8 Гестационна Седмица от Бременността

За да изчислите и следите вашата бременност по дни използвайте нашия Калкулатор Бременност по Дни

Ако имате многоплодна бременност ще ви е по-полезно да прочетете специализираната статия 8 гестационна седмица от бременността с Близнаци.

През 8 гестационна седмица от бременността бебето вече може да се плези. То преминава състояние на ембрион в състояние на плод. Между 8 гестационна седмица (това е края на втори месец и първи триместър от бременността) и 12 гестационна седмица, костите на вашето бебето все още са хрущяли. Със всеки изминал ден бебчо придобива вид на човече. Освен бързото развитие на зародиша, около 8 гестационна седмица от бременността вече започват да настъпват промени и в тялото на бъдещата майка. Наистина в началото са едва забележими, като много леко променяне в обиколката на талията, гърдите също са нараснали. Възможно е бременната жена да е качила  някой и друг килограм.

8 Седмица от бременността
Ембрион

През 8 гестационна седмица от бременността главата на ембриона все още е несъразмерна спрямо тялото и е приведена към гърдите.
Лицето не е оформено, но вече се е образувало езичето на зародиша.
Вътрешните органи продължават да се развиват и всички са на мястото си.
Започват своето развитие очните нерви, както и клепачите. На първо време са затворени, но след няколко седмици ще се отворят.
Вече се оформят външните части на ушите.
Ръцете и краката стават по–дълги.
Стомахът и панкреасът започват да произвеждат храносмилателни сокове.
Черния дроб и сърцето са огромни, а тялото е мъничко. Сърцето вече има две предсърдия и две камери и бие много бързо.
Все още не може да се определи полът на бебето, защото половите органи не да добре развити.
Мускулите също се развиват и зародишът започва да прави елементарни движения.
Пъпната връв на този етап от бременността е доста дебела, но с течение на времето ще намалява, докато не стигне до дебелината на въже.
Дължина на плода е около 1,5 см.
Тегло е едва няколко грама.

Бъдеща майка

Освен гадене, повръщане и всички останали симптоми от началото на временността, през 8 гестационна седмица от бременността се наблюдава набъбване и кървене на венците. Виновни за това са по–високите нива на хормоните. Желателно е да посетите вашия стоматолог, за да избегнете  по–сериозни проблеми с венците и зъбите. Запознайте се с друга наша публикация на тема Кой са най-честите неприятни симптоми на бременността? Защото когато човек е запознат с различните симптоми на бременността, то няма от какво да се притеснявате през всичките г.с. които предстоят.
Възможно е поради дискомфорт в стомаха, гадене и повръщане да свалите около килограм. За да избегнете гаденето, приемайте храни, богати на витамини и минерали.
Може да се наблюдава запек и подуване на корема, както и киселини.
Все още се чувствате уморена и сънлива.
Възможно е през първите няколко седмици да имате по времето, което би трябвало да ви дойде менструацията, кафеникаво течение. То в повечето случаи не е придружено с мускулни контракции и се нарича „имплантационно кървене“.  Обикновено преминава за един, два дни. Но, ако течението от кафяво, премине в червено и става все по–ярко, веднага се обърнете към гинеколог. Нашият съвет през за тази 8 гестационна седмица от бременността е без значение какво е течението, да си запишете час при вашия лекар и да не чакате да стане късно.

Съвети към бременните

Вече сте в 8 гестационна седмица от бременността, затова е много важно и през целия периода на бременността, бъдещата майка да се предпазва от настинки, грипове и други досадни болестни състояния.
Не е желателно да приемате лекарства, освен по изричното предписание на лекар. В никакъв случай не трябва да се самолекувате, защото това е опасно, както за вас, така и за бебето. Особено опасни са лекарства, съдържащи парацетамол, според последните проучвания на учените.
По отношение на дрехите, независимо, че сте в началото на бременността, стремете се да си купувате по–широки дрехи. Може би вече усещате, че трудно закопчавате дънките си. Доста по–добре ще се чувствате в клин или нещо подобно, което е на ластик.
Опитайте се да бъдете спокойна през цялата бременност, защото всяко ваше притеснение или напрежение ще се отрази на бебето. Повишаваният адреналин при майката преминава през плацентата и по този начин ембрионът може да получи доста силно сърцебиене.
Внимавайте какви храни приемате през 8 гестационна седмица от бременността. Както знаете трудно смилаемите храни, като например бобови растения, зеле, моркови и други, може да доведе до болки в корема, дискомфорт, газове и подуване.
Редовно приемайте витамините, които гинекологът ви е предписал, както и фолиева киселина в зависимост от назначението.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.8 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация