Кръвните Групи

Може би знаете, че има 4 вида кръв, а именно кръвните групи са A, B, AB и 0. Кръвната ви група на всеки индивид се определя от гените, които наследявате от родителите си. Всяка една кръвна група може да бъде RHD положителна или RHD отрицателна, което означава, че общо има 8 основни кръвни групи.

Антитела и антигени:
Кръвта е течна плазма в която има червени кръвни клетки, бели кръвни клетки и тромбоцити. Вида на кръвните групи се идентифицира чрез антителата и антигените в кръвта на всеки човек. Антителата са протеини, открити в плазмата. Те са част от естествената защита на тялото ви. Те фиксират чуждите вещества като микроби и предупреждават вашата имунна система, която трябва да ги унищожи. Антигените пък са протеинови молекули, открити на повърхността на червените кръвни клетки.

кръвни групи

Кръвните групи са 4 основни, дефинирани от системата на антитела–антигени:
– кръвна група А – има антигени на червените кръвни клетки с анти–в антитела в плазмата
– кръвна група B – има антигени с анти–а антитела в плазмата
– кръвна група 0 – няма антигени, но и анти–а и анти–в антитела в плазмата
– кръвна група AB – има, както а и в антигени, но няма антитела

Кръвна група 0 е най–честата кръвна група. Почти половината от населението на планетата има кръвна група 0. Получаването на кръв от грешната група може да бъде животозастрашаващо. Например, ако някой с кръв от група В е дадена друга кръв, техните анти–а антитела ще атакуват а–клетките. Ето защо кръв от група А никога не трябва да се дава на някой, който има кръвна група В и обратното. Тъй като червените кръвни клетки на кръвна група 0 не разполагат с никакви а или в антигени, тя може безопасно да се дава на всяка друга кръвна група.

RH системата:
Червените кръвни клетки понякога имат друг антиген – протеин, известен като RhD антиген. Ако това е налице, кръвната ви група е RhD позитивна. Ако отсъства, кръвната ви група е с RhD отрицателна. Това означава, че може да бъдете с една от осемте комбинации кръвни групи:
А RhD положителна (A +)
А RhD отрицателна (A–)
В  RhD положителна (B +)
B RhD отрицателна (B–)
0 RhD положителна (0 +)
0 RhD отрицателна (0–)
AB RhD положителна (AB +)
AB RhD отрицателна (AB–)

Около 85% от населението е с положителен RhD. В повечето случаи, 0 RhD отрицателна кръв (0–) може безопасно да се дава на всеки. Тя често се използва в медицинските аварии, когато кръвната тип не е непосредствено известна и случаят е много спешен. Това е безопасно за повечето получатели, тъй като тази група не разполага с никакви A, B или RhD антигени на повърхността на клетките и е съвместима с всеки друг тип RhD кръвна група.

Какво представлява и как се прави тестът за откриване на типа кръвна група?
За да се разбере типа на вашата кръвна група, червените ви клетки се смесват с различни разтвори на антитела. Ако например, разтворът съдържа анти–в антитела и имате в антигени във вашите клетки (вие сте кръвна група В), те ще се слепват заедно.nАко кръвта не реагира на някоя от анти–а или анти–в антителата – това е кръвна група 0. Серия от тестове с различни видове антитела може да се използва за идентифициране на вашата кръвна група. Ако имате кръвопреливане – когато кръвта е взета от един човек и се дава на друг – кръвта ви ще бъде тествана срещу проба от клетки донори, които съдържат и RhD антигени. Ако няма реакция, може да се използва донорската кръв с един и същи вид RhD.

Бременността и кръвните групи?
Бременните жени винаги правят кръвен тест за определяне на кръвната им група. Това е така, защото, ако майката е RHD отрицателна, но детето е наследило RhD–позитивна кръв от бащата, тя може да предизвика много сериозни усложнения, ако не се лекува. Жени с RhD–отрицателна кръвна група в детеродна възраст трябва винаги да получават само RhD–отрицателна кръв.

Кръводаряване:
Повечето хора са в състояние да дават кръв, но само 4% всъщност го правя. Можете да дарите кръв, ако:
– сте годни и здрави
– тежите най–малко 50кг
– сте между 17 и 66 години
– сте над 70 и сте дали кръв през последните две години без проблем

Можете да получите повече информация за кръводаряването като се свържете с Националния хематологичен център или като попитате за насока вашия личен лекар.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация