Дерматит

Какво е Дерматит?
Дерматитът е общ медицински термин за кожно възпаление. При дерматит кожата ви обикновено ще изглежда суха, подута и зачервена. При различните видове дерматит и причините са различни. Той не е заразен. Дерматитът може да бъде доста дразнещ за някои хора. Сърбежът на кожата ви може да се различава от лека до тежка форма. Някои видове дерматит могат да се задържат дълго време, докато други могат да се обострят в зависимост от сезона или от преживян стрес. Някои видове дерматит са по-чести при децата, а други са по-чести при възрастните. Можете да намерите облекчение за дерматита посредством лекарства и локални кремове. Свържете се с вашия лекар за преглед, ако кожата ви е разранена, болезнена или неприятна, или ако дерматитът е широко разпространен или не се подобрява.

дерматит

Симптоми на дерматит
Симптомите варират от леки до тежки и ще изглеждат различни в зависимост от това коя част на тялото е засегната. Не всички хора с дерматит изпитват всички симптоми. Като цяло най-обичайните могат да включват:
– Обриви
– Мехури
– Суха и напукана кожа
– Сърбяща кожа
– Болезнена кожа с чувство за парене
– Зачервяване
– Подуване

Видове дерматит
Има няколко различни вида дерматит. По-долу сме посочили най-честите:
Атопичен дерматит. Наричан още екзема, това състояние на кожата обикновено се наследява и се развива по време на ранна детска възраст. Доста пациенти с екзема вероятно ще имат груби петна със суха и сърбяща кожа.
– Контактен дерматит. Контактният дерматит се случва, когато дадено вещество докосва кожата ви и причинява алергична реакция или дразнене. Тези реакции могат да се развият допълнително в обриви, които парят и сърбят.
– Дисхидрозен дерматит. При този тип дерматит кожата не може да се предпази. Това води до сърбяща, суха кожа, често придружена от малки мехурчета. Това състояние се случва главно на краката и ръцете.
Себореен дерматит. Този тип е най-често развит върху скалпа, въпреки че може да се случи и на лицето и гръдния кош. Често причинява люспести пластири, зачервена кожа и пърхот.
Някои други видове дерматит включват:
– Невродермит. Този тип включва сърбяща кожа и често се предизвиква от стрес или нещо дразнещо кожата.
– Алергичен дерматит.
– Дерматит на стаза. Този тип включва кожни промени, дължащи се на лошо кръвообращение.

Причини за дерматит
Причините за дерматит са различни в зависимост от вида му. Някои видове, като дисхидрозна екзема и невродермит може да имат неизвестни причини.
Контактен дерматит: Той възниква, когато влезете в пряк контакт с дразнещ алерген. Общите материали, които причиняват алергични реакции, включват:
– Препарати
– Козметика
– Никел
– Отровен бръшлян и дъб
Екзема: Тя се причинява от комбинация от фактори като суха кожа, околната среда и дисбаланс на бактерии върху кожата. Това е често генетично състояние, тъй като хората с екзема са склонни да имат семейна анамнеза за екзема, алергии или астма.
Себореен дерматит: Себорейният дерматит вероятно е причинен от гъбички. Има тенденция той да се влошава през пролетта и зимата. Този тип дерматит също изглежда има генетичен компонент за някои хора.
Дерматит на стаза: Той се проявява поради лошо кръвообращение в тялото, най-често в долните крака и краката.

Риск от поява на дерматит
Факторите, които увеличават шансовете ви за получаване на дерматит, включват:
– възраст
– околната среда
– семейна история
– здравословни състояния
– алергии
– астма

Как се диагностицира дерматит?
Вашият лекар ще направи физически преглед и ще обсъди вашата медицинска история преди да даде диагноза. Дерматологът може да диагностицира вида дерматит само като огледа кожата. Ако има причина да подозирате, че може да имате алергична реакция към нещо, лекарят може да направи кожен тест за алергия. В някои случаи вашият дерматолог може да извърши кожна биопсия, за да помогне да се разгадае причината. Кожната биопсия включва отстраняване на малка проба от засегнатата кожа, която след това се разглежда под микроскоп.

Какви са възможностите за медицинско и домашно лечение на дерматит?
Леченията за дерматит зависят от вида, тежестта на симптомите и причините. Кожата ви може да се изчисти самостоятелно за 1 до 3 седмици. Ако не стане така, лекарят ви или дерматологът може да препоръча:
– лекарства за намаляване на алергии и сърбеж като антихистамини
– фототерапия или излагане на засегнатите райони на контролирани количества светлина
– локални кремове със стероиди като хидрокортизон за облекчаване на сърбежа и възпалението
– кремове или лосиони за суха кожа
– овесени бани за облекчаване на сърбежа
– Антибиотици или противогъбични лекарства обикновено се дават само ако е развита инфекция. Инфекциите могат да възникнат, когато кожата е с нарушена бариера поради интензивно надраскване.
Домашната грижа за дерматит може да включва прилагане на хладни, мокри кърпички върху кожата за намаляване на сърбежа и неудобството. Можете да опитате да добавите сода за хляб в студена вода за измиване, за да намалите симптомите. Ако кожата ви е наранена, можете да покриете раната с превръзка, за да предотвратите дразнене или инфекция. Дерматитът понякога може да се възпали, когато сте стресирани.

Алтернативните терапии могат да бъдат полезни за намаляване на стреса като:
– Акупунктура
– Масаж
– Йога
– Диетични промени като елиминиране на храни, които задействат реакция, може да ви помогне да управлявате симптоми. В някои случаи, хранителните добавки като витамин D и пробиотици може да помогнат значително.

Методи за превенция на дерматита
Осъзнаването е първата стъпка в избягването на дерматита. Единственият начин да се предотврати алергична реакция е да се избегне контакт с алергени или вещества, които причиняват обриви като отровен бръшлян например. Опитайте се да избегнете драскането на засегнатата област. Драскането може да отвори и направи рани и така да се разпространят бактериите в друга част на тялото ви. Повечето хора също така намират облекчение чрез често овлажняване, особено след душ.

Източници:
1. niams.nih.gov/health-topics/atopic-dermatitis/advanced
2. aad.org/public/diseases/eczema/types/nummular-dermatitis/self-care
3. https://www.aad.org/public/diseases/eczema/types/neurodermatitis/self-care
4. mayoclinic.org/diseases-conditions/dermatitis-eczema/symptoms-causes/syc-20352380

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).