В тази статия ще научите може ли да се консумира пчелен мед по време на бременност?
Ако сте бременна, вие вероятно се чувстват много загрижена и притеснена за защитата и правилното развитие на нероденото бебе което носите. Вие може да се тревожи, че ако обичате да пиете газирани напитки, ако консумирате много риба, която има доста живак в себе си или дори, ако си боядисвате косата – това може да повлияе отрицателно вашата бременност. Тъй като центрове за контрол на заболяванията и превенция в световен мащаб предупреждават, че кърмачета под 1–годишна възраст не трябва да ядат мед, може да се чудите, дали ако ядете мед може да навредите на вашите развиващо се бебе. За щастие – ако ви харесва меда и обичате да си го похапвате – има няколко много основателни причини да продължите да го консумирате по време на бременността си.
Какви са предимствата от консумацията на мед по време на бременност?
Медът е хранително вещество, съставено предимно от фруктоза, глюкоза и други захари, което предлага разнообразие от здравословни и хранителни вещества. Той повишава функционирането на имунната система, помага при леки изгаряния и рани, облекчава болките в гърлото и намалява киселините в стомаха чрез неутрализирането им. Тези антибактериални и антиоксидантни свойства произтичат от всичките 181 различни вещества включително витамини, минерали, аминокиселини и ензими, който медът съдържа.
Има ли рискове от консумацията на мед по време на бременност?
Въпреки своите ползи за здравето медът може да представлява риск за кърмачета под 1–годишна възраст. Приблизително 10 процента от пробите с мед съдържат ботулинни спори, съобщават различни учени. На незрялата храносмилателна система на бебето е изключително трудно да убие тези спори и може да се развият бактерии, които произвеждат ботулинен токсин, отрова, която причинява ботулизъм. Най–висок е рискът за кърмачета между 2 и 4 месеца, макар че и по–малки и по–големи бебета също могат да бъдат засегнати. Докато някои случаи на ботулизъм са леки, в дръги – заболяването може да бъде фатално.
Бременните жени спокойно могат да ядат мед. Червата на възрастен човек са с по–голяма киселинност от тези на бебето и съдържат много полезни бактерии, които предотвратяват възможността от развитие на спорите в бактерии. Възрастните хора – включително бременните жени – често са изложени на ботулинни спори без да се разболеят. Тъй като всички ботулинни спори, които присъстват в меда – ще бъдат убити в червата на бременна жена, те не могат да достигнат до кръвта й или да се предадат на бебето си.
Някои лекари препоръчват на бременната жена да избягва домашен мед, за да намалят риска от излагане на ботулинни спори. Обаче няма гаранции, че процесът на обработка и пакетиране на купешкия мед ще успее да убие всички ботулинни спори в меда, тъй като спорите могат да оцелеят дори и при варене в продължение на няколко часа. Обработката на меда може да повреди някои крехки ензими и други полезни вещества, които медът съдържа, с което да намалят неговите здравословни и хранителни предимства. Тъй като и двата вида мед – било то купен от магазинната мрежа или домашен пчелен мед може да съдържат ботулинни спори, не всички експерти са съгласни, че е необходимо да се избягва домашният мед по време на бременност.