Прегледана и обновена на 13-10-2017

Нормално ли е да се чувстват болки в корема при ранна бременност?
Болките и спазмите в корема, докато сте бременна, са нормални. Те обикновено не показват нищо притеснително, ако всичко останало с вас е добре. Носенето на бебето оказва голям натиск върху мускулите, ставите и вените ви през по–напредналия етап на бременността. Появилите се болки в корема при ранна бременност може да ви накарат да почувствате голям дискомфорт в областта на корема. В началото на бременността ви пък тялото започва да се адаптира към промените, сухожилията ви започват да се подготвят за голямото разтягане под натиска на вашето нарастващо бебе, матката започва да се разширява, а всичко това може да доведе до спазми.

Как може да облекчите придошлите болки в корема при ранна бременност?
Почивката, когато болката се случи, обикновено облекчава спазмите. Можете да предприемете и следните стъпки:
– Опитайте се да поседнете за известно време.
– Легнете на противоположната страна, на която е болката и присвийте леко краката си.
– Вземете релаксираща вана за да  се отпуснете и премахнете всякакви болки в корема при ранна бременност
– Използвайте леко топла вода в бутилка, която да наложите на болезнените области.
– Опитайте се да се отпуснете и да се успокоите.

Понякога, когато правите секс и достигнете до оргазъм може да получите спазми и незначителни болки в гърба. Оргазмът прави пулсации през влагалището и матката, които могат да оставят усещане за спазми след това. Но не се притеснявайте, няма доказателства, че оргазъм може да застраши бременността ви. Все пак е добре да попитате лекаря си за становище  по въпроса и дали е необходимо да се въздържате от секс по време на първия ви триместър.

болки в корема при ранна бременност

Какво да направите, ако се чувствате неразположени и имате болки в корема при ранна бременност?
Коремната болка може да бъде признак на нещо, което не е свързано с бременността ви. Апендицит, кисти на яйчниците, камъни в бъбреците, инфекция на пикочните пътища или проблеми с жлъчния мехур може да предизвикат болки в корема. Бременността също може да доведе до проблем. Една миома на матката, която не ви е притеснявала преди да заченете, сега може да ви причини неудобство. Коментирайте с лекаря си за всичко, което ви притеснява! Той може да работи в полза на облекчаване на дискомфорта и болките през бременността. Въпреки това не чакайте, а потърсете неотложна помощ, ако болката не изчезва след няколко минутна почивка, или ако забележите, че спазмите са придружени от:
– болка или парене при уриниране
– необичайно вагинално течение
– зацапване или кървене
– повръщане
– температура
– втрисане

Кога коремната болка се счита за притеснителна по време на първия триместър?
Появилите се болки в корема при ранна бременност не са нищо тревожно в началото на бременността. Но ако имате и други симптоми, може да се наложи да получите незабавна помощ. Може да имате опасност от:
Ранен спонтанен аборт
За съжаление ранният аборт е доста често срещан. Той обикновено се случва, защото бебето не се развива правилно. Вие ще имате спазми, кървене и болка в центъра на корема или ниски долу в някои момент през първите 12 седмици от бременността. Свържете с вашия лекар, акушерка или най–близката болница и тогава легнете веднага. Ако имате тежки кръвоизливи и напоявате повече от един тампон или превръзка на час, отидете направо в най–близката болница. Вижте повече за Спонтанен Аборт.
Извънматочна бременност
Различните и силни болки в корема при ранна бременност може да се дължат на извънматочна бременност. Това е тази бременност, която се развива не на правилното място или така казано извън матката. Това е сериозно състояние, така че ще трябва бързо лечение. Около едно на сто бременности във Европа са извънматочни. Ще почувствате болезнени спазми, които обикновено започват от едната страна и се разпространяват по целия корем. Също така може да получите кървене, което е тъмно и лепкаво. Това обикновено се случва между 5 и 10 седмици от бременността. Свържете се с вашия лекар веднага, тъй като извънматочната бременност изисква незабавно лечение. Вижте повече за Извънматочна Бременност.

Кога коремната болка се счита за притеснителна във втория триместър?
Статията е за болки в корема при ранна бременност, но ние решихме да напишем няколко редове за коремите болки и през остатъка от бременността. Коремна болка във втория триместър вероятно не показва нищо, от което да се притеснявате. Има много малък шанс тя да сигнализира за късен спонтанен аборт, но само ако имате и кървене. Ако претърпявате късен спонтанен аборт, ще почувствате тежки крампи с кръвоизлив след дванадесета гестационна седмица и преди двадесет и четвърта гестационна седмица от бременността. Ако имате леко вагинално кървене, потърсете мнение на лекар или акушерка. Ако имате тежък кръвоизлив, отидете направо в най–влизката болница.

Кога коремната болка се счита за притеснителна  в третия триместър?
През третия триместър коремната болка може да означава, че тялото ви ще претърпи  преждевременно раждане. Навлизането в преждевременно раждане не винаги означава, че вашето бебе ще се роди тогава. Понякога това е само фалшива тревога. Ако при вас започва преждевременно раждане, ще почувствате болки в таза или ниско в коремната област, болки в гърба, леки корема спазми и диария. Може да почувствате изтичане на водите ви чупене и болезнени контракции на матката. Това може да стане по всяко време между двадесет и четвърта седмица и тридесет и седма седмица от бременността. Спазмите след като са минали тридесет и седем седмици може да означава, че вие навлизате в ранния етап на раждането.

За всичко около бременността ви, се консултирайте с лекаря ви, на когото би трябвало да имате пълно доверие! Не подценявайте така притеснителните за всяка жена болки в корема при ранна бременност, защото както разбрахте в общия случай те не са притеснителни, но може и да не са толкова безобидни.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.6 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Всичко Необходимо за Новороденото

Previous article

Бяло Течение с Миризма

Next article