9 Гестационна Седмица от Бременността

За да изчислите и следите вашата бременност по дни използвайте нашия Калкулатор Бременност по Дни

Ако имате многоплодна бременност ще ви е по-полезно да прочетете специализираната статия 9 гестационна седмица от бременността с Близнаци.

Вече сте в 9 гестационна седмица от бременността което означава, че сега навлизате в 3 месец от Вашата бременността, също така може да се каже, че все още сте в първи триместър от бременността. Желателно е да откажете цигарите (ако не сте го направи досега), да внимавате с приемането на лекарства, алкохолът също вреди, както на майката, така и бебето. При зародишът също продължава развитието. Вече във вас има един малък човек. В края на 9 гестационна седмица изчезва малката опашка и на нейно място се оформят двете половинки от дупето на зародиша.

9 гестационна седмица
Ембрион

Около 9 гестационна седмица от бременността клепачите на плода вече са напълно оформени, но все още са затворени.
Бебето вече има добре развити стави, като глезени, лакти, колена, китки, рамене, които му позволяват да се движи свободно в околоплодната течност.
Сърцето на плода също е добре оформено. Освен двете предсърдия и двете камери, се оформя и клапата.
Плодът вече може да си свива юмручета и да си смуче палеца.
Оформят се мускулите.
Главата е голяма, колкото почти половината тяло.
Лицето също е оформено.
Мозъкът е доста добре развит. Образуват се около 100000 нервни клетки за минута.
Ръцете и краката все още имат ципи между пръстите.
Пред 9 гестационна седмица от бременността започват да се оформят половите органи, като първо се образуват тестисите при момчетата.
Дължина на бебето е около 20 мм, а Тегло му е около 2 грама.

Бъдеща майка

През 9 гестационна седмица от бременността и около нея може да ви се стори, че лицето ви е подпухнало, имате големи тъмни кръгове под очите, мъчат ви киселини, които понякога може да са доста силни и да предизвикват дискомфорт.
Възможно е настроението ви да се променя бързо.
В 9 гестационна седмица от бременността вече може да започнете да наддавате на килограми, но е възможно и да отслабнете, ако имате силно гадене и проблеми със стомаха.

Гинекологични прегледи и изследвания

Ако през предходните седмици от бременността все още не са ви направили изследвания за определяне на резус фактора и кръвната група, гинекологът ще се погрижи за това през настоящата 9 гестационна седмица от бременността.
Резус фактор означава дали кръвната ви група е положителна или отрицателна. Майката и бащата трябва да изследват своите резус фактори, преди жената да забременее. В случай, че вие сте с отрицателен RH фактор, а съпругът ви – с положителен RH фактор, то съществува голяма вероятност нероденото ви дете да наследи положителния резус фактор. Вашата кръв и тази на бебето може да се смеси и вие да започнете да образувате антитела срещу него.
При положение, че не сте направили това изследване преди да забременеете, задължително трябва да си направите ваксина, която ще предпази бебето от нежелателните последици от Rh–сенсибилизация. По този начин майката няма да произвежда антитела срещу клетките на бебето и то от своя страна ще бъде защитено от всякакви изключително лоши заболявания, които биха могли да завършат зле.
Ако съпругът ви е с отрицателен RH фактор, няма проблем за развитието на бебето.

Кръвната група

Както знаете има 4 групи кръвни групи. Това са А, B , AB и 0 кръвна група. Задължително трябва да знаете кръвната си група и съответно да имате документ, издаден от медицинско заведение, който трябва винаги да стои в личните ви документи, в дамската ви чанта. Това е изискване на здравните заведения, в случай, че се наложи да се прелива кръв.

Съвети към бременните

През 9 гестационна седмица от бременността, както и през предходните седмици важно правило за вас е да се храните рационално. Не прекалявайте с употребата на тежки храни, които могат да ви донесат стомашни проблеми. Намалете сладко, кисело, люто, бобови растения, трудно смилаеми зеленчуци, като например зеле, моркови и др., защото приемайки тези храни неминуемо ще предизвикате стомашно разстройство, което от своя страна ще увеличи позивите на гадене, повръщане, киселини при бременност.
Още в ранна бременност и около 9 гестационна седмица от бременността може да правете повече разходки, по възможност на чист въздух в парка, а не на улицата, където има всякакви вредни миризми и изпарения. Но все пак разхождайки се, не трябва да се преуморявате. Ако сте се изморила от ходенето, спрете и си починете.
Спортът не е забранен при бременност, но е желателно да се прави в умерени граници, за да не си предизвикате здравословни неразположения.

Бъдещият татко

Може би сте забелязали, че вашата бременна половинка е изнервена и избухлива. Това се дължи на увеличените нива на хормоните през 9 гестационна седмица от бременността. Чудите се как в рамките на няколко минути, жена ви може да си смени настроението поне два пъти. От спокойна и весела, изведнъж да стане груба и заядлива.
Тези състояния са доста чести при бременните жени и уверявам ви, нито една жена в положение не е виновна за това.
Вие трябва да се човекът, на когото жена ви би могла да се опре, да потърси морална подкрепа и опора. Вие трябва да й дадете сили да е позитивна в мислите си, да я разбирате и подкрепяте.
За да имате успех, глезете вашата половинка, предлагайте й по–често да излизате, говорете си, обсъждайте ежедневните неща и всичко, което може да е любопитно и интересно за една двойка.
Не пренасяйте лошото настроение от работата си в къщи.
Надяваме се да е била интересна статията за девета гестационна седмица от бременността, ако имате предложения за подобряване на статията ние сме насреща и разбира се преминете в следващата публикация, а именно 10 гестационна седмица.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.9 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация