Гинекологичен Преглед

Какво е гинекологичен преглед? Всичко което трябва да знаете при първи гинекологичен преглед при гинеколог!
Много жени се чувстват нервни и несигурни преди посещение при гинеколог. Това е породено и от факта, че трябва да приемат, че телата им са се променили и преминават към нова житейска стъпка, а именно – от детството към женствеността. Преди да посетите гинеколога, ви предлагаме няколко съвета, за да знаете какво да очаквате от целия гинекологичен преглед и как най–добре да се подготвите за него.

Кога е нормално да започна да посещавам гинеколог?
Някои жени посещават за първи път гинеколог между 15 – 17–та си година. Голяма част от жените изчакват да започнат с гинекологичните прегледи след първия си сексуален контакт или след като получат оплаквания за проблем като: нетипично бяло течение, парене в областта на гениталиите, силни менструални болки или сериозни нарушения в месечния им цикъл. Нашият съвет е да не отлагате, започнете да провеждате регулярни посещения при гинеколог, колкото е възможно по–скоро.

гинекологичен преглед

Какво се случва при първи гинекологичен преглед?
Нормално е да сте нервни при първи преглед при гинеколог, но няма от какво да се безпокоите. Вашият първи преглед ще бъде много прост. Гинекологът, през по–голямата част от прегледа, ще се опита да ви опознае. Той ще иска да разбере вашата фамилна обремененост и нивото на сексуалната ви култура. Много жени се чувстват неудобно да споделят толкова лични неща, но това трябва да се преодолее, тъй като тази информация ще даде възможност на лекаря ви да ви помага и съветва по най–правилния начин.

Какво представлява самия гинекологичен преглед?
Има четири типа прегледи, които може да ви бъдат направени, когато посетите гинеколог. Всеки тип зависи от продължителността на прегледа, вашата възраст, вашата сексуална история и дали имате или не някакви симптоми и оплаквания.
Ако е необходимо да се направят някакви изследвания, гинекологът ще ви обясни естеството им, за да не се тревожите. Докторът ще ви инструктира да отидете зад паравана в кабинета, или в специално отделеното място за същинския преглед и да се съблечете, включително и да махнете долното си бельо. Нормално е да чувствате дискомфорт, но се налага да го изтърпите в името на здравето ви. Не забравяйте, че не сте единствената, която е преглеждана по този начин и всяка жена преминава през това!

Видове гинекологичен преглед при гинеколог:

  1. Цялостен физически преглед, които включва всички медицински изследвания, измерване на теглото ви и на кръвното ви налягане.
  2. Преглед на гърдите – Вашият лекар ще прегледа с пръсти гърдите ви, за да се увери, че нямате някакви бучки или абдоминални изменения в структурата им.
  3. Цитонамазка – Лекарят ви, с помощта на специална клечка, взима проба от маточните ви стени и я изпраща за лабораторно изследване, което да установи дали има наличие на ракови клетки и някакви нарушения по вътрешната повърхност на матката ви. Вижте цялата статия – Цитонамазка.
  4. Вагинален преглед – Този гинекологичен преглед се прави при жени, които вече са имали сексуални контакти или които имат оплаквания във вагиналната област или корема. За да направи прегледа, гинекологът ще ви каже да легнете на специална маса, където ще поставите краката си на поставка, така че те да бъдат разтворени, за да може да се осъществи прегледът. Използвайки ръкавици, гинекологът първо ще прегледа вашите гениталии отвън, за да прецени дали има някакви признаци на инфекция. След това той ще разтвори вашата вагина със специален инструмент, наречен спекулум, който може да бъде метален или пластмасов. Той ще освети мястото и ще вземе проби за наличие на атипични клетки, което ще му позволи да ви каже, ако имате някаква полово предавана инфекция или гъбички.  Ако е необходимо в този момент, лекарят ще вземе и проба за цитонамазка. Най–накрая гинекологът ще вкара един или два пръста от едната си ръка дълбоко във влагалището ви като в това време ще притиска коремната област с другата си ръка. Това ще му позволи да провери дали маточната шийка, яйчниците и самата матка са с нормални размери и дали са болезнени при натиск. Тази част от прегледа може да бъде малко смущаваща за вас, но запомнете, че трябва да сте спокойна и отпусната, за да не изпитате физическа болка от натиска.

Как да се подготвя за първи гинекологичен преглед при гинеколога?
Най–важното условие, преди да отидете на преглед, е да проучите и да си изберете сигурен специалист, при когото ще се чувствате комфортно и ще му имате доверия. Говорете с ваши приятелки и роднини, четете мнения в Интернет, за да очертаете ясна картина в главата си. Неправилният избор на  гинеколог може да нанесе сериозни психологически травми за в бъдеще.

Следващата крачка е да си уговорите час за гинекологичен преглед при гинеколог в ден, за който сте сигурна, че няма да бъдете с менструация. Преди да отидете при гинеколога, помислете добре за всичко, което ви вълнува относно вашето сексуално и репродуктивно здраве. Направете списък с въпросите за вашето вагинално здраве, за месечния ви цикъл, за необичайни болки в гърдите, за методите за контрацепция. Помнете, че няма глупави въпроси, питайте за всичко, което не ви е ясно!

Първият гинекологичен преглед при гинеколог може да причини много тревоги, но следващият вече няма да бъде такъв! Добрата новина е, че ако се чувствате некомфортно с лекаря, когото сте си избрали, винаги можете да се обърнете към друг! Важно е да намерите гинеколог, на когото се доверявате! Трябва да посещавате гинеколога си веднъж годишно,за да си гарантирате добро вагинално здраве!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).