Прегледана и обновена на 27-10-2018

Всички изследвания по време на бременност са изключително важни и всяка бременна жена трябва да поставя на първо място здравето на своето неродено дете и разбира се собственото такова. През целия период на бременност се правят редица изследвания, които помагат на лекарите да следят развитието на здравословното и психическо развитие. Медицината е толкова напреднала, че при появата на някое отклонение от нормалното има вероятност заболяването да бъде овладяно и излекувано.

Видове изследвания през бременността?
За да бъде овладяна всяка една ситуация или непредвидено усложнение по време на бременността се правят няколко вида изследвания. Част от тях са задължителни, а друга допълнителни по желание на двойката, която очаква своето дете да се появи на бял свят. Има една група от изследвания, които се правят всеки и месец и такива, които се провеждат в точно определена гестационна седмица от бременността. Всяко едно изследване е важно и не трябва да се омаловажава.

Задължителни изследвания по време на бременността:
видове изследвания при бременност

кръвна група – Това се прави още при първия преглед при гинеколога. Взема се кръв от вената на бременната със специални игли, които предотвратяват изтичането на повече кръв след премахването на иглата от вената. Много е полезно, защото при спешна намеса от медицинска страна е хубаво да знаете коя кръвна група сте. Също така се прави и за да се разбере каква е кръвната група и на детето. Защото ако майката е с отрицателна кръвна група, а бащата с положителна има вероятност детето да бъде също с положителна, като баща си. Тогава има вероятност майката и детето да не успеят да съвместят своите кръвни групи и настъпват усложнения. За това разбира се има лечение, прави се лечение с инжекции, които спомагат да бъдат преодолени несъвместимостта между различните кръвни групи.

тест за хемоглобин – Един от най–важните, с който се следи преноса на кислород от майката към плода. Причината е в това, че почти всяка бременна страда от понижено количество на червените кръвни телца или така наречената анемия. По време на бременността се пренася по–голямо количество кръв в тялото на жената, а за да се случи това трябва и повече кислород. Когато тялото не успява да снабди с кислород целия организъм се наблюдава понижено количество на хемоглобина. Тези изследвания по време на бременност се правят 3 пъти– в началото, след това в средата на 4 месец и накрая в началото на 9 месец. Отново се взема кръв, която се подлага на лабораторно изследване и ако има по–малко от 10 хемоглобин гинекологът предписва лечение с желязо под формата на таблетки или капки. При приема на желязо се наблюдава оцветяване на изпражненията в черен цвят, това  е нещо напълно нормално. Има някои фактори, които съпровождат анемията при бременните, като умора, чувство на отпадналост.

стрептококи от група В – Това изследване се прави към края на бременността, обикновено малко преди термина за раждане. Този вид инфекция е опасна, защото ако я имате по време на бременността не е опасно и се лекува, но ако не се вземат мерки при раждането майката предава заразата на новороденото. Лошото е, че няма някакви симптоми и трудно се установява, майката може да бъде приносител на инфекцията без тя самата да страда. Когато получите резултата и ако той е положителен по време на раждане докторите вливат венозно в тялото ви антибиотик, с който се предотвратява предаването на инфекцията на бебето.

Изследване на урината – Този вид изследване се прави всеки месец при профилактичните прегледи при акушер–гинеколога. Чрез това изследване се проверява за евентуална инфекция на пикочните пътища, белтък в урината и ниво на кръвна захар. Всяко едно е важно и опасно, например наличието на белтък в урината е симптом за високо кръвно налягане на плода. При наличието на инфекция на пикочните пътища се назначава лечение с антибиотици, тази инфекция е опасна и може да доведе до преждевременно раждане.

пълна кръвна картина – Тези изследвания по време на бременност се правят в средата и в края на бременността. Обикновено се прави поне 3 пъти през целия период. Проверяват се всички кръвни фактори за някаква отклонения от нормалните граници.

тест за спин – Този тест е задължителен и се провежда още при първите прегледи при гинеколога. Ако резултата е положителен има опасност да бъде предадено и на детето по кръвен път.

биохимичен скрининг – Това изследване по време на бременност се прави по желание на бъдещата майка. Провежда се през 19 гестацонна седмица от бременността. Чрез него се проверява дали плода не страда от синдром на Даун или дефект на невралната тръба.

видеозон – отново задължително изследване, чрез, което се установява развитието на плода по седмици и дали то е нормално. Има много случаи на установени увреждания, които се отстраняват още, докато плода е в утробата на майката, защото са хванати на време.

следене на кръвното налягане – това се прави при всеки преглед на гинеколога. При бременните жени има поставени нормални граници на кръвното. Те са 120–70, ако кръвното е различно от това се поставя лечение.

В Днешно време има много частни лаборатории в които може да си направите нужните изследвания по време на бременност, които Ви е назначил вашият лекар. В някои от тях това са така наречените пакетни тестове – „Бременност – регистрация“. Самото изследване включва следните показатели:

 1. СУЕ ( ESR ) – Скорост на утаяване на еритроцитите

***** ПКК – 22 показателя

 1. WBC ( левкоцити – бр.)
 2. Ly% (лимфоцити – %)
 3. Mo% (моноцити – %)
 4. Eos%(еозинофили – %)
 5. Baso%(базофили – %)
 6. Neu% (неутрофили – %)
 7. Ly# (лимфоцити – бр.)
 8. Mo# (моноцити – бр.)
 9. Eos#(еозинофили – бр)
 10. Baso#(базофили – бр)
 11. Neu# (неутрофили – бр.)
 12. RBC (Еритроцити – бр.)
 13. Hgb (Хемоглобин)
 14. Hct (Хематокрит)
 15. MCV (ср. обем на еритроцита)
 16. MCH (ср. Hgb съдърж. в еритр. )
 17. MCHC (ср. Hgb конц. в еритр.)
 18. RDW (девиация на ерит. р–ие)
 19. Plt (Тромбоцити)
 20. MPV (ср обем на тромбоцита)
 21. Pct (тр обем/ общ обем)
 22. PDW (ширина на тр р–ие)

***** Биохимия – 3 показателя

 1. Глюкоза ( Glucose )
 2. Креатинин (Creatinine)
 3. Урея ( Urea )

***** Урина – ОХИ – 15 показателя

 1. Урина–pH
 2. Урина – Относително тегло
 3. Урина – белтък
 4. Урина – глюкоза
 5. Урина – еритроцити
 6. Урина – левкоцити
 7. Урина – билирубин
 8. Урина – уробилиноген
 9. Урина – Нитрити
 10. Урина – кетони
 11. Седимент – левкоцити
 12. Седимент – еритроцити
 13. Седимент – плоски епителни клетки
 14. Седимент – кристали
 15. Седимент – други наблюдавани

***** Серология – 4 показателя

 1. anti–Syphilis – ELISA
 2. СПИН (anti–HIV 1/2 antibodies)
 3. Хепатит В (HBsAg)
 4. Рубеола IgG (Rubeolla)

***** Кръвна група – 2 показателя

 1. Кръвна група с–ма АВО
 2. Rh (Резус фактор)

***** Паразитология – 1 показателя

 1. Токсоплазмоза IgG – ECLIA

Надяваме се да сме били полезни от bremennost.bg и да сме Ви дали малко яснота около това какви са нужните изследвания по време на бременност.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Отслабване след Раждане

Previous article

Билки за Забременяване

Next article