Прегледана и обновена на 19-11-2018

Няма бременна жена, която да не отделя внимание на своя корем по време на своята бременност и да не се задава въпроси като:
– Дали е нормален?
– Дали не е много заострен?
– Дали не е прекалено увиснал?

От какво зависи обиколката на корема?
Обикновено обиколката на корема при бременност зависи от доста различни фактора като:
– телесната конституция на бременността
– от количеството на околоплодната вода
– от положението на плода
– от колко време е бременна жената т.е в коя седмица е тя
– дали жената има предходни бременности

При жени първескини т.е. които са бременни за първи път се наблюдава тенденция към известно заостряне на корема, но при многораждали той увисва. В началото на бременността  коремът е закръглен, към края на бременността формата на корема на жената е продълговато овална. През 40 – ата седмица на бременността коремната обиколка е средно около 100 – 105см (виж таблицата). Абсолютните стойности нямат особено значение, но в замяна на това заслужава внимание непрекъснатото увеличение на обиколката на корема. Това налага при контролните прегледи и измервания всеки път да се измерва на едно и също място.

Средна коремна обиколка в зависимост от седмицата на бременността

Седмица на бременността Коремна обиколка (в см)
В края на 28-ата 92
В края на 32-ата 94
В края на 36-ата 97
В края на 40-ата 100

 

 

 

 

Към края на бременността Вашият корем може да има три форми или вида – нормален профил, заострен или увиснал корем. При притеснения и безпокойство от ваша страна попитайте и вашият лекар за коремната ви обиколка през седмиците на Вашата бременност.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Яйцеклетка

Previous article

Сперма Видео

Next article