Речник

Верникс

Прегледана и обновена на 11-10-2016

Отново Bremennost.bg представя най–пълната статия за Верникс Казеоза в Българското Интернет пространство на своите Български читатели.

Какво е Верникс?
Верникс е на вид восъчно или сирене подобно бяло вещество, което покрива кожата на новородените бебета. Верниксът също е известен под пълното наименованието верникс казеоза. Идва от латински и съответно верникс означава лак, а казеоза означава сирене.

Кога започва да се образува верниксът по кожата на плода
Още през бременността в утробата на майката, верниксът започва да се образува около 18 – 19 гестационна седмица от бременността от мастните жлези. Верниксът около 23 гестационна седмица напълно покрива бебето, за да го пази през последните три месеца от бременността.

Какъв състав има верникс казеоза?
верникс

Верниксът има силно променлив характер, но е съставен основно от себум, клетки които са излющват от кожата на плода. Около 10–12% от сухото тегло на верниксът е мастна киселина съдържаща липиди, холестерол и церамид. Верниксът на доносените бебета има повече сквален и по–висок естер от колкото преждевременно родените бебета.
Липидните компоненти на верниксът включват: Холестеролови естери – 31, Серамиди – 18, Триглицеридите – 15, Холестерол – 8, Свободни мастни киселини – 7, Фосфолипидите – 6, Восъчни естери – 6, Сквален – 4, Восъчни диестери – 4, Цереброзиди – 2, Холестеролът сулфат – 1, Алкани – 0,0
Аминокиселинен състав на венксът казеоза: Аспаргин – 34, Глутамин – 23, Пролин – 15, Цистеин – 8, Аланин – 7, Лицеин – 5, Валин – 4, Метионин – 3

Какви са физичните свойства на верникс казеоза?
Верниксът не е равномерно разпределен по кожата на новороденото бебе, а по скоро присъства под формата на клетъчни гъби. Верниксът съдържа малко над 80% вода и трябва да се отбележи, че той е неполярен. Тези характеристики сочат, че основната му роля е хидроизолационна функция, която предотвратява загубата на топлина веднага след раждането. Ранни научни изследвания показват повишени изпарителни загуби на топлина при кърмачета, когато верниксът се отстранява веднага след раждането, но по–новите доклади потвърждават че измиването на кожата на новороденото бебе след раждането намалява загубите от изпаряване на вода в сравнение с повърхността на новородени, в която верниксът се оставят на място.

Какви са функциите на верникс казеоза?
Верниксът има няколко цели, а именно овлажняване на когато на бебето и улесняване на преминаването през родилният канал. Той служи за запазване на топлина и защита на деликатната кожа на новороденото бебе от новата околна среда за него веднага след раждането. Верниксът също има и антибактериален ефект, въпреки че има малко доказателства за това, той може да се образува срещу преминаване на бактерии по кожата на бебето веднага след раждане.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Както оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу:

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 8 години сайта Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане, здраве за мама и бебе. Информацията е предоставена от достоверни медицински източници по разбираем начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 4 важни категории – "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца имаме над 1 милион потребителя посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Кожни Проблеми при Бебета

Следваща публикация

Още в Речник

Comments

Comments are closed.