Камъни в бъбреците при бременност

Камъни в бъбреците се появяват при около 1 на всеки 1500 до 3000 бременности, това е приблизително същата честота на поява на камъни в бъбреците и при жени които не са бременни.

Камъните в бъбреците са основна предпоставка за образуването бъбречна криза, която може да бъде много болезнена, особено когато сте бременна. Бременността по принцип не увеличава шансовете за развитие на камъни в бъбреците, но ако състоянието се появи през бременността, това го прави по-сложно за диагностициране и лечение с обичайните методи поради рисковете от увреждане на плода. Докато повечето камъни в бъбреците са малки и могат да преминат без необходимост от някаква специално лечение, то по-големите могат да причинят силна болка. В такива случаи се препоръчва медицинско лечение.

камъни в бъбреците при бременност

Причини за камъни в бъбреците по време на бременност
Въпреки че бременността не означава, че сте с по-висок риск от развитие на камъни в бъбреците, има някои причини, които могат да се свързват с появата им в този период.

Някои от основните видове причини за камъни в бъбреците при бременност са:

1. Липса на течности: недостатъчната консумация на вода може да е основна причина за поява на камъни в бъбреците при бременност. Липсата на течности в тялото ви е предпоставка за повишена концентрация на минерали като фосфор и калций в урината, което пък води до образуване на камъни. По време на бременност, тялото ви изисква повече вода от обичайното. По този начин пиенето на по-малко от необходимото количество вода може да доведе до образуването на камъни в бъбреците.

2. Генетична предразположеност: генетичния код на тялото ви може също да увеличи шансовете ви за камъни в бъбреците по време на бременност. Ако сте от семейство с висока честота на хиперкалциурия – състояние, при което има наднормено количество калций в урината – може да сте по-податливи на бъбречни камъни през бременността.

3. Дразнене на червата: Ако имате стомашно-чревна чувствителност, може да сте предразположени към хиперкалциурия или да сте с по-висок риск от камъни в бъбреците. Това е така, защото хронично възпаление в червата може да увеличи броя на калциевите йони, които се отлагат върху бъбреците, които след това се превръщат в малки кристали, а малките кристали в камъни.

4. Висок прием на калций: Бременните жени обикновено са насърчавани да консумират повече калций – това може да постави допълнителен натиск върху бъбреците и да предизвика образуване на кристали. Също така, тъй като тялото ви абсорбира много калций, за да помогне за развитието на бебето, може да има по-голям шанс за получаване на камъни в бъбреците.

5. Повишена филтрация: поради повишаване на активността на филтрацията на бъбреците, количеството пикочна киселина, което вие отделяте, може също да се увеличи, което може да доведе до камъни от пикочната киселина.

6. Разширение на матката: горните уринарни пътища могат да станат по-големи през бременността, което може да причини непълно изпразване на пикочния мехур и да увеличи риска от образуване на бъбречни камъни.

7. Постоянните инфекции на пикочните пътища по време на бременност могат да окажат негативно влияние и да спомогнат за камъни в бъбреците.

Симптоми за камъни в бъбреците при бременност
Признаците на камъни в бъбреците по време на бременност не са различни от обичайните. Някои от най-честите симптоми включват:

1. Болка: силната болка е една от първите и най-честите признаци на камъни в бъбреците. Областта на болката се основава на това къде е камъкът вътрешно. Ако той е в бъбрека ви, ще изпитате болка в гърба под гръдния кош. След като камъкът се премести надолу към уретера, ще изпитате болка от едната страна на тялото си. Тъй като той се движи по-надолу по уретера, може дори да почувствате болка близо до гениталиите или в бедрото. Освен това, може да почувствате болка и в долната част на корема.

2. Болка по време на уриниране: Ако камъкът е пътувал надолу и е заседнал в долния край на уретера, вероятно ще имате силна болка при уриниране.

3. Кръв в урината: тъй като камъните в бъбреците може да се придвижат по всяко време, те могат да повредят тъканите и клетките в бъбреците. Това може да доведе до кръв в урината.

Освен тези симптоми, може да имате и повръщане, гадене, температура с втрисане (показва инфекция), или дори може да усетите малко раздуване в корема.

Как се диагностицират камъни в бъбреците по време на бременност?
Извършва се изследване на урината и кръвта за да се деогнистизира появата на камъни в бъбреците при бременност. Тестът на урина може да идентифицира кръв, кристали на калций или пикочна киселина в урината. Допълнително изследване за различни микроорганизми в урината може също да разпознае организмите, причиняващи инфекции и да определи какви антитела са чувствителни към тях.

