Кожни Проблеми при Бебета

Какво трябва да знае всеки начинаещ родител за различните кожни проблеми при бебетата. Съвети и препоръки при кожни проблеми при бебето.
Преди раждането кожата на бебето е покрита с белезникав и мазен предпазен слой, подобен восък или сирене, наречен верникс, който започва да се оформя около 19 гестационна седмица. Когато той се отмие от кожата на новороденото след раждане, тя може да започне да се залющва леко при контакта си с въздуха. Последното е нормално явление, което не изисква лечение.

Един от кожните проблеми при бебетата може да е появата на червени петна. Повечето бебета имат по кожата си червеникави петна, това са така наречените майчини петна. Те обикновено постепенно започват да избледняват и изчезват без някакво лечение, макар че има и такива, които нарастват значително, преди да започнат да се свиват, както и такива, които остават за цял живот. Вашият педиатър ще ви даде съвет дали съответните петна имат нужда от лечение или не.

кожни проблеми при бебета

Друг кожен проблем при бебетата са обривите. През първия месец от живота на новороденото по кожата му могат да се появят различни обриви, които подобно на рождените петна обикновено изчезват без лечение. Ако обаче обривите не изчезват и показват склонност да заемат голяма част от тялото на бебето, консултирайте се с лекар.

Какво да мога да направя за бебето при дерматит вследствие повиване и обрив от пелените, интертриго!
Повечето бебета в един или друг момент са получавали лек обрив по дупето. Най–честата причина за това е прекомерното отлагане на преповиването. Токсините, които се образуват върху зацапаните пелени, дразнят кожата и я правят податлива на инфекциозните причинители. Обривът обикновено започва като зачервяване и поява на пъпчици по местата на директен контакт със зацапаните пелени — долната част на корема, дупето, гениталиите, слабинните гънки. Ако се третира правилно, обривът изчезва за 3–4 дни. Адекватното лечение на напкин дерматита е много важно, тъй като увредената кожа лесно се раздразва от изпражненията и урината.

Напкин дерматитът е по–чест при нередовно почистваните и преповиваните бебета, както и при тези, които имат по–чести изхождания. По–често срещан е и след антибиотично лечение — антибиотиците унищожават и нормалната кожна бактериална флора, което улеснява растежа на нормално съществуващите по кожата гъбички (кандида).

Опитайте се да ограничите рисковите фактори за развитие на напкин дерматит, като преповивате бебето достатъчно често — след всяко изхождане. Почиствайте дупето само с чиста вода и абсорбентен памук или мека салфетка. Сменяйте мокрите пелени, за да предпазите кожата от влагата и субстанциите в урината. Оставяйте бебето без пелени при всеки удобен случай. Ако използвате гумени гащички или памперси, които прилепват плътно до коремчето и крачетата, проверете дали те не пречат на кожата на бебето да диша. Ако вашето бебе получи напкин дерматит, започнете да прилагате бебешки лосион или крем, както и да сменяте пелените му по–често. Ако до 2–3 дни няма подобрение, консултирайте се с лекар.

Когато всичко върви нормално, бебетата нямат нужда от пудра, олио или лосион, за да се поддържа кожата им гладка и мека, независимо от многобройните реклами за бебешка козметика. Ако кожата на бебето изглежда суха, намажете сухите участъци с малко не ароматизиран бебешки лосион. Не използвайте бебешко олио, тъй като то не овлажнява така добре кожата, както лосионът за бебе. Козметичните продукти за къпане може да възродят различни кожни проблеми при бебето. За къпане и като козметични средства използвайте само продукти, които са предназначени специално за бебета и са с доказан произход. Конвенционалните препарати често съдържат ароматизатори, бои, алкохол и други химикали с потенциално дразнещ ефект.

Честото къпане на бебето, може да създаде проблем по кожата му – изсушаване! Новородените бебета невинаги се нуждаят от ежедневно къпане, макар че повечето се радват на допира на водата и на играта с нея. Според някои педиатри къпането 2 до 3 пъти в седмицата е напълно достатъчно през първата година. Българските педиатри съветват ежедневното къпане да бъде за предпочитане, особено при деца до 6 – 8 месечна възраст. По–честото къпане изсушава кожата, особено през зимата. Ако цялата кожа на бебето е суха, ограничете къпането до 1 –2 пъти в седмицата. Поддържайте обаче личната му хигиена — измивайте следите от храна по лицето и ръцете му; измивайте и дупето при всяка смяна на пелените.

Кога трябва да се консултирам с лекар при наличието на кожни проблеми при бебето:

  • Персистиращ или обхващащ големи области от тялото обрив.
  • Рождено петно, увеличаващо размерите си.

На вниманието на родителите: За поддържане на личната хигиена на бебето използвайте чиста вода и абсорбиращ памук. Не е необходимо да купувате специални кърпички за целта — ако все пак решите да ги използвате, подберете такива специално направени за бебета. Кърпичките за възрастни съдържат алкохол, който изсушава и дразни кожата на детето.

Това е само част от всички възможни кожни проблеми при бебетата. Очаквайте още много интересни статии за проблемите по кожата на бебето.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг