Омега 3 Мастни Киселини по Време на Бременност

Важен ли е приема на допълнително количество омега 3 мастни киселини по време на бременност?
Научните изследвания непрекъснато разширяват нашите познания за хранителни нужди на жената по време на бременност. Според най–новите дългогодишни изследвания и проучвания в това поле е установено огромното значението на омега–3 мастните киселини в развитието и раждането на здраво бебе. Омега 3 мастните киселини са от семейството на дълговерижните полиненаситени мастни киселини, които са основни хранителни вещества за здраве и растеж. За съжаление те не се синтезират от женското тяло и следователно трябва да бъдат приемани чрез диетата или като допълнителна хранителна добавка. Изследванията показват, че двете най–полезни омега 3 са EPA (ейкозапентаенова киселина) и DHA (докозахексаенова киселина). Въпреки че EPA и DHA се срещат естествено заедно и работят заедно в тялото, проучванията показват, че всяка мастна киселина има уникални ползи. ЕРА поддържа сърцето, имунната система и възпалителните реакции, докато DHA поддържа мозъка, очите и централната нервна система, която е изключително важна за бременни и кърмещи жени.

омега 3 мастни киселини по време на бременност