Ултразвук също се прави, тъй като е безболезнена процедура, която не излага плода на радиация. Въпреки това недостатъкът на това изследване е, че то не може да идентифицира някои видове камъни в бъбреците и може да не е в състояние да идентифицира причината за уголемен бъбрек – независимо дали се дължи на бременност или поради обструкция, причинена от камъка. Избягват се рентгенови лъчи, за да се предотврати увреждането на плода.

Индикации, когато се препоръчва хирургична интервенция: Ако естествените и консервативни средства не проработят, може да се наложи да изберете хирургическа интервенция, за да се отървете от камъните в бъбреците при тези обстоятелства:
– Ако имате само един бъбрек
– Остра бъбречна недостатъчност
– Интензивна болка
– Риск от преждевременно раждане поради бъбречна болка

Как да премахна камъни в бъбреците при бременност?
Ако забележите някакви симптоми за камъни в бъбреците, препоръчително е да се консултирате с уролог за опциите за лечение. Ето някои от методите, използвани за да се отървете от камъни в бъбреците по време на бременност. Методите на лечение също зависят от естеството на камъните в бъбреците и от триместър, в които се намирате:

1. Медицинско лечение: Парацетамол се предписва за облекчаване на болката, причинена от камъни в бъбреците. Въпреки това, в случай, че лекарството не успее да намали болката ви, или ако има някакви индикации за преждевременно раждане, може да се наложи хирургическа интервенция.

2. Хирургично лечение:
Уретероскопия – тази процедура се използва – както за диагностициране, така и за разрушаване на камъните. В бъбрека се вкарва малка епруветка, наречена уретероскоп, която преминава през уретера, уретрата и пикочния мехур. Процесът използва лазер, за да разбие камъните. Тази процедура е идеална само за камъни по-малки от 1 см.
Поставяне на тръби или стент – тази процедура използва кухи тръби, преминали през уретерите за източване на урината и камъните. Тя е минимално инвазивна и се нуждае от локална анестезия.
Ударна вълнова терапия и отворена хирургия – те не се предписват на бременни жени поради рискове за фетуса.

3. Естествени/домашни средства за защита: Консервативните методи и естествените средства за защита са най-предпочитани за лечение за камъни в бъбреците. Някои от тях включват:

Прием на вода: пиенето на поне 8 чаши вода всеки ден може да помогне за разреждане на минералите и органичните соли в урината. Това също така помага за изчистване на малки камъни от бъбреците.
Плодове: консумирането на плодове като диня, боровинки, праскови и други, които имат високо водно съдържание, също е полезно.
Избягвайте соковете в кутии: пакетните сокове имат висока минерална стойност и евентуално добавена захар и съдържание на сол, което може да влоши състоянието ви.
Лимон: лимонът е известно средство за борба със средни камъни.
Ябълков оцет: Той съдържа оцетна киселина, която разтваря камъните в бъбреците. Просто добавянето на супена лъжица или две към 1 литър вода и пиенето му през деня може да бъде полезно. Консултирайте се за този метод с гинеколога си.
Сок от босилек: както ябълковия оцет – босилекът съдържа оцетна киселина, която може да бъде полезна при разрушаването на камъни в бъбреците. Билката обикновено помага и при възпаление. Просто вземете няколко пресни или сушени листа от босилек, сварете ги във вода и консумирайте чая. Избягвайте продължителната консумация на този чай, тъй като тя може да доведе до проблеми като ниско кръвно налягане и кръвната захар. Винаги се консултирайте с вашия

Как да предотвратя образуването на камъни в бъбреците при бременност?
Някои от най-добрите възможни начини за предотвратяване на камъни в бъбреците са:
Пийте много вода. Минимум 2 литра или осем чаши на ден.
Намалете приема на сол.
Избягвайте излишния калций. Дръжте вашия калций прием под 1000 до 1200 мг на ден.
Намалете консумацията на определени храни. Зелени листни зеленчуци, пиле, риба, ядки, цвекло, шоколад, фъстъци, говеждо месо, червено месо, чай и кафе може да направят човек по-уязвим към камъни в бъбреците.

Камъни в бъбреците при бременност не трябва да Ви плашат в повечето случаи могат да бъдат третирани с помощта на естествени методи на лечение. Въпреки това в случай, че болката е тежка, ще трябва да изберат медицински или хирургични лечения, за да го облекчи положението. Свържете с лекар веднага след като забележите симптоми на бъбречни камъни, за да получите подходящ лечебен метод и да избегнете усложнения и рискове за нормални я завършек на бременността ви.

Източници:
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4934980/
2. https://parenting.firstcry.com/articles/kidney-stones-during-pregnancy/
3. https://www.med.umich.edu/1libr/Gyn/BirthCenterTriage/KidneyStones.pdf

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).