Гиардия

Какво е Гиардия?
Гиардия е чревна инфекция, белязана от коремни крампи, подуване на корема, гадене и пристъпи на водниста диария. Заболяването се причинява от микроскопичен паразит, който се среща в световен мащаб, особено в райони с лоша канализация. Гиардията може да се предава чрез храна или контакт човек-човек. Инфекциите обикновено са ясни в рамките на 1 – 3 седмици, но може да имате чревни проблеми дълго след като паразитите са изчезнали.

Симптоми на Гиардия
Някои хора с Гиардия никога не развиват някакви симптоми, но носят паразита в себе си и могат да го разпространят чрез изпражненията си. За тези, които се разболяват, признаците и симптомите обикновено се появяват 1 до 3 седмици след заразяване и могат да включват:
– Водниста, понякога миризлива диария, която може да се редува с меки и мазни изпражнения
– Умора или неразположение
– Коремни крампи и подуване на корема
– Газове или метеоризъм
– Гадене
– Загуба на тегло

Признаците на инфекция могат да траят две до шест седмици, но при някои хора те траят по-дълго или се повтарят.

гиардия

Кога трябва да се замислите да посетите лекар?
Обадете се на вашия личен лекар, ако имате рядки изпражнения, подуване на корема и гадене с продължителност повече от 1 седмица или ако се чувствате дехидратирани. Не забравяйте да уведомите лекаря, ако сте изложени на риск от заразяване с Гиардия – т. е. имате малко дете, наскоро сте пътували в ендемична област или сте погълнали вода от езеро или поток.

Какви са причините за заразяването с Гиардия?
Паразитите обичайно живеят в червата на хора и животни. Преди микроскопичните паразити да преминават в изпражненията, те стават обвити в твърди черупки, наречени кисти, което им позволява да оцелеят извън червата в продължение на няколко месеци. След като влязат в приемника, кистите се разтварят и паразитите се освобождават. Инфекцията се появява, когато случайно погълнете кисти на паразита. Това може да се случи чрез преглъщане на замърсена вода, чрез ядене на замърсена храна или чрез контакт човек-човек.

– Преглъщане на замърсена вода: Най-честият начин да се заразите с Гиардия е след поглъщане на замърсена вода. Паразитите се срещат в езера, водоеми, реки и потоци по целия свят, както и в общинските водоеми, кладенци, цистерни, плувни басейни, водни паркове и спа центрове. Подпочвените и повърхностните води могат да се замърсят от отпадъчни води от селското стопанство или животински изпражнения. Децата с памперси и хората с диария могат случайно да замърсяват басейни и спа центрове.
– Ядене на замърсена храна: Паразитите могат да се предават също чрез храна – или защото приготвящите я не измиват старателно ръцете си или защото суровите продукти се поливат или измиват със замърсена вода. Тъй като готвенето на храната убива паразитите, храната е по-рядко срещан източник на инфекция, отколкото водата, особено в индустриализираните страни.
– Контакт лице в лице: Можете да се хванете гардия, ако ръцете ви са замърсени с фекална материя-родителите сменят памперсите на детето и са особено изложени на риск. Така са и работниците в места за грижи за деца, където епидемиите са все по-чести. Паразитът може да се разпространи и чрез анален секс.

Какви са рисковите фактори?
Гиардията е много често срещан чревен паразит. Въпреки че всеки може да хване паразита, някои хора са особено изложени на риск:
– Деца: инфекция е много по-честа при деца, отколкото при възрастни. Децата са по-склонни да имат контакт с изпражнения, особено ако те носят пелени или прекарват времето си в център за грижи за деца. Хората, които живеят или работят с малки деца, също са изложени на по-висок риск от развитие на инфекцията.
– Хора без достъп до безопасна питейна вода. Там, където хигиената е недостатъчна или водата не е безопасна за пиене, се развива често Гиардия. Вие сте изложени на риск, ако пътувате до ендемични места, особено ако не внимавате какво ядете и пиете. Рискът е най-голям в селските райони или в зоните на дива природа.
– Хора, които правят анален секс. Аналният секс без използване на презерватив ви поставя повишен риск от инфекция с Гиардия, както и полово предавани инфекции.

