Прегледана и обновена на 04-05-2020

Камъни в бъбреците се появяват при около 1 на всеки 1500 до 3000 бременности, това е приблизително същата честота на поява на камъни в бъбреците и при жени които не са бременни.

Камъните в бъбреците са основна предпоставка за образуването бъбречна криза, която може да бъде много болезнена, особено когато сте бременна. Бременността по принцип не увеличава шансовете за развитие на камъни в бъбреците, но ако състоянието се появи през бременността, това го прави по-сложно за диагностициране и лечение с обичайните методи поради рисковете от увреждане на плода. Докато повечето камъни в бъбреците са малки и могат да преминат без необходимост от някаква специално лечение, то по-големите могат да причинят силна болка. В такива случаи се препоръчва медицинско лечение.

камъни в бъбреците при бременност

Причини за камъни в бъбреците по време на бременност
Въпреки че бременността не означава, че сте с по-висок риск от развитие на камъни в бъбреците, има някои причини, които могат да се свързват с появата им в този период.

Някои от основните видове причини за камъни в бъбреците при бременност са:

1. Липса на течности: недостатъчната консумация на вода може да е основна причина за поява на камъни в бъбреците при бременност. Липсата на течности в тялото ви е предпоставка за повишена концентрация на минерали като фосфор и калций в урината, което пък води до образуване на камъни. По време на бременност, тялото ви изисква повече вода от обичайното. По този начин пиенето на по-малко от необходимото количество вода може да доведе до образуването на камъни в бъбреците.

2. Генетична предразположеност: генетичния код на тялото ви може също да увеличи шансовете ви за камъни в бъбреците по време на бременност. Ако сте от семейство с висока честота на хиперкалциурия – състояние, при което има наднормено количество калций в урината – може да сте по-податливи на бъбречни камъни през бременността.

3. Дразнене на червата: Ако имате стомашно-чревна чувствителност, може да сте предразположени към хиперкалциурия или да сте с по-висок риск от камъни в бъбреците. Това е така, защото хронично възпаление в червата може да увеличи броя на калциевите йони, които се отлагат върху бъбреците, които след това се превръщат в малки кристали, а малките кристали в камъни.

4. Висок прием на калций: Бременните жени обикновено са насърчавани да консумират повече калций – това може да постави допълнителен натиск върху бъбреците и да предизвика образуване на кристали. Също така, тъй като тялото ви абсорбира много калций, за да помогне за развитието на бебето, може да има по-голям шанс за получаване на камъни в бъбреците.

5. Повишена филтрация: поради повишаване на активността на филтрацията на бъбреците, количеството пикочна киселина, което вие отделяте, може също да се увеличи, което може да доведе до камъни от пикочната киселина.

6. Разширение на матката: горните уринарни пътища могат да станат по-големи през бременн