Капки за Колики

Как да се справим с коликите чрез два различни вида капки за колики?
Ако вашето новороденото бебе е сухо, нахранено, но плаче дълго време, свива крачете и ръчички и си личи че изпитва дискомфорт, то най вероятно има колики. Те са едно от първите и най-големи предизвикателства за родителите на новородените бебета. Точната причина за появата на коликите все още не е категорично установена от учените, но се работи усилено в направата на лекарствени средства, които да облекчат състоянието на малките бебета. При някои новородени коликите започват броени дни след раждането, при други до няколко седмици. Продължителността им също не е константна, а е индивидуална за всяко дете. Коликите могат да отшумят до 40 дни след раждането, но могат да продължат и до 4 или 5 месец на бебето. Има много мерки, които можете да вземете, като ограничаване на дразнещи коликите храни от вашата диета, ако кърмите – като цитруси, бобови, пикантни, млечни храни, както и алкохол и кофеин. Също можете да ползвате и някои методи от народната медицина – даване на чай от копър или анасон, поставяне на топла кърпа на коремчето на бебето, гушкане на бебето на голо- телесната ви топлина ще стопли корема му и ще облекчи положението или даване на различни капки за колики препоръчани от вашия педиатър.

капки за колики

Днес има доста ефективно средство в борбата с коликите, каквото е даване на капки за колики в млякото на детето. Капките за колики значително могат да облекчат подуването и болките в бебешкото стомахче, но е добре да имате предвид, че може да не улучите от първия път кои точно капки ще помогнат на вашето бебе. Другото неприятно в случая е, че тези продукти не са много евтини и ще трябва да се примирите, че може да хвърлите малко пари на вятъра.

Какви видове капки за колики има и как действа те?
Капките за колики са два вида – едната група са тези, които разграждат лактозата, която създава проблеми на бебешкия стомах, защото е по-трудно разградима в началото. Другата група са тези, които съдържат симетикон и работят за облекчаване на натрупаните газове в бебешките черва.

Капки за колики с натурална лактаза: добавят се към млякото-кърма или адаптирано на всяко хранене по указана на етикета схема. Действието им е, че помагат за преработката  и по-лесното усвояване на млечната захар, позната още с името лактоза. Новородените я усвояват трудно, тя не се разгражда напълно, а се натрупва в дебелото черво, където се случва процес на ферментация и образуване на газове. Така чрез тези капки за колики се облекчават болките в корема на новороденото и значително се намалява времето на плач. Тази група капки се справят успешно с т.нар временна физиологична лактозна нетолерантност като снабдяват недостатъчния лактазен ензим. Ако проблемът на вашето дете се дължи на недостиг на ензима лактаза, който започва да се произвежда в червата и стомаха в необходимото количество към четвъртия месец от живота на детето.
Капки за колики със симетикон: тези капки също като другите, се слагат в млякото на детето по определена, регламентирана в указанията на продукта, схема. Тази група капки въздействат върху малките мехурчета газ, които се натрупват в червата на новороденото и водят до спазми и болезнени усещания. Този вид капки помагат за изкарването на излишните газове. Основната съставка на тези капки за колики е активното вещество симетикон. Тази съставка е инертна и не се натрупва в тялото.

Каквито и капки за колики да решите да използвате за бебетата си, се консултирайте предварително с педиатър. Все пак това са лекарствени продукти и те могат да имат своите странични ефекти, макар и шансът да е минимален. Винаги се съобразявайте и с указанията за употреба, и с предписанията за съхранение на продуктите. Ние препоръчваме да помислите и за комбиниран прием на капките за колики с пробиотични добавки за бебета. Тези добавки ще помогнат за по-добър баланс на чревната флора на детето и населяването й с полезни бактерии, така че храносмилателният тракт да работи пълноценно и новороденото да се справи с неприятните спазми максимално бързо дори и без гореизброените капки за колики.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния е