Бременност и Лекарства

Всичко за Вашата Бременност и Лекарствата през този период!

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Когато една жена забременее, изключително важно за нея е да води здравословен начин на живот: да се яде много хранителна храна, да се почива достатъчно, да се правят редовно физически упражнения. разрешени лекарства по време на бременност

Жизненоважно е също така, че да се избегне всичко, което би могло да навреди на нея или нейното бебе. Особено важно е за бременните жени е да се откажат от алкохола, цигарите, наркотиците и всички лекарства без лекарско предписание от нейният гинеколог. Консумацията на лекарства през последните години нарасна толкова мно­го, че създава редица проблеми и при бременността.

Известно е, че всяко лекарство притежава повече или по-малко нежелани странични действия. Насоченото от лекаря приложение трябва да бъде резултат от грижлива преценка на връзката между явната полза и възможното увреждане. При едновременен прием на няколко медикамента само специалист може да определи възможното сумиране или неутрализиране на отделните въздействия. Всяко медикаментозно лечение трябва да се разглежда в този аспект. Самостоятелното и необмислено посягане към таблетките се превръ­ща все повече в проблем и е напълно забранено от лекарите. Нерядко причинните фактори (неразумен начин на живот) се увеличават с още един увреждащ фактор — пристрастяването към лекарствените средства.

Наред с общите увреждания на органите, които могат да настъпят при неконтролираното продължително приемане на лекарства, дори малкият, краткотраен лекарствен прием през време на бременността може да доведе до смущения в развитието на плода и последващи увреждания на бебето. Трябва да се знае че при приемането на някои лекарства по време на бременност, могат трагично да доведат до увреждащо въздействие за целия живот на детето. Затова по време на бременността трябва обезателно да се обърне внимание върху опасността от самостоятелното и необосновано взе­мане на лекарства. През това време медикаменти трябва да се вземат само по указания на лекуващия лекар. Особен проблем представлява ранната, неустановена още бременност. Именно през този период на ранно ембрионално развитие възможностите за увреждане са най- големи. При силно желание за дете не трябва да се жали малкият труд за измерване на базалната температура като първо указание за много ранна бременност. При признаци на ранна бременност вземането на лекарства по навик или поради заболяване трябва да става само след обсъждане с вашият лекар.

Кои Лекарства при бременност са Опасни за бременната и бебето? бременност и лекарствата през бременността

Почти всички лекарства са опасни по време на бременността.
Много лекарства имат странични ефекти и те са потенциално вредни по време на цялата бременност, но ползите от тях могат да надвишават рисковете в зависимост от болестта. Една жена трябва да се консултирате с лекар или акушер – гинеколог преди употребата на всяко лекарство, дори и то да бъде препоръчано от друга нейна бременна приятелка която го приема или го е приемала преди време. Показани са няколко примера за медицинските лекарства, които трябва да се използва с изключително внимание или трябва напълно да бъдат избегнати.

Някои лекарствата които се използват за лечение на хронично акне и псориазис, могат да предизвикат хронични малформации в етапа на бременността когато се развиват органите.
Антиконвулсанти, като фенитоин и Тегретол, се използват за предотвратяване на епилептични припадъци. Те са свързани с дефекти на сърцето и лицето, както и изоставане в умственото развитие.
Някои лекарства които се използват, за мигренозен пристъп, може да повишат риска от преждевременно раждане.
Аспирин, ибупрофен и други нестероидни противовъзпалителни средства пречат на съсирването на кръвта и повишават риска от неконтролирано кървене за майката и бебето. Към края на бременността, те пречат на производството на хормони, които стимулират.
Някои противосъсирващи лекарства се използват при лечението на сърдечни заболявания и инсулт, за да забавят съсирването на кръвта. Взети по време на ранната бременност, те са свързани с лицеви малформации и умствено изоставане. Впоследствие те повишават риска от неконтролирано кървене.

Важно!
При наличието на бременност и приемането на каквито и да е лекарства по време на бременността, Вие задължително трябва да се посъветвате с вашият лекар.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация