Речник

Кръвни Групи

Обновена: 18-09-2018

Основни характеристики на всички видове кръвни групи
Милиони хора по света се нуждаят от кръвопреливания всяка година по различни видове причини. Понякога преливането е нужно при спешен случай като например загуби на кръв след инцидент, а друг път то е необходимо заради предвидена процедура –  например такива за лечение на рак. Независимо от причините, преливането на кръв е една от най–честите болнични процедури. Има няколко основни неща, които е добре да знаете за кръвните типове и техните специфики.

Колко вида кръвни групи има?
кръвни групи Кръвта на всеки човек може да изглежда по същия начин като тази на другите с невъоръжено око. Всяка кръв съдържа едни и същи основни компоненти като червени кръвни клетки, бели кръвни клетки, тромбоцити и плазмата, но не при всяка има едни и същи видове маркери по повърхността на червените кръвни клетки. Тези маркери, също наречени антигени, са белтъчини и захари, които телата ни използват за идентифициране на кръвните клетки като принадлежност към собствената ни кръвоносна система. Кръвните маркери са микроскопични клетки. Те именно правят разликата между кръвта на всеки един и заради тях определената кръв, която се прелива, бива приета или отхвърлена след кръвопреливане. Така че е задължително медицински експерти да определи кръвната ви група въз основа на тези различни маркери.

Има четири основни кръвни групи, а именно:
Тип А: Този тип кръв има маркер, известен като „А“
Тип Б: Този тип кръв има маркер, известен като „Б“
Тип АБ. Кръвните клетки в този тип имат и двата А и Б маркери.
Тип 0. Този тип кръв няма нито А, нито Б маркери.

Някои хора имат допълнителен маркер, наречен Rh (резус) фактор в кръвта им. Всеки един от четирите основни кръвни групи  – A, Б, АБ и 0 може или не може да има Rh фактор. Учените допълнително класифицират кръвта като такава с „положителен“ (което означава, че има Rh фактор) или „отрицателен“ (без Rh фактор). Различните маркери, които могат да бъдат намерени в кръвта, съставляват осем възможни видове кръв:
0 отрицателна –  Тази кръвна група няма А или Б маркери и няма Rh фактор.
0 положителна – Тази кръвна група няма А или Б маркери, но има Rh фактор. O положителна кръв е един от двата най–често срещани кръвни типове.
А отрицателна – Този тип кръв има само А маркер.
А положителна – Този тип кръв има и А маркер и Rh–фактор. Заедно с 0 положителна това е един от двата най–често срещани видове кръв.
Б отрицателна – Този тип кръв има само Б маркер.
Б положителна – Този тип кръв има Б маркер и Rh–фактор.
AБ отрицателна – Този тип кръв има A и Б маркери, но не и Rh фактор.
AБ положителна – Този тип кръв има всичките три типа маркери–A, Б и Rh–фактор.

Кръвни банки и болниците разделят внимателно кръвта, с която разполагат по кръвни групи, защото ако някой грешен тип кръв бъде прелят на неправилния човек –това може да причини сериозни здравословни проблеми. Имунната система произвежда протеини, известни като антитела, които действат като защитници, ако чужди клетки навлязат в тялото ви. В зависимост от това коя кръвна група сте вие, имунната ви система ще произвежда антитела, които да реагират срещу другите кръвни типове. Ако на даден пациент е даден грешен тип кръв, антителата веднага тръгват да унищожат навлезлите неправилни клетки. Този агресивен отговор може да доведе до температура, втрисане и ниско кръвно налягане. Тя дори може да доведе до колапс на жизнените системи на тялото — като дихателна или бъбречна.

Ето един пример за това как работи процесът на антителата на кръвната група– да речем, че сте с кръвна група А. Тъй като кръвта съдържа А маркер, тя произвежда Б антитела. Ако Б маркери, които се откриват в тип Б или АБ, навлязат във вашето тяло, имунната система ще реагира светкавично. Това означава, че можете да получавате кръв само от някой с A или 0 кръвна група.

Нещата са малко по–различни за хора с кръвна група AБ или тип 0. Ако имате и двата А и Б маркера по повърхността на вашите клетки, т.е сте кръвна група AБ, тялото ви не трябва да се бори с наличието на един от двата маркера. Това означава, че някой с AБ кръвна група може да получи кръв от някой с A, Б, AБ или 0. Но, ако имате кръвна група 0, в смисъла червените ви кръвни клетки са нито с A или Б маркери, тялото ви ще има и двете А и Б антитела и следователно ще реагира негативно срещу А, Б и AБ кръвна група. Така че човек с 0 кръвна група само може да получи кръв от 0. Тип 0–отрицателна кръвна група може да се дава на хора с всякаква кръвна група. Това е така, защото няма нито един от маркерите, които може да направят реакция. Хората с тази кръвна група се считат за „универсални донори“ и са с най–голямо търсене в кръвните банки. Тъй като тип AБ–положителна кръвна група има всички маркери, хората с този тип може да получават кръв от всяка една кръвна група. Те се наричат „универсални получатели.“ Преливането на кръв е една от най–честите животоспасяващи процедури, извършвани в болниците. Така че винаги има нужда от кръводарители. Ако искате да помогне, се поинтересувайте повече за кръводаряването и това е един начин да бъдете спасител на нечий живот.

Линия на Корема при Бременност

Предишна публикация

Корички по Главата на Бебе

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Речник

ендометрит

Ендометрит

Какво е ендометрит? Буквално терминът ,,ендометрит” се разбира като възпаление на лигавицата на матката. Точно тази лигавица ...
Здраве
аденомиоза

Аденомиоза

Какво e аденомиоза? Аденомиозата е състояние при което има навлизане или движение на ендометриална тъкан от матката ...
Речник
елефантиаза

Елефантиаза

Какво е елефантиаза? Елефантиазата, известен също като лимфна филариаза, е много рядко състояние, което се разпространява от ...
Речник
менорагия

Менорагия

Какво е Менорагия? Менорагия е менструално кървене, което трае повече от 7 дни. Също така с този ...
Речник