Прегледана и обновена на 02-07-2017

Важен ли е приема на допълнително количество омега 3 мастни киселини по време на бременност?
Научните изследвания непрекъснато разширяват нашите познания за хранителни нужди на жената по време на бременност. Според най–новите дългогодишни изследвания и проучвания в това поле е установено огромното значението на омега–3 мастните киселини в развитието и раждането на здраво бебе. Омега 3 мастните киселини са от семейството на дълговерижните полиненаситени мастни киселини, които са основни хранителни вещества за здраве и растеж. За съжаление те не се синтезират от женското тяло и следователно трябва да бъдат приемани чрез диетата или като допълнителна хранителна добавка. Изследванията показват, че двете най–полезни омега 3 са EPA (ейкозапентаенова киселина) и DHA (докозахексаенова киселина). Въпреки че EPA и DHA се срещат естествено заедно и работят заедно в тялото, проучванията показват, че всяка мастна киселина има уникални ползи. ЕРА поддържа сърцето, имунната система и възпалителните реакции, докато DHA поддържа мозъка, очите и централната нервна система, която е изключително важна за бременни и кърмещи жени.

омега 3 мастни киселини по време на бременност

Защо са важни Омега 3?
Адекватен прием на омега 3 мастни мазнини е от значение за поддържане и балансиране хормоноподобни вещества, наречени простагландини. Простагландините помагат за регулирането на много важни физиологични функции включително кръвно налягане, съсирването на кръвта, предаването на нервните, функциите на бъбреците и стомашно–чревния тракт, възпалителни и алергични реакции и производството на други хормони. Според типа на мастни киселини в диетата някои видове простагландини може да се произвеждат в по–големи количества, докато други не. Този дисбаланс на простагландин може да доведе до заболяване. Ролята на омега 3 в производството на полезни простагландини може да обясни защо те са показателни за поддържане на добро здраве, включително и предотвратяване на болест на сърцето, подобряване на когнитивните функции и регулирането на възпаленията. Високи дози омега 3 се използват за лечение и профилактика на разстройства на настроението, рак, възпалително заболяване на червата и други автоимунни заболявания като лупус и ревматоиден артрит.

Какви са ползите от омега 3 мастни киселини по време на бременност?
Установено е, че омега 3 мастни киселини са от съществено значение за неврологичното развитие на бебето през бременността. Обаче стандартната западна диета е със сериозен недостиг на тези важни хранителни вещества. Този хранителен дефицит на омега 3 се усложнява от факта, че при бременните жени се изчерпват омега 3, защото плода ги използва за развитието на собствената си нервна система. Изследванията потвърждават, че добавянето на EPA и DHA в диетата на бременните жени има положителен ефект върху визуалното и когнитивното развитие на бебето. Проучванията също така показват, че по–високата консумация на омега 3 мастни киселини може да намали риска от алергии при кърмачета. Омега 3 мастни киселини имат положителни ефекти и върху самата бременност. Доказано е, че повишеният им прием може да предотврати преждевременно раждане и да намали риска от прееклампсия и прекомерно увеличаване на теглото при раждането. Дефицитът на омега 3 също увеличава риска от депресия по време на бременност.

Кои храни съдържат Омега 3 мастни киселини?
Най–добрите източници Омега 3 са риби като сьомга, риба тон, сардини, аншоа и херинга. Много хора са основателно загрижени за живака и другите токсини в рибата, особено по време на бременност. Поради тази причина добавката от пречистено рибено масло е най–сигурният източник омега 3. Много хора мислят, че лененото масло и семе съдържат омега 3. Но лененото семе съдържа кратка верига омега 3 – Алфа–линоленова киселина , която е различна от по–дългата верига EPA и DHA. EPA и DHA са Омега–3, от които тялото се нуждае за оптимално здраве и развитие. Качественото рибено масло е безопасно да се приема по време на бременност. Прясната риба често може да съдържа от околната среда токсини като живак, които се натрупват по време на нейната продължителност на живот. Тези токсини почти могат да бъдат премахнати по време на производството и обработката на рибеното масло, с използването на висококачествени материали и напредналото рафиниране. Някои марки рибено масло са по–високо качествени от другите. Реномиран производител на рибено масло трябва да бъде в състояние да предостави документация на трети лица като лабораторни резултати, които показват нивата на чистота на тяхното рибено масло.

Най–добре е вашият наблюдаващ лекар да ви насочи коя марка добавки с омега 3 да изберете, за да е тя в унисон с вашето добро здравословно състояние и с развитието на бременността ви като цяло. Много е важно да си осигурявате всички необходими хранителни вещества във вашата диета, за да си гарантирате една здравословна и безпроблемна бременност и раждането на здраво и прекрасно бебе.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Репродуктивни Хормони

Previous article

Предменопауза

Next article