Мама и Бебе

Капки за Колики

Обновена: 13-10-2017

Как да се справим с коликите чрез два различни вида капки за колики?
Ако вашето новороденото бебе е сухо, нахранено, но плаче дълго време, свива крачете и ръчички и си личи че изпитва дискомфорт, то най вероятно има колики. Те са едно от първите и най-големи предизвикателства за родителите на новородените бебета. Точната причина за появата на коликите все още не е категорично установена от учените, но се работи усилено в направата на лекарствени средства, които да облекчат състоянието на малките бебета. При някои новородени коликите започват броени дни след раждането, при други до няколко седмици. Продължителността им също не е константна, а е индивидуална за всяко дете. Коликите могат да отшумят до 40 дни след раждането, но могат да продължат и до 4 или 5 месец на бебето. Има много мерки, които можете да вземете, като ограничаване на дразнещи коликите храни от вашата диета, ако кърмите – като цитруси, бобови, пикантни, млечни храни, както и алкохол и кофеин. Също можете да ползвате и някои методи от народната медицина – даване на чай от копър или анасон, поставяне на топла кърпа на коремчето на бебето, гушкане на бебето на голо- телесната ви топлина ще стопли корема му и ще облекчи положението или даване на различни капки за колики препоръчани от вашия педиатър.

капки за колики Днес има доста ефективно средство в борбата с коликите, каквото е даване на капки за колики в млякото на детето. Капките за колики значително могат да облекчат подуването и болките в бебешкото стомахче, но е добре да имате предвид, че може да не улучите от първия път кои точно капки ще помогнат на вашето бебе. Другото неприятно в случая е, че тези продукти не са много евтини и ще трябва да се примирите, че може да хвърлите малко пари на вятъра.

Какви видове капки за колики има и как действа те?
Капките за колики са два вида – едната група са тези, които разграждат лактозата, която създава проблеми на бебешкия стомах, защото е по-трудно разградима в началото. Другата група са тези, които съдържат симетикон и работят за облекчаване на натрупаните газове в бебешките черва.

Капки за колики с натурална лактаза: добавят се към млякото-кърма или адаптирано на всяко хранене по указана на етикета схема. Действието им е, че помагат за преработката  и по-лесното усвояване на млечната захар, позната още с името лактоза. Новородените я усвояват трудно, тя не се разгражда напълно, а се натрупва в дебелото черво, където се случва процес на ферментация и образуване на газове. Така чрез тези капки за колики се облекчават болките в корема на новороденото и значително се намалява времето на плач. Тази група капки се справят успешно с т.нар временна физиологична лактозна нетолерантност като снабдяват недостатъчния лактазен ензим. Ако проблемът на вашето дете се дължи на недостиг на ензима лактаза, който започва да се произвежда в червата и стомаха в необходимото количество към четвъртия месец от живота на детето.
Капки за колики със симетикон: тези капки също като другите, се слагат в млякото на детето по определена, регламентирана в указанията на продукта, схема. Тази група капки въздействат върху малките мехурчета газ, които се натрупват в червата на новороденото и водят до спазми и болезнени усещания. Този вид капки помагат за изкарването на излишните газове. Основната съставка на тези капки за колики е активното вещество симетикон. Тази съставка е инертна и не се натрупва в тялото.

Каквито и капки за колики да решите да използвате за бебетата си, се консултирайте предварително с педиатър. Все пак това са лекарствени продукти и те могат да имат своите странични ефекти, макар и шансът да е минимален. Винаги се съобразявайте и с указанията за употреба, и с предписанията за съхранение на продуктите. Ние препоръчваме да помислите и за комбиниран прием на капките за колики с пробиотични добавки за бебета. Тези добавки ще помогнат за по-добър баланс на чревната флора на детето и населяването й с полезни бактерии, така че храносмилателният тракт да работи пълноценно и новороденото да се справи с неприятните спазми максимално бързо дори и без гореизброените капки за колики.

Бяло Течение с Миризма

Предишна публикация

Comments

Comments are closed.

злоядо дете

Злоядо Дете

Празната чиния е нещо, за което вероятно много майки могат само да мечтаят. И все пак, преди ...
Мама и Бебе
осиновяване

Осиновяване

Какво е осиновяване? Осиновяване на дете е формален правен процес, при който всички права и отговорности, свързани ...
Мама и Бебе
проходилка за бебе

Проходилка за бебе

Истината За или Против използването на проходилка за бебе! Видове проходилки и какво мислят в другите държави ...
Мама и Бебе