Бременност

Парацетамол при Бременност

Обновена: 01-10-2016

Полезна информация за приема на парацетамол при бременност!
Ако сте бременна и имате здравословен проблем, който налага приемането на парацетамол, то това няма да бъде фатално за вас или вашето бебе. Запомнете обаче, че когато сте бременна е недопустимо да проявявате своеволия и сами да си назначавате лечение, за всяко решение трябва да се консултирате с вашия наблюдаващ гинеколог.

Може ли да се пие парацетамол при бременност?
Парацетамолът по време на бременност е предпочитаният избор  за облекчаване на лека до умерена болка или за лечение на настинки, придружени с повишена температура от повече от 38 градуса. Парацетамолът се използва за намаляване на температурата и облекчаване на болката във всеки етап от бременността. Правят са редица изследвания за неговия негативен ефект върху неродения плод, но единодушно мнение сред медиците специалисти няма.

парацетамол при бременност Какво е разрешено количество парацетамол при бременност?
За всяко лекарство, прието през бременността – включително парацетамолът, се отнася правилото винаги да се консултирате с лекар. Той е специалистът, който ще вземе предвид състоянието ви и  най–добре ще определи възможно най–ниската доза, която да ви подейства ефективно в рамките на оптимално най–кратко време. Медикаменти трябва да приемате само под лекарско наблюдение и предписание. Своеволията са недопустими и крайно безотговорни. Знайте че на повечето лекарства е указано, че употребата на парацетамол  при бременност особенно в първото тримесечие не се препоръчва. Във втория и третия триместър може да се употребява само по лекарско предписание. Също така на други лекарства съдържащи 100% парацетамол на листовката на съответният продукт пише, че различни проучвания по време на бременност не показват риск при употребата на парацетамол в препоръчаните дози указани. Нашият съвет е винаги да четете листовката на лекарствата които приемате и да се посъветвате с вашия лекар.

Ако вие сами определяте дозите парацетамол и го приемате редовно през бременността, може да нарушите вътреутробното развитие на крехкия плод. Избягвайте лекарствата, колкото можете повече. Датско изследване, проведено на 64 000 деца и майки в интервала 1996 – 2002 г. показва, че много голяма част от майките на деца с хиперактивни разтройства през по–голямата част от своята бременност са приемали болкоуспокояващи препарати като парацетамол, или в период точно от 6 месеца.

Има ли значение в кой месец от бременността приемам парацетамол?
В идеалният случай трябва да избягвате приема на лекарства, когато сте бременна, особено през първите три месеца на бременността, или от 1 до 13 гестационна седмица. Тогава се зараждат основните органи и системи на плода и е добре да не нарушавате естествените процеси с лекарствени медикаменти. Освен това, замислете се, че бременността е чудесен повод да промените досегашните си възприятия като приемете, че една лека настинка или незначителни болки в тялото могат да се облекчат и без  помощта на лекарства. Добре е първо да пробвате всички домашни лекове, които знаете или да се обърнете към хомеопатични продукти или билки, преди да посегнете към медикаментите. В периода на бременността тялото ви претърпява невероятни промени и понякога дискомфорта, болките и неприятните усещания са нормални явления, а не симптоми на някоя болест. Ако смятате все пак, че е наложително да поемете някакви лекарства, се обърнете към вашия лекуващ лекар или в краен случай към фармацевта във вашата аптека, ако му имате пълно доверие.

Видове парацетамол и различните марки в България?
Бъдещите майки трябва да бъдат особено внимателни с онези препарати в нашата аптечна мрежа, които са комбинация от парацетамол и кофеин. Те категорично не се препоръчват за бременни жени. Високите нива на кофеин в тях могат да причинят раждане на бебе с по–ниско тегло, което да доведе до различни здравословни проблеми на по–късен етап от развитието на детето. В периода на ранна бременност такива препарати могат да доведат до спонтанен аборт.

На пазара има и много препарати против настинка под формата на разтворими прахчета, които са с основно съдържание на парацетамол и с допълнително добавен витамин С като Терафлу, Фервекс, Тайлолхот, Колдрекс, Грипекс и т.н. Много от тези прахчета предлагат и вариант за деца, който разбираемо е са по–щадящ за организма и с добър бърз ефект, така че ако сте бременна през зимата и настинете, то вашият гинеколог вероятно ще ви препоръча курс на лечение с точно такъв продукт. Доверете му се и бъдете стриктна при приема на дневната доза парацетамол при бременност!

Скъпи бъдещи майки, нашият съвет е да избягвате лекарствата възможно най–много. Старайте се да водите здравословен начин на живот през време на бременността и, хранете се пълноценно, пийте достатъчно течности, движете се всеки ден, приемайте достатъчно витамини и минерали, за да поддържате имунната система и организма си в отлично състояние, посещавайте редовно вашия гинеколог и няма да се притеснявате, че ще ви се налага да приемате лекарства като парацетамол при бременност.

Големи Срамни Устни

Предишна публикация

Гинекологичен Преглед

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.