Прегледана и обновена на 28-10-2020

Вие сте във втора седмица и шест дни или това е 20 ден от започването на последната ви менструация и 20 ден от бременността (пак ще го кажем… бременността започва да се отброява от първия ден на последния ви менструален цикъл преди зачеването).

Какво се случва вътре във вас?

Бластоцистът се подготвя да се вгради в лигавицата на матката – ендометриума. След като е напълно имплантиран — обикновено около седем дни след оплождането — се установява бременност. Вашите репродуктивни органи преминават сложни процеси, които ще подпомогнат да се поддържа бременност. Ако сте заченали, топката от клетки, известна като бластоцист, който в крайна сметка ще формира плода, сега ще се готви да се вгради в лигавицата на матката си, а плацентата ще започне да се формира.

бластоциста

Преди това да се случи обаче, има и друга важна промяна. След като овулирате, празният яйчник се развива в структура, наречена жълто тяло (което буквално означава “жълто тяло”). Тази малка торбичка, пълна с течност, става все по – наситена на кръвоносни съдове и започва да произвежда хормона прогестерон. Това е необходимо, за да се създаде слуз, за да се даде възможност на оплодената яйцеклетка да оцелее и да изгради лигавицата на матката, в която бластоцистът скоро ще се вмести. Жълтото тяло също произвежда малко естроген. До около 8-12 гестационни седмици от бременността, плацентата ви ще поеме производството на прогестерон, но жълтото тяло продължава да играе малка роля в производството на хормони до около шест месеца, когато обикновено се свива. Прочетете Функция на плацентата.

Попитайте лекаря

Трябва ли да спрете приема на лекарства в случай, че сте заченали? Много лекарства са безопасни за приема, но някои не са или не са напълно оценени. Последната група включва много антихистамини за алергии, приспивателни без рецепта и много аналгетици (Бременност и Лекарства). Ако случайно сте взели лекарство без лекарско предписание, което не смятате, че е подходящо за употреба по време на бременност, е малко вероятно да сте направили някаква вреда само с една доза. Въпреки това, потърсете медицинска помощ, ако сте загрижени. Ако трябва да продължите да използвате лекарства през бременността, попитайте дали е безопасно да го направите. Докато фармацевтите са добре информирани за всички лекарства, Вашият лекар е най-добрият избор, с който  да се консултирате за лекарства, отпускани по лекарско предписание.

Чудото на зачеването

Когато се помисли за множество от събития, които трябва да се случат преди бебето да е заченато, е трудно да се повярва, че някой може да забременее. Нищо чудно, че говорят за чудото на живота! За да забременеете, трябва да се случи следното:

  • Хормоналният ви баланс трябва да е правилен, за да се развие яйцето.
  • Овулацията трябва да се проведе: ако не освободите яйцеклетка, няма начин да се получи оплождане.
  • Трябва да правите секс в точното време в менструалния цикъл; сперматозоидите могат да издържат около три дни в здравословна цервикална слуз, но ако времето не е подходящо, яйцеклетката и сперматозоидите е малко вероятно да се срещнат. В някои случаи може да има само два или три дни всеки месец, когато можете да зачене.
  • Вашият партньор трябва да произвежда много добра, здрава сперма, която може да проникне в цервикалната слуз, за да достигне яйцето.
  • Когато яйцеклетката е оплодено, бластоцистът трябва да имплантира здраво в лигавицата на матката.
  • Правилните нива на хормона прогестерон трябва да се произвеждат от жълтото тяло, за да се поддържа бременността.

Остават точно 260 дни до датата на термина!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

19 ден от бременността

Previous article

21 ден от бременността

Next article