6 Гестационна Седмица от Бременността

За да изчислите и следите вашата бременност по дни използвайте нашия Калкулатор Бременност по Дни

Ако имате многоплодна бременност ще ви е по-полезно да прочетете специализираната статия 6 гестационна седмица от бременността с Близнаци.

В 6 гестационна седмица от бременността вече симптомите като сутрешно гадене при бременност, чувствителност на гърдите, липса на апетит, главоболие, умора и сънливост при бременност, както и други може да са по–силни. Ако все още не сте си записала час при гинеколог, време е да го направите. При положение, че усещате сънливост, трябва да спите повече – поне един час по–дълго от нормалния ви сън. От съществено значение са и разходките. Ходете пеша, защото по този начин ще се снабдите с така необходимия ви кислород. Ако все още нямате ранни симптоми на бременност, не се притеснявайте. Не всички жени започват да се чувстват бременни толкова рано. Разбира се, е естествено да сте бдителни за „доказателство“, че бременността ви напредва, дори ако това бъде сутрешното гадене. Но липсата на симптоми през 6 седмица от бременността не означава, че нещо не е наред – факт е, че всичко това наистина се случва и бебето ви преминава през някои критични етапи на развитие, но може би това с критичните етапи важи за всяка една гестационна седмица.

6 седмица от бременността
Ембрион

През 6 гестационна седмица  от бременността ембрионът започва да расте много бързо. Вече има сърце, което бие два пъти по–бързо от вашето. Кръвообращението все още е на елементарно ниво и на този етап е свързано с плацентата. Появяват се зачатъци на ръце и крака. Нервната система продължава да се развива. Започват своето развитие сетивните органи като очи, уши, нос. Образуват се гръбначния мозък и някои важни органи. Гръкляна и дихателната тръба също се развиват, както  и щитовидната жлеза и хипофизата. Зародишът вече има и мънички гласови връзки. Мозъкът продължава да расте и се затваря невралната тръба. Също така през шеста гестационна седмица  от бременността плода вече има наченки на стомах, панкреас, бели дробове.
Дължина – около 5 мм.
Тегло – 9,5 г.

Бъдеща майка

Около 6 гестационна седмица от бременността гаденето се засилва. При някои жени може да има и повръщане. Бременността е в ранен стадии и е възможно да има прокървявания, които се дължат на вгнездяването на ембриона в матката, а също така може да карате и цветна бременност. Матката ви е нараснала, поради което може да ви се ходи често по малка нужда.
Сигурно непрекъснато ви се спи. Няма проблем! Това не е вредно, просто си почивайте повече и ако усещате сънливост, може да си поспивате повече.
Гърдите ви са по–големи. Усещате ги чувствителни и понякога болезнени. Мястото около зърната става по–тъмно. Това състояние е нормално и по този начин гърдите се подготвят за бъдещето кърмене.
Може да имате замаяност и болки в главата. Това се дължи на уголемяването на матката, което от своя страна изисква голям приток на кръв, която е богата на кислород. Главоболието и замаяността се причинява, защото притокът на кръв се отклонява от мозъкът и се насочва към детеродните органи.
Също така през 6 гестационна седмица от бременността може да усещате увеличено слюнкоотделяне. Много лекари обясняват това състояние с увеличените нива на хормона прогестерон.

Съвети към бременните

По време на бременността седмица след седмица вие неизменно ще започнете да наддавате на килограми. При всяка жена е различно. Според дебелите медицински учебници може да качите между 9 и 12 килограма, но има случаи, когато бременната наддава много повече от нормата – 20 – 25 кг., може да се запознаете с Килограми по време на бременност. Затова е добре да спазвате хранителен режим. Естествено е, през този период да изпитвате голям глад, както и да имате желание за храни, като сладко, кисело, люто, солено. Опитайте се да ограничите сладките неща и тестените изделия. През 6 гестационна седмица от бременността хапвайте от всичко, което ви се яде, но нека да бъде с мярка. Защото, както знаете едно увеличено тегло е предпоставка за високо кръвно и още един куп друг здравословни проблеми. А и лошото е, че след като родите после трудно може да възстановите фигурата си, ако не си сложите режим на храната още докато сте бременна.
Приемайте много плодове и зеленчуци, защото бебето има нужда от витамини и минерали.
Приемайте редовно фолиева киселина, в доза предписана от гинеколога ви.
Около шеста седмица от бременността дори и целият първи триместър е възможно от увеличените нива на хормоните, често да сменяте настроенията си. Да сте разсеяна или раздразнителна. Да изпитвате страхове, които преди не сте имала. Вие сама трябва да се успокоявате и най–важното да не мислите за лоши неща. Изгонете от главата си всички натрапчиви мисли и се отдайте на вълшебното преживяване, наречено бременност.

В началото на вашата бременността и около 6 седмица от бременността може би се питате дали трябва да правите секс по време на бременността. Няма проблем, но трябва да сте по внимателни с партньора си. За него може би сте станала дори по–апетитна. Възможно е през първото тримесечие да нямате голямо желание за полов контакт. Това е защото чувствате гърдите си болезнени и чувствителни, имате позиви за гадене и повръщане – все неща, които намаляват желанията ви. Но, ако имате предишни аборти, болки при настоящата бременност, не е лошо да избягвате буйният секс. Ако симптомите ви са по–силни, например от началото на бременността имате една непрекъсната болка в долната част на корема, тогава не е желателно да водите полов живот. Вашият акушер – гинеколог ще ви каже кога секса ще е безопасен за вас и за бебето. Болките и спазмите може да се дължат на увеличаването на матката около шеста гестационна седмица  от бременността. Обикновено тези усещания преминават до края на третия месец. Но при всяка жена е индивидуално и при вас е възможно да няма споменатите проблеми.

Гинекологични прегледи и изследвания

При първото посещение при гинеколога си, ще ви бъде направен първичен преглед, ако е необходимо ще ви бъдат назначени изследвания за кръв и урина и лекарят ще ви направи картон, в който ще отбележи предишни заболявания. Ако в 6 гестационна седмица от бременността ви прегледа на ултразвук, ще се различат ударите на сърцето на зародиша от тези на вашето сърце.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.9 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация