151 ден от бременността

Вие сте в 21 седмица и 4 дни. Бебето ви днес:

Когато гледате на екрана бебето от горе, носът му може да изглежда доста широк, защото назалният мост все още не е напълно развит. Това дава характерната форма на „бутон нос“, която много бебета държат по време на бременността. Сега вашето бебе произвежда важни червени и бели кръвни клетки със скорост, която е по-голяма от тази на вашия собствен организъм. Стволовите клетки в костния мозък на плода произвеждат червени и бели кръвни клетки, какво и тромбоцитите – клетките, които се сплотяват, за да образуват кръвен съсирек. По-рано по време на бременност всички те са произведени в жълтия сак (вижте 5 Седмици и 2 дни), след това в черния дроб и далака. Сега всяка кост в бебето съдържа червен костен мозък, способен да произвежда кръвни клетки. Червените кръвни клетки не траят вечно и след около 80 дни се отстраняват от кръвообращението на бебето. Този оборот е по-висок от вашия собствен, където червените кръвни клетки ще продължат да действат 120 дни.

 

Билирубинът е продукт на разграждането от червените кръвни клетки. Произвежда се в черния дроб и се отделя от кръвообращението на бебето чрез плацентата. Тъй като на черния дроб на вашето бебе му отнема няколко дни, за да се обработва ефективно билирубина, високите нива могат да доведат до жълтеница при раждането. Ако жълтеницата се развива след раждането, лека фототерапия е способна да разбие билирубина във форма, която може да се екскретира по-лесно в урината на вашето бебе.

Като новородено Вашето бебе ще бъде защитено от инфекция чрез бели кръвни клетки и антитела от кърмата, особено от коластрата. Поради това, кърмените бебета са изложени на по-нисък риск от заболявания като астма, непоносимост към краве мляко и хранителни алергии.

Има смисъл на докторска жаргон

Тъй като вашите пренатални срещи са по-редовни сега, може да е полезно да получите малко информация за медицинския жаргон, използван в картона ви за бременност:

Първичната бременност: