите изчезват без някакви неблагоприятни последици и ефекти, веднага когато бебето се роди.

Може ли да се направи нещо и какво да направя, за да спра появата на киселини при бременност – Лечение?
Добрата новина е, че отговорът е ДА, може да се направи и то много. Основните причинители на киселини при бременност са някои храни, напитки и начините на хранене по време на бременност. Лечението включва добро опознаване на нашият организъм, за да предвидим кога и защо се получава това така неприятно неразположение. Въпреки че не всички жени могат да избегнат киселините при бременност, някои от изброените по – долу съвети могат значително да ви дадат известно облекчение когато имате киселини при бременност:

– Изберете храни и напитки, които са лесно смилаеми от стомаха. Това означава, че трябва да избягвате храни които съдържат високо съдържание на мазнини, пикантни ястия, шоколад, цитрусови плодове или сокове, алкохол и кафе
– Пийте повече течности преди и 1 час след хранене за да избегнете киселини при бременност
– Млечните напитки може да помогнат и да успокоят вашият стомах и неприятните киселини по време на бременност. Това разбира се не е универсално правило, затова ако пълномасленото мляко прави киселините още по – лоши, преминете на обезмаслено такова
– Хранете се редовно, няколко пъти на ден с по – малки порции храна. Това оставя малко време на киселините да се натрупат в стомаха, тъй като храната неутрализира стомашната киселина.
– Пушите по време на бременност! Спрете незабавно. Пушенето отпуска клапата между стомаха и хранопровода. Също така пушенето е вредно за вас и вашето бебе
– Седете изправени, хранете се в седнало, но изправено положение на гръбначния стълб. Носете свободни дрехи около стомаха и се опитвайте да не лягате в продължение най- малко на 1 час след хранене.
– Ако киселините при бременност се засилват през нощта, опитайте се да не ядете и не пиете нищо, освен вода за три часа преди да отидете в леглото за сън
– Може да използвате няколко възглавници за да повдигнете главата си ако сте в леглото и не спите. Гравитацията както се казва ще ви помогне за стомашните киселини при бременност
– Уверете се, че разрешените лекарствата при бременност които приемате не повишават киселините в стомаха. Ако е така се посъветвайте с вашият практикуващ лекар.

Възможно ли е моите киселини да са нещо друго, а не обикновени киселини в стомаха по време на бременност?
Възможно е, но това зависи къде е неразположението и болката и дали вие имате и други съпътстващи симптоми. Болката от киселините обикновено преминава зад гръдната кост и гърлото. Ако вместо това вие имате остра болка в горната част на корема под ребрата, то би могло да  не е киселини. Ако болката е в горната дясна част на корема и повръщате, може да се посочи проблем с черния дроб.

Напълно е възможно да имате проблем с храносмилането, киселини по време на бременността, нямате апетит, имате загуба на тегло или сте обезпокоени от други симптоми като тези по горе трябва незабавно да се свържете с Вашият лекар.
За да сте напълно сигурни дали това са киселини при бременност или някакво друго заболяване, ние ви съветваме да посетите вашият лекар и да обясните всички присъстващи симптоми и оплаквания.

Статията е написана за Bremennost.bg – от Simona80

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Пушене по време на Бременност

Previous article

Овулация Симптоми

Next article