Себореен дерматит при бебета

Какво е себореен дерматит при бебета?
Себорейният дерматит при кърмачета е често срещано незаразно състояние на определени зони по кожата, богати на мастни жлези – например лицето, скалпа и горната част на врата. Състоянието представлява свръхпроизводство на кожни клетки, което води до лющене и понякога възпаление, споходено от зачервяване и сърбеж. Себорейният дерматит варира по тежест от лек пърхот на скалпа до люспести, червени петна по кожата.

Себореен дерматит може да се появи:
– на челото и лицето
– зад ушите
– в областта на пелена, подмишниците и другите кожни гънки

себореен дерматит при бебетата

Кой е застрашен да развие себореен дерматит?
Себорейният дерматит най-често се появява при новородени бебета до около 6 месеца. Той обикновено изчезва около 6-12 месечна възраст. Тежкият себореен дерматит може да бъде свързан с имуно компрометирани заболявания.

Каква e причината за развитие на състоянието?
Не е известна точната причината за появата на себореен дерматит. Вероятно той се дължи на комбинация от фактори. Твърде голямото отделяне на себум в мастните жлези и космените фоликули и вид дрожди, намерени по кожата, наречени Malassezia могат да играят роля в развитието на себореен дерматит.

Какви са признаците и симптомите?
При новородени бебета и такива които все още се кърмят – себорейният дерматит има тенденция да засегне скалпа и гънките на тялото. Скалпът се характеризира със сърбеж и мазна кожа с люспи. Когато състоянието е тежко, скалпът може да има гъста, дебела, прилежаща жълта кора.
Една или повече от следните области имат зони с петна с червена и лющеща се кожа: скалпа, линията на косата, челото, веждите, клепачите, гънките на носа и ушите, ушните канали, гръдната кост, слабините и подмишницата. При хора с по-тъмна кожа някои от областите може да изглеждат кръгли или по-светли.
Състоянието може да бъде:
– Леко – да им само леко лющене и зачервяване в няколко малки области.
– Умерено – няколко области, засегнати от по-изявено зачервяване и сърбеж.
– Тежки – големи участъци на зачервяване, тежък сърбеж, които не реагират на никакви мерки за самолечение.

Как се диагностицира себорейният дерматит?
Здравните специалисти могат да диагностицират себореен дерматит според начина, по който кожата изглежда и къде е обривът. Бебетата със себореен дерматит обикновено са добре и състоянието трябва да се подобри самостоятелно или с лечение.

Как се лекува себореен дерматит?
Появилия се себореен дерматит при бебета обикновено изчезва от само себе си за няколко седмици или месеци.

Какви насоки може да се дадат за самопомощ и лечение вкъщи?
Повечето случаи на себореен дерматит са лесни за контрол с домашни мерки без прием на лекарства по лекарско предписание. Те включват следното:
– Често ежедневно къпане с подходящи шампоани.
– Помислете за използването на шампоани, съдържащи кетоконазол, селен сулфид, 2% пиритион цинк или шампоани на база на салицилова киселина или катран. Понякога това ще работи добре за известно време и след това ще привикнете, така че е желателно да преминете на към някакъв друг тип средство.
– Промените в клепачите – блефарит, често могат да бъдат управлявани чрез нежно почистване на ръбовете на клепачите, от миглите с подходяща бебешка мицеларна вода, просто преварена вода или бебешки шампоан.
– Плаките на скалпа може да бъдат отстранени. Нанесете топло масло (внимавайте да не нанесете масло, което е твърде горещо за кожата на бебето ви) върху кожата на скалпа за няколко часа. Преди да се къпете бебето, внимателно разтривайте скалпа с мека четка за бебе, след което измийте косата с шампоан, посочен по-горе. Внимавайте да не влезе пяна в очите на бебето.
– Някои кремове без рецепта ще ви помогнат, ако медикаментозният шампоан не е достатъчно добър. Те могат да бъдат добавени към шампоана; да се използва, докато не забележите подобрение и след това употребата трябва да се преустанови. Те включват:
Кремове, които намаляват микозата – такива с клотримазол, миконазол или тербинафин. Хидрокортизонен крем може да работи бързо, но може да бъде по-малко полезно, ако се използва за дълго време.

Кога да потърсите медицинска помощ?
Вижте лекаря на вашето дете или дерматолог, ако няма отговор на мерките за самолечение. Лечението, което вашият лекар може да предложи най-често е, че в допълнение към предложенията за самолечение, може да се даде рецепта за шампоан или мек кортикостероид крем или разтвор.

Понякога себорейният дерматит в областта на пелена или кожни гънки може да се възпали сериозно. Говорете с вашия лекар, ако обривът се влоши или има признаци на инфекция (кожата изглежда червена, започва да отделя течност или се чувства прекалено топла). Състоянието при кърмачета обикновено се подобряват след 12 месечна възраст. Себорея може да се върне в пубертета като пърхот.

Източници:
1. skinsight.com/skin-conditions/infant/seborrheic-dermatitis-pediatric
2. kidshealth.org/en/parents/cradle-cap.html

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!