Прибиране на Корема След Раждане

Много жени по време на бременност и особено след раждането на тяхното прекрасно бебе имат притеснения за техният корем и дали той ще се възстанови както преди да забременеят. Всяко прибиране на корема след раждане е индивидуално, но все пак ние сме подготвили подробна информация за всяка седмица след раждането.

Когато се роди новороденото бебе, то тежи приблизително 3 кг. Но всъщност вие ще свалите повече килограми непосредствено след самото раждане. Това, както и времето, което ще ви отнеме, за да възстановите формата си отпреди бременността, са строго индивидуални и зависят от множество фактори като например колко килограми сте наддали, докато сте била бременна, дали кърмите бебето, какви са вашите хранителни навици и дали практикувате някаква физическа дейност. Много жени се тревожат кога ще се прибере и коремът им след раждането. Ще се опитаме да обясним процеса на възстановяване след раждането и да ви бъдем максимално полезни.

Какво се случва в първите 24 часа след раждането?
прибиране на корема след раждане

Жените губят средно 6 кг почти веднага след раждането. В тях се включват изроденото бебе, изгубената кръв, телесните течности като например пот и амниотична течност, както и плацентата. Коремът ви може да спадне значително, но има вариант и да остане така, сякаш все още сте бременна. Както казахме и в началото всяко прибиране на корема след раждане е строго индивидуално, но това не трябва да ви демотивира. Напротив трябва всячески да се борите да постигнете предишния си корем, защото това ще ви дари с едно прекрасно самочувствие.

Какво се случва една седмица след раждането?
Вие трябва да поемате много течности, особено ако сте родили с епидурална упойка. През тази седмица вие все още ще губите интензивно килограми. Кърменето също може да изиграе роля в загубата на тегло, както и за бързото прибиране на корема след раждане – въпреки че на жените се препоръчва да консумират допълнителни 500 калории на ден, ако кърмят, те губят тегло след раждането. Кърменето контрахира матката и помага за нейното по-бързо свиване, благодарение на което и коремът се прибира по-лесно. Има обаче и жени, които за съжаление пълнеят в кърмаческия период – най-често заради неконтролируемото хранене и идеята, че трябва да се тъпчат с храна, за да имат кърма. Това е изключително неправилно разбиране и понякога води до огромни поражения върху физиката на жената.

Какво се случва две седмици по-късно?
Медицинските специалист не препоръчват новите майки да се претеглят през първите две седмици, когато те все още не са влезли в нормален режим на кърмене и хормоните им все още бушуват след скорошното раждане. В този период се препоръчва и да започнете да носите еластичен колан или бельо, което да обгръща талията, чрез които ще спомогнете по-бързото прибиране на корема след раждането. Помнете, че е необходимо да сте упорити и да носите това бельо или колан редовно за поне няколно месеца до достигане на желан резултат.

Какво се случва един месец след раждането?
При повечето жени това е периодът, през който тялото започва да влиза в нормален ритъм на работа след раждането и то започва да топи мазнините на бременността. Средно на седмица е нормално да губите по около половин килограм, което не крие рискове за вашето здраве и няма да се отрази негативно на количеството ви кърма.

Какво се случва шест седмици по-късно?
През този период матката се връща изцяло на старото си място в таза, така че вашият корем вече е значително по-прибран. Може би вие ще можете вече да носите бикини отново и да ви хареса как изглеждате!

Какво се случва няколко месеца по-късно?
Според повечето медицински специалисти и диетолози – ако се придържате към здравословни хранителни навици, започнати още по време на бременността, вие ще сте възвърнали напълно нормалното си тегло отпреди в рамките на няколко месеца след раждането. Консултирайте се със специалист за програма за физически упражнения, което може да ви помогне да се отървете от излишните килограми от бременността. Разбира се дори и да сте си върнали старите килограми, вие все още може да имате малко по голям корем, но това е нормално все още ви трябва мъничко време и дисциплина в предприетите действия за да постигнете пълно прибиране на корема след раждането на вашето прекрасно бебе.

Какво се случва девет месеца по-късно?
Научно не е потвърдено, но се смята, че народната мъдрост, която казва, че бременността трае девет месеца, през който тялото се изменя и след раждането отново са му необходими девет месеца, за да се възстанови и да си върне формите отпреди забременяването. Но ако сте качили повече от препоръчителните 12-15 кг, може да ви отнеме малко повече време, за да се възстанови тялото ви и да успеете да постигнете пълно прибиране на корема след раждане.

Категорично се отричат агресивните диети след раждането, защото те могат да нанесат много непоправими щети като лишат тялото ви от нужни и важни хранителни вещества и забавят възстановителния процес след раждането и могат да лишат бебето от критични калории и хранителни вещества, ако кърмите.

Тайната е да си набавяте достатъчно калории от полезните храни групи, чрез които да се осигурят всички витамини и минерали, необходими за насърчаване на поддържането на здрава кожа, нокти и коса и за загубата на излишното тегло. Добре е и да включите малко фитнес всеки ден – този ви режим  не само е здравословен за майката, но с този си начин на живот тя ще моделира дългосрочен здравословен начин на живот за децата ви.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).