152 ден от бременността

Вие сте в 21 седмица и 5 дни. Бебето ви днес:

Все още има достатъчно място за вашето бебе да се движи. То е в състояние да изпълнява пълно салто и  да променя позицията си по няколко пъти на ден или дори няколко пъти за няколко минути.

Коремите идват във всички форми и размери и вашият лекар ще следи как бебето ви расте. Ако, както някои бременни жени, се чувствате големи за тази част на бременността, това не означава непременно, че ще имате голямо бебе. Да бъдете едра не означава, че цялото тегло е в корема ви е от бебето – може да сте поставили тежест върху останалата част от тялото, което не засяга размера на детето. Жените, които носят близнаци или тризнаци, показват това, разбира се, по-рано и имат много по-големи кореми от тези, които очакват едно бебе. Размерът на корема е обаче добър показател за растежа на вашето бебе, така че той ще бъде измерван от лекаря редовно . То ще мери от точка на срамната кост в таза ви до върха на матката. Това измерване трябва да се съпоставя с броя на седмиците, през които сте бременна, с точност до 2 cm. Така че, ако сте бременна в 28-та седмица, коремът ви трябва да се  измерва в рамките на 26-30 см. Тази симфизисна фунданова височина (SFH) ще