Бременност

6 Гестационна Седмица от Бременността

Обновена: 30-10-2016

6 седмица от бременността В 6 гестационна седмица от бременността вече симптомите като сутрешно гадене, чувствителност на гърдите, липса на апетит, главоболие, умора и други са по–силни. Ако все още не сте си записала час при гинеколог, време е да го направите. При положение, че усещате сънливост, трябва да спите повече – поне един час по–дълго от нормалния ви сън. От съществено значение са и разходките. Ходете пеша, защото по този начин ще се снабдите с така необходимия ви кислород.

Ембрион
През 6 гестационна седмица  от бременността ембрионът започва да расте много бързо. Вече има сърце, което бие два пъти по–бързо от вашето. Кръвообращението все още е на елементарно ниво и на този етап е свързано с плацентата. Появяват се зачатъци на ръце и крака. Нервната система продължава да се развива. Започват своето развитие сетивните органи като очи, уши, нос. Образуват се гръбначния мозък и някои важни органи. Гръкляна и дихателната тръба също се развиват, както  и щитовидната жлеза и хипофизата. Зародишът вече има и мънички гласови връзки. Мозъкът продължава да расте и се затваря невралната тръба. Също така през шеста гестационна седмица  от бременността плода вече има наченки на стомах, панкреас, бели дробове.
Дължина – около 5 мм.
Тегло – 9,5 г.

Бъдеща майка
Около 6 гестационна седмица  от бременността гаденето се засилва. При някои жени може да има и повръщане. Бременността е в ранен стадии и е възможно да има прокървявания, които се дължат на вгнездяването на ембриона в матката, а също така може да карате и цветна бременност. Матката ви е нараснала, поради което може да ви се ходи често по малка нужда.
Сигурно непрекъснато ви се спи. Няма проблем! Това не е вредно, просто си почивайте повече и ако усещате сънливост, може да си поспивате повече.
Гърдите ви са по–големи. Усещате ги чувствителни и понякога болезнени. Мястото около зърната става по–тъмно. Това състояние е нормално и по този начин гърдите се подготвят за бъдещето кърмене.
Може да имате замаяност и болки в главата. Това се дължи на уголемяването на матката, което от своя страна изисква голям приток на кръв, която е богата на кислород. Главоболието и замаяността се причинява, защото притокът на кръв се отклонява от мозъкът и се насочва към детеродните органи.
Също така през 6 гестационна седмица  от бременността може да усещате увеличено слюнкоотделяне. Много лекари обясняват това състояние с увеличените нива на прогестерона.

Съвети към бременните
По време на бременността седмица след седмица вие неизменно ще започнете да наддавате на килограми. При всяка жена е различно. Според дебелите медицински учебници може да качите между 9 и 12 килограма, но има случаи, когато бременната наддава много повече от нормата – 20 – 25 кг. Затова е добре да спазвате хранителен режим. Естествено е, през този период да изпитвате голям глад, както и да имате желание за храни, като сладко, кисело, люто, солено. Опитайте се да ограничите сладките неща и тестените изделия. През 6 гестационна седмица  от бременността хапвайте от всичко, което ви се яде, но нека да бъде с мярка. Защото, както знаете едно увеличено тегло е предпоставка за високо кръвно и още един куп друг здравословни проблеми. А и лошото е, че след като родите после трудно може да възстановите фигурата си, ако не си сложите режим на храната още докато сте бременна.
Приемайте много плодове и зеленчуци, защото бебето има нужда от витамини и минерали.
Приемайте редовно фолиева киселина, в доза предписана от гинеколога ви.
Около 6 гестационна седмица  от бременността дори и целия първият триместър е възможно от увеличените нива на хормоните, често да сменяте настроенията си. Да сте разсеяна или раздразнителна. Да изпитвате страхове, които преди не сте имала. Вие сама трябва да се успокоявате и най–важното да не мислите за лоши неща. Изгонете от главата си всички натрапчиви мисли и се отдайте на вълшебното преживяване, наречено бременност.

В началото на вашата бременността и около 6 гестационна седмица  може би се питате дали трябва да правите секс по време на бременността. Няма проблем, но трябва да сте по внимателни с партньора си. За него може би сте станала дори по–апетитна. Възможно е през първото тримесечие да нямате голямо желание за полов контакт. Това е защото чувствате гърдите си болезнени и чувствителни, имате позиви за гадене и повръщане – все неща, които намаляват желанията ви. Но, ако имате предишни аборти, болки при настоящата бременност, не е лошо да избягвате буйният секс. Ако симптомите ви са по–силни, например от началото на бременността имате една непрекъсната болка в долната част на корема, тогава не е желателно да водите полов живот. Вашият акушер – гинеколог ще ви каже кога секса ще е безопасен за вас и за бебето. Болките и спазмите може да се дължат на увеличаването на матката около шеста гестационна седмица  от бременността. Обикновено тези усещания преминават до края на третия месец. Но при всяка жена е индивидуално и при вас е възможно да няма споменатите проблеми.

Гинекологични прегледи и изследвания
При първото посещение при гинеколога си, ще ви бъде направен първичен преглед, ако е необходимо ще ви бъдат назначени изследвания за кръв и урина и лекарят ще ви направи картон, в който ще отбележи предишни заболявания. Ако в 6 гестационна седмица от бременността ви прегледа на ултразвук, ще се различат ударите на сърцето на зародиша от тези на вашето сърце.

5 Гестационна Седмица от Бременността

Предишна публикация

7 Гестационна Седмица от Бременността

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.