Синдром на внезапната детска смърт

Какво е синдром на внезапната детска смърт?

Синдромът на внезапната детска смърт – познат и като „смърт в леглото“ – е внезапната, неочаквана и необяснима смърт на очевидно здраво бебе. В световен мащаб не малко бебета умират внезапно и неочаквано всяка година. Тази статистика може да звучи тревожно, но синдромът е рядък и рискът от смърт на бебето от него е нисък. Повечето смъртни случаи се случват през първите 6 месеца от живота на бебето. Бебетата, родени преждевременно или с ниско тегло при раждането, са изложени на по-голям риск. Синдромът на внезапната детска смърт също така се наблюдава малко по-често при бебета момчета.
Състоянието обикновено се случва, когато бебето е заспало, въпреки че понякога може да се случи и докато то е будно. Родителите могат да намалят риска от синдрома на внезапната детска смърт като не пушат, докато са бременни или след раждането на бебето и винаги поставят бебето по гръб, когато спят.

бебе пълзи

Какво причинява синдромът на внезапната детска смърт?

Точната причина за синдрома на внезапната детска смърт е неизвестна, но се смята, че е резултат от комбинация от редица фактори. Експертите смятат, че синдромът се появява на определен етап от развитието на бебето и че засяга бебета, уязвими към определен екологичен стрес. Тази уязвимост може да се дължи на преждевременно раждане или на прекомерно ниско тегло при раждането или поради други причини, които все още не са идентифицирани.
Екологичният стрес може да включва тютюнев дим, заплитане в завивките в леглото, незначително заболяване или затруднено дишане. Има и асоциация между съвместното спане с бебето си на едно и също легло, диван или стол и синдрома на внезапната детска смърт.
Бебетата, които умират от това състояние се смята, че имат проблеми в начина, по който реагират този стрес и как те регулират сърдечната си честота, дишането си и температурата си. Въпреки че причината за синдрома на внезапната детска смърт не е напълно изяснена, има редица неща, които можете да направите, за да намалите риска.

Какво можете да направите, за да предотвратите синдрома на внезапната детска смърт?

По-долу ще се опитаме да ви дадем списък с мерки, които можете да предприемете, за да предотвратите опасността от внезапна детска смърт:

– Винаги поставяйте бебето си по гръб
– Дръжте главата на бебето си непокрита – одеялото или завивката му трябва да бъде обвито не по-високо от раменете.
– Оставете бебето да спи в кошара или кошче в същата стая, където спите и вие през първите 6 месеца
– Използвайте матрак, който е твърд, плосък, водоустойчив и в добро състояние
– Не пушете по време на бременността и не оставяйте някой да пуши в помещението с вашето бебе – както преди, така и след раждането
– Не спете на легло, диван или фотьойл заедно с вашето бебе
– Не допускайте бебето ви да се нагрее твърде много или да е на прекалено студено – стайна температура да е около 16 до 20 градуса, с лека завивка или лек бебешки спален чувал, което ще осигури комфортна среда за спане за вашето бебе.
Трябва да потърсите медицинска помощ, ако вашето бебе не се чувства добре. Бебетата често имат малки заболявания, за които не е нужно да се притеснявате. Дайте на бебето си много течности и не позволявайте да се загрява прекалено. Ако се притеснявате за бебето си, в който и да е момент, вижте се с личния си лекар или се обадете на 112 за съвет. Повикайте линейка, ако вашето бебе:
– Спре да диша или стане синьо
– се бори за дишането си
– е в безсъзнание или не знае какво става
– не се събужда

Ако бебето умре внезапно и неочаквано, ще трябва да се разследва как и защо е умряло. Обикновено ще е необходима аутопсия, която може да бъде много трудна за понасяне за семейството. Полицията и здравните специалисти работят в тясно сътрудничество, за да разследват неочакваната детска смъртност и да гарантират, че семейството ще бъде подпомогнато. Те трябва да могат да ви свържат с местните източници на помощ и подкрепа. Много хора намират утеха в това да говорят с други хора, които са имали подобни преживявания, за да им помогнат да се справят с това изпитание.

Източник:
https://www.nhs.uk/conditions/sudden-infant-death-syndrome-sids/

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с ваш