Прегледана и обновена на 29-10-2020

Вие сте в 21 седмица и 4 дни. Бебето ви днес:

Когато гледате на екрана бебето от горе, носът му може да изглежда доста широк, защото назалният мост все още не е напълно развит. Това дава характерната форма на “бутон нос”, която много бебета държат по време на бременността. Сега вашето бебе произвежда важни червени и бели кръвни клетки със скорост, която е по-голяма от тази на вашия собствен организъм. Стволовите клетки в костния мозък на плода произвеждат червени и бели кръвни клетки, какво и тромбоцитите – клетките, които се сплотяват, за да образуват кръвен съсирек. По-рано по време на бременност всички те са произведени в жълтия сак (вижте 5 Седмици и 2 дни), след това в черния дроб и далака. Сега всяка кост в бебето съдържа червен костен мозък, способен да произвежда кръвни клетки. Червените кръвни клетки не траят вечно и след около 80 дни се отстраняват от кръвообращението на бебето. Този оборот е по-висок от вашия собствен, където червените кръвни клетки ще продължат да действат 120 дни.

 

Билирубинът е продукт на разграждането от червените кръвни клетки. Произвежда се в черния дроб и се отделя от кръвообращението на бебето чрез плацентата. Тъй като на черния дроб на вашето бебе му отнема няколко дни, за да се обработва ефективно билирубина, високите нива могат да доведат до жълтеница при раждането. Ако жълтеницата се развива след раждането, лека фототерапия е способна да разбие билирубина във форма, която може да се екскретира по-лесно в урината на вашето бебе.

Като новородено Вашето бебе ще бъде защитено от инфекция чрез бели кръвни клетки и антитела от кърмата, особено от коластрата. Поради това, кърмените бебета са изложени на по-нисък риск от заболявания като астма, непоносимост към краве мляко и хранителни алергии.

Има смисъл на докторска жаргон

Тъй като вашите пренатални срещи са по-редовни сега, може да е полезно да получите малко информация за медицинския жаргон, използван в картона ви за бременност:

Първичната бременност: първата бременност

Multigravida: последваща бременност

Hb: нива на хемоглобина

BP: кръвно налягане

Тестове за урина: NAD или нула означава, че не са открити аномалии; P или alb означава, че съдържа протеин; Tr или + показва следа от захар или протеин; G означава глюкоза; и “други” е всичко друго.

Сърдечен ритъм: FHH е сърцето на плода чуто; FHHR се чува и редовно; FMF или FMNF-фетални движения се усещат или не се усещат.

Позицията на бебето Ви в матката обикновено се нарича “представяща част” или “лежаща” и има няколко термина и съкращения, използвани за описанието на това. Тила е терминът, използван за задната част на главата на бебето.

Ако не сте на ясно за нещо, което е написано в записките за бременността ви или от резултатите от изследванията, не се колебайте да попитате вашия лекар, за да обясни и да ви успокои.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!