Кувьоз

Какво е Кувьоз?
Кувьозът е апарат, подобен на кутия, който се използва в болниците, за да помогне на преждевременно родени или болни бебета да оцелеят и да се развият пълноценно. Виж Преждевременно Раждане.

Недоносените бебета в кувьоз
Преждевременно родените бебета са изключително малки, те са родени преди майката да е достигнала 37 гестационна седмица от бременността – с други думи, тези бебета са родени прекалено рано. Те имат недоразвити части от тялото, които могат да включват белите дробове, храносмилателната система, имунната система и кожата. Тъй като е необходимо тези бебета да престоят повече време в утробата, за да достигнат финалното си развитие, лекарите и медицинските сестри в неонатологичните отделения в болниците често трябва да поставят недоносените бебета в кувьози. В тях те са под контролирана подходяща среда за тях, като могат да бъдат от няколко дни, седмици или дори месеци, докато те достигнат максималното си развитие и могат да живеят самостоятелно във нормална външна среда

кувьоз

Какво точно представлява кувьоза?
Кувьозът е приблизително дълъг около 60 см. Той има набор от бутони в долната си част и на върха, има прозрачен купол, изработен от твърда пластмаса, който се отваря. Бебето се поставя вътре през купола и лежи върху топла повърхност. Кувьозът може да се настрои да останете на определена температура през цялото време, или температурата може да варира в зависимост от температурата и специфичните условия на бебето. Недоносените бебета нямат телесни мазнини и понякога те не могат да се стоплят без помощ, така че кувьозът основно им помага да регулират температурата си. Но това не единствената негова функция. Кувьозът също защитава преждевременно родените бебета, които са изключително уязвими и са с повишен риск от усложнения, от инфекции, от шумове и по-ярка светлина, и дори може да осигури овлажнен въздух, за да помогне на много недоносените бебета в поддържането на целостта на кожата. В допълнение кувьозът може да ограничи количеството на прах и алергени, на които бебето е изложено. Някои доносени бебета, които са болни, също може да имат затруднения в регулирането на собствената си телесна температура и в борбата срещу определени инфекциозни болести, така че те също могат да бъдат временно поставени в кувьози.

Кувьоз и лъчист нагревател
Ако има нужда, медицинските специалисти може да преценят, че бебето вече може да се сблъсква с външната среда – новороденото може да се прехвърля от затворения кувьоз, на открита топла повърхност, на която то да се затопля, но да диша самостоятелно околния въздух.

Трябва ли да се тревожите, ако бебето ви трябва да бъде поставено в кувьоз?
Ако сте майка, чието бебе е било поставено вътре в кувьоз, това може да бъде изключително труден момент за вас да се справите с емоционалното напрежение и страха. Вероятно сега не искате нищо повече от това да притискате на гърдите си вашето очарователно малко бебе, а реално между вас и него има пластмасови стени, което ще ви накара да се чувствате тъжни, ядосани, нетърпеливи и разочаровани. Някакво успокоение е, че кувьозът обикновено има отвори, през които майката може да достигне вътре и да докосне бебето ви (при напълно спазен хигиенен протокол, разбира се). Този контакт кожа до кожа е важен, защото може да накара детето да се почувства по-добре и да го утеши. Трябва да сте спокойни, бебчето ви ще порасне и ще ви го дадат, само не се отчайвайте. Известно е, че повече от 90% от преждевременно родените бебета, които тежат 800 грама оцеляват и растат абсолютно нормално, а такива, които тежат повече от 500 грама имат повече от 60% шанс за оцеляване.

Така че макар и необходимостта едно преждевременно родено бебе да изисква допълнителни специални грижи и търпение, шансовете му са повече от добри, така че в крайна сметка след трудното начало, ще настъпи щастлива развръзка и за вас и семейството ви като ви събере с вече порасналото и напълно развито и здраво детенце благодарение на апарата кувьоз.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 3 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация