Прегледана и обновена на 28-10-2020

Вие сте във втора седмица и шест дни или това е 20 ден от започването на последната ви менструация и 20 ден от бременността (пак ще го кажем… бременността започва да се отброява от първия ден на последния ви менструален цикъл преди зачеването).

Какво се случва вътре във вас?

Бластоцистът се подготвя да се вгради в лигавицата на матката – ендометриума. След като е напълно имплантиран — обикновено около седем дни след оплождането — се установява бременност. Вашите репродуктивни органи преминават сложни процеси, които ще подпомогнат да се поддържа бременност. Ако сте заченали, топката от клетки, известна като бластоцист, който в крайна сметка ще формира плода, сега ще се готви да се вгради в лигавицата на матката си, а плацентата ще започне да се формира.

бластоциста

Преди това да се случи обаче, има и друга важна промяна. След като овулирате, празният яйчник се развива в структура, наречена жълто тяло (което буквално означава “жълто тяло”). Тази малка торбичка, пълна с течност, става все по – наситена на кръвоносни съдове и започва да произвежда хормона прогестерон. Това е необходимо, за да се създаде слуз, за да се даде възможност на оплодената яйцеклетка да оцелее и да изгради лигавицата на матката, в която бластоцистът скоро ще се вмести. Жълтото тяло също произвежда малко естроген. До около 8-12 гестационни седмици от бременността, плацентата ви ще поеме производството на прогестерон, но жълтото тяло продължава да играе малка роля в производството на хормони до около шест месеца, когато обикновено се свива. Прочетете Функция на плацентата.