Прегледана и обновена на 28-10-2020

Това реално както разбрахте от предходната статия е 2-ри ден от менструалния ви цикъл, защото реално вие още не сте заченали.

Какво се случва вътре във вас

Един от яйчниците ви вече образува фоликули с яйцеклетки. След като един от фоликулите узрее, зрялото яйце ще излезе от него. Чрез проследяване на менструалния ви цикъл и разбирането как работи тялото ви, можете да увеличите шансовете си за зачеване.
хистология на яйчниците

Втори ден на менструалния цикъл

Това е ден втори от менструацията и ден втори от пълния менструален цикъл, който започва на първия ден от менструацията и завършва на първия ден от следващия ви цикъл. Пълен цикъл е средно 28 дни, но много жени имат по-кратък или по-дълъг такъв. Средната загуба на кръв по време на менструация е около две супени лъжици или 30 мл. Докато лигавицата се отдели извън матката, кръвоносните й съдове се стесняват, което може да причини болки и крампи. Веднага след като цикълът ви приключи, яйцето започва да узрява в рамките на фоликула си в един от яйчниците (вижте Фоликули на Яйчниците), когато е готово да бъде освободено около средата на цикъла – това се нарича овулация (14 ден от бременността). Междувременно лигавицата на матката започва да се натрупва отново под влиянието на хормоните прогестерон и естроген, готова да получи оплодено яйце. Ако яйцето не е оплодена, нивата на хормоните падат, вътрешната удебелена част на матката се отлюшва и цикълът започва отново.

Месечният цикъл на една яйцеклетка

Яйцеклетката се освобождава от фоликула си около 14 ден от началото на периода. Същевременно празният фоликул на яйцето (наречен жълто тяло) отделя прогестерон, които помага на ендометриума да
достигне дебелина от около 6 мм през 28-те дни от менструалния цикъл, същевременно вече е готов да приеме оплоденото от сперматозоидите яйце.

Фактите говорят…

Всъщност – менструалните периоди могат да се синхронизират при жени, които живеят или работят заедно. Учените твърдят, че феромоните – химикалите, които предизвикват биологичен отговор в хората, се предават от една жена на друга. Рецепторите в носа откриват тези феромони и се извършва биологичен процес, при който дадена жена може естествено да регулира менструалния си цикъл.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

1 ден от Бременността

Previous article

3 ден от бременността

Next article