Усложнения от Гиардия
Инфекция почти никога не е фатална, но причинява продължителни симптоми и усложнения, особено при кърмачета и деца. Най-честите усложнения включват:

– Дехидратация. Често в резултат на тежка диария, следва дехидратация, когато тялото няма достатъчно вода, за да изпълнява нормалните си функции.
– Непросперират. Хроничната диария заради Гиардия може да доведе до недохранване и да навреди на физическото и психическото развитие на децата.
– Лактозна непоносимост. Много хора с инфекцията развиват лактозна непоносимост — невъзможността за правилно смилане на млечната захар. Проблемът може да се задържи дълго след изчистване на инфекцията.

Как да предотвратим инфектираенто?
Никое лекарство или ваксина не могат да предотвратят инфекция. Но общите предпазни мерки могат да намалят шансовете за заразяване.
– Мийте си ръцете. Това е най-естествени и най-добрият начин да се предотвратят повечето видове инфекция. Измийте ръцете си след използване на тоалетната или смяна на памперси и преди хранене или приготвяне на храна. Когато няма сапун и вода, дезинфектантите на базата на алкохол са добра опция.
– Преварявайте водата от съмнителни източници. Избягвайте пиенето на непречистена вода от плитки кладенци, езера, реки, извори, водоеми и потоци, освен ако не я филтрирате или сварете в продължение на поне 10 минути.
– Дръжте си устата затворена. Опитайте се да не поглъщат вода, когато плувате в басейни, езера или потоци.
– Използвайте бутилирана вода. Когато пътувате до части на света, където водоснабдяването е вероятно да бъде опасно, пийте и измийте зъбите си с бутилирана вода, която отваряте сами. Не използвайте лед и избягвайте сурови плодове и зеленчуци, дори и тези, които се белят.
– Практикувайте безопасен секс. Ако правите анален секс, всеки път използвайте презерватив. Избягвайте орален анален секс, освен ако не сте напълно защитени.

Как се поставя диагноза за инфекция с Гиардия?
За да ви помогне да диагностициране на гардия, вашият доктор вероятно ще изследва проба от изпражненията ви. За точност може да ви бъде поискано да дадете няколко проби от изпражненията, събрани за период от дни. След това пробите се изпратят за изследване в лаборатория, която да провери за наличие на паразити. Тестовете за изпражненията могат също да се използват за наблюдение на ефективността на всяко лечение, което получавате.

Какво е лечението?
Децата и възрастните, които са с инфекция без симптоми, обикновено не се нуждаят от лечение, освен ако не са склонни да разпространяват паразитите. Много хора, които имат проблеми често се оправят сами за няколко седмици или лекар им изписва лекарства.

Когато признаците и симптомите са тежки или инфекцията продължава, лекарите обикновено лекуват гиардия с лекарства като:
– Флажил. Това е най-често използваният антибиотик срещу Гиардия. Страничните ефекти могат да включват гадене и метален вкус в устата. Не пийте алкохол, докато приемате това лекарство.
– Тиндазолол. Тиндазолът работи, както флажила и има много от същите странични ефекти, но може да се даде в една доза.
– Нитазоксанид. Тъй като той идва в течна форма, може да бъде по-лесно за децата да го поглъщат. Страничните ефекти могат да включват гадене, метеоризъм, жълти очи и ярко оцветена жълта урина.

Няма постоянно установено лекарства за гардия при бременност поради потенциала за неблагоприятни лекарствени ефекти на бебето. Ако симптомите ви са леки, вашият лекар може да препоръча отлагане на лечението до края на първия триместър от бременността. Ако е необходимо лечение, обсъдете най-добрата налична възможност за лечение на Гиардия.

Източници:
1. cdc.gov/parasites/giardia/
2. mayoclinic.org/diseases-conditions/giardia-infection/symptoms-causes/syc-20372786

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).