Прегледана и обновена на 01-10-2016

Полезна информация за приема на парацетамол при бременност!
Ако сте бременна и имате здравословен проблем, който налага приемането на парацетамол, то това няма да бъде фатално за вас или вашето бебе. Запомнете обаче, че когато сте бременна е недопустимо да проявявате своеволия и сами да си назначавате лечение, за всяко решение трябва да се консултирате с вашия наблюдаващ гинеколог.

Може ли да се пие парацетамол при бременност?
Парацетамолът по време на бременност е предпочитаният избор  за облекчаване на лека до умерена болка или за лечение на настинки, придружени с повишена температура от повече от 38 градуса. Парацетамолът се използва за намаляване на температурата и облекчаване на болката във всеки етап от бременността. Правят са редица изследвания за неговия негативен ефект върху неродения плод, но единодушно мнение сред медиците специалисти няма.

парацетамол при бременност

Какво е разрешено количество парацетамол при бременност?
За всяко лекарство, прието през бременността – включително парацетамолът, се отнася правилото винаги да се консултирате с лекар. Той е специалистът, който ще вземе предвид състоянието ви и  най–добре ще определи възможно най–ниската доза, която да ви подейства ефективно в рамките на оптимално най–кратко време. Медикаменти трябва да приемате само под лекарско наблюдение и предписание. Своеволията са недопустими и крайно безотговорни. Знайте че на повечето лекарства е указано, че употребата на парацетамол  при бременност особенно в първото тримесечие не се препоръчва. Във втория и третия триместър може да се употребява само по лекарско предписание. Също така на други лекарства съдържащи 100% парацетамол на листовката на съответният продукт пише, че различни проучвания по време на бременност не показват риск при употребата на парацетамол в препоръчаните дози указани. Нашият съвет е винаги да четете листовката на лекарствата които приемате и да се посъветвате с вашия лекар.

Ако вие сами определяте дозите парацетамол и го приемате редовно през бременността, може да нарушите вътреутробното развитие на крехкия плод. Избягвайте лекарствата, колкото можете повече. Датско изследване, проведено на 64 000 деца и майки в интервала 1996 – 2002 г. показва, че много голяма част от майките на деца с хиперактивни разтройства през по–голямата част от своята бременност са приемали болкоуспокояващи препарати като парацетамол, или в период точно от 6 месеца.

Има ли значение в кой месец от бременността приемам парацетамол?
В идеалният случай трябва да избягвате приема на лекарства, когато сте бременна, особено през първите три месеца на бременността, или от 1 до 13 гестационна седмица. Тогава се зараждат основните органи и системи на плода и е добре да не нарушавате естествените процеси с лекарствени медикаменти. Освен това, замислете се, че бременността е чудесен повод да промените досегашните си възприятия като приемете, че една лека настинка или незначителни болки в тялото могат да се облекчат и без  помощта на лекарства. Добре е първо да пробвате всички домашни лекове, които знаете или да се обърнете към хомеопатични продукти или билки, преди да посегнете към медикаментите. В периода на бременността тялото ви претърпява невероятни промени и понякога дискомфорта, болките и неприятните усещания са нормални явления, а не симптоми на някоя болест. Ако смятате все пак, че е наложително да поемете някакви лекарства, се обърнете към вашия лекуващ лекар или в краен случай към фармацевта във вашата аптека, ако му имате пълно доверие.

Видове парацетамол и различните марки в България?
Бъдещите майки трябва да бъдат особено внимателни с онези препарати в нашата аптечна мрежа, които са комбинация от парацетамол и кофеин. Те категорично не се препоръчват за бременни жени. Високите нива на кофеин в тях могат да причинят раждане на бебе с по–ниско тегло, което да доведе до различни здравословни проблеми на по–късен етап от развитието на детето. В периода на ранна бременност такива препарати могат да доведат до спонтанен аборт.

На пазара има и много препарати против настинка под формата на разтворими прахчета, които са с основно съдържание на парацетамол и с допълнително добавен витамин С като Терафлу, Фервекс, Тайлолхот, Колдрекс, Грипекс и т.н. Много от тези прахчета предлагат и вариант за деца, който разбираемо е са по–щадящ за организма и с добър бърз ефект, така че ако сте бременна през зимата и настинете, то вашият гинеколог вероятно ще ви препоръча курс на лечение с точно такъв продукт. Доверете му се и бъдете стриктна при приема на дневната доза парацетамол при бременност!

Скъпи бъдещи майки, нашият съвет е да избягвате лекарствата възможно най–много. Старайте се да водите здравословен начин на живот през време на бременността и, хранете се пълноценно, пийте достатъчно течности, движете се всеки ден, приемайте достатъчно витамини и минерали, за да поддържате имунната система и организма си в отлично състояние, посещавайте редовно вашия гинеколог и няма да се притеснявате, че ще ви се налага да приемате лекарства като парацетамол при бременност.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.7 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Големи Срамни Устни

Previous article

Гинекологичен Преглед

Next article