Бременност

8 Гестационна Седмица от Бременността

Обновена: 07-03-2016

8 Седмица от Бременността През 8 гестационна седмица от бременността бебето вече може да се плези. То преминава състояние на ембрион в състояние на плод. Между 8 гестационна седмица (това е края на втори месец и първи триместър от бременността) и 12 гестационна седмица, костите на вашето бебето все още са хрущяли. Със всеки изминал ден бебчо придобива вид на човече. Освен бързото развитие на зародиша, около 8 гестационна седмица от бременността вече започват да настъпват промени и в тялото на бъдещата майка. Наистина в началото са едва забележими, като много леко променяне в обиколката на талията, гърдите също са нараснали. Възможно е бременната жена да е качила  някой и друг килограм.

Ембрион
През 8 гестационна седмица от бременността главата на ембриона все още е несъразмерна спрямо тялото и е приведена към гърдите.
Лицето не е оформено, но вече се е образувало езичето на зародиша.
Вътрешните органи продължават да се развиват и всички са на мястото си.
Започват своето развитие очните нерви, както и клепачите. На първо време са затворени, но след няколко седмици ще се отворят.
Вече се оформят външните части на ушите.
Ръцете и краката стават по–дълги.
Стомахът и панкреасът започват да произвеждат храносмилателни сокове.
Черния дроб и сърцето са огромни, а тялото е мъничко. Сърцето вече има две предсърдия и две камери и бие много бързо.
Все още не може да се определи полът на бебето, защото половите органи не да добре развити.
Мускулите също се развиват и зародишът започва да прави елементарни движения.
Пъпната връв на този етап от бременността е доста дебела, но с течение на времето ще намалява, докато не стигне до дебелината на въже.
Дължина на плода е около 2 см.
Тегло е едва няколко грама.

Бъдеща майка
Освен гадене, повръщане и всички останали симптоми от началото на временността, през 8 гестационна седмица от бременността се наблюдава набъбване и кървене на венците. Виновни за това са по–високите нива на хормоните. Желателно е да посетите вашия стоматолог, за да избегнете  по–сериозни проблеми с венците и зъбите.
Възможно е поради дискомфорт в стомаха, гадене и повръщане да свалите около килограм. За да избегнете гаденето, приемайте храни, богати на витамини и минерали.
Може да се наблюдава запек и подуване на корема, както и киселини.
Все още се чувствате уморена и сънлива.
Възможно е през първите няколко седмици да имате по времето, което би трябвало да ви дойде мензиса, кафеникаво течение. То в повечето случаи н е придружено с мускулни контракции и се нарича „имплантационно кървене“.  Обикновено преминава за един, два дни. Но, ако течението от кафяво, премине в червено и става все по–ярко, веднага се обърнете към гинеколог. Нашият съвет през за тази 8 гестационна седмица от бременността е без значение какво е течението, да си запишете час при вашия лекар и да не чакате да стане късно.

Съвети към бременните
Вече сте в 8 гестационна седмица от бременността, затова е много важно и през целия периода на бременността, бъдещата майка да се предпазва от настинки, грипове и други досадни болестни състояния.
Не е желателно да приемате лекарства, освен по изричното предписание на лекар. В никакъв случай не трябва да се самолекувате, защото това е опасно, както за вас, така и за бебето. Особено опасни са лекарства, съдържащи парацетамол, според последните проучвания на учените.
По отношение на дрехите, независимо, че сте в началото на бременността, стремете се да си купувате по–широки дрехи. Може би вече усещате, че трудно закопчавате дънките си. Доста по–добре ще се чувствате в клин или нещо подобно, което е на ластик.
Опитайте се да бъдете спокойна през цялата бременност, защото всяко ваше притеснение или напрежение ще се отрази на бебето. Повишаваният адреналин при майката преминава през плацентата и по този начин ембрионът може да получи доста силно сърцебиене.
Внимавайте какви храни приемате през 8 гестационна седмица от бременността. Както знаете трудно смилаемите храни, като например бобови растения, зеле, моркови и други, може да доведе до болки в корема, дискомфорт, газове и подуване.
Редовно приемайте витамините, които гинекологът ви е предписал, както и фолиева киселина в зависимост от назначението.

7 Гестационна Седмица от Бременността

Предишна публикация

9 Гестационна Седмица от Бременността

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.