Моноцити

Какво е Моноцити?
Моноцитите са вид бели кръвни клетки. Белите кръвни клетки подпомагат защита на тялото срещу болести и борбата с инфекции. Общия брой на моноцитите в кръвта може да бъде определен с тест, известен като пълна кръвна картина. Контролирането на броя на моноцитите може да помогне на лекаря ви правило да изключи определени диагнози. Моноцитите реагират на сигнали за възпаление в тялото и може да пристигнат много бързо (от около 8 до 12 часа) до района на инфекцията или увреждането на тъканите и да се разделят на макрофаги и дендритни клетки, което осигурява допълнителен силен отпор на имунната ви система. Моноцитите също могат да произвеждат цитокини. Цитокините са протеини, които помагат на другите бели кръвни клетки да комуникират помежду си.

моноцити

Къде се образуват моноцитите и колко са големи?
Моноцитите са най–големият вид кръвни клетки. Размерът им се дефинира между 13 и 25 микрометра в диаметър, но понякога те могат да достигнат между 16 и 22 микрометра в диаметър. Моноцитите се образуват от вид клетки в костния мозък, известни като хемопоетични стволови клетки. Те създават монобласти, които са преждевременната форми на моноцитите. При сигнал за проблем в тялото монобластите се превръщат в моноцити. Моноцитите обикновено се намират в хлабавата съединителната тъкан, далака, лимфните възли и костния мозък. Далакът е орган до стомаха, който помага в борбата с инфекциите и премахва и унищожава износените червени кръвни клетки. Червените кръвни клетки са клетките, които помагат за пренасянето на кислорода в кръвта. Лимфните възли са малки яйцевидни структури в организма, които се борят срещу инфекции.

Какъв процент от белите кръвни клетки са моноцитите?
Приблизително 2 до 8 % от белите кръвни клетки са моноцитите. Моноцитите минават през кръвта за около един до три дни и обикновено се движат в тъканите в тялото.

Какви са най–честите причини за твърде високи нива на моноцити в тялото ни?
Когато нивото на моноцитите е твърде високо, това състояние  е известно като моноцидоза. То може да се случи по няколко причини като стрес, възпаление, треска от вирус, тежка инфекция, преждевременна клетъчна смърт в живите тъкани, болести, които са резултат от необичайна дейност на имунната система, както и регенерация на червените кръвни клетки.

Друга причина за високото ниво на моноцити е саркоидозата. Хроничната грануломатозна болест също могат да причини моноцидоза. Това е наследствено нарушение, при което клетките, които изпълняват фагоцитозата не функционират правилно. Друга причина за високи моноцити е синдром на Кушинг, състояние, причинено от прекомерното излагане на високи нива на кортизол. Кортизолът е вид хормон, произвеждан от надбъбречните жлези, който помага за намаляване на възпалението. Хормони са видове химикали в тялото, които засягат другите клетки. Надбъбречните жлези са чифт жлези, които играят важна роля в метаболизма и помагат на тялото да реагира на физически и емоционален стрес чрез освобождаване на някои хормони.

Какви са най–честите причини за твърде ниски нива на моноцити в тялото ни?
Когато нивото на моноцитите е твърде ниско, това състояние е известно като моноцитопения. Тъй като моноцитите се произвеждат в костния мозък, заболяване или химично вещество, което се отразява на костния мозък може да доведе до ниски нива на моноцитите. Има много заболявания, които засягат костния мозък. Такова  например е ХИВ. ХИВ е вирус, който атакува цялата имунна система, което води до инфекции и образуването на вредни тумори. Туморите са необичайни маси от тъкан, които се формират, когато клетки в определена област на тялото се възпроизвеждат с повишен процент.

Друг пример за състояние, което може да повлияе на костния мозък е апластична анемия. Анапластичната анемия е състояние, при което тялото спира да произвежда достатъчно кръвни клетки, поради увреждане на костния мозък. Още друг пример е системен лупус еритематозус. Това е дългосрочна нелечима болест, при която съединителната тъкан в организма се възпалява защото тялото погрешно атакува тези тъкани, защото не ги разпознава като свои, а ги възприема като чужди вещества.

Друг пример е ревматоидния артрит. Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, при което отбранителната система на тялото атакува собствените си тъкани и причинява възпаление на ставите и костите. Други примери включват туберкулозата и маларията. Туберкулозата е силно инфекциозни заболявания, характеризиращо се с образуването на малки отоци, наречен нодули или туберкулини в тъканите особено в белите дробове. Маларията е сериозно заболяване, причинени от паразити, което се разпространява посредством комари.

Лекарствата, които могат да пречат на костния мозък и да намаляват броя на моноцитите включват тези за химиотерапия и лъчева терапия, интерферони и глюкокортикоиди, това може да бъде причинено от лечение с глюкокортикоиди, които са вид на стероидни хормони, които потискат имунната система. Химиотерапията е вид лечение, използвано за лечение на рак. Радиацията е вид енергия, която понякога е насочена към раковите тумори и има за цел да ги унищожи или отслаби. Интерфероните са протеини, освободени в тялото в отговор на наличието на вредни вещества (като например туморните клетки), които след това задействат имунната система да се бори с тях. Ниският брои на моноцитите може да бъде предизвикан и от ниските нива на фолиева киселина и витамин В12.

За да сте спокойни за здравето си, поне веднъж годишно си правете контролно изследване с пълна кръвна картина, за да следите показателите си и да реагирате своевременно при проблем!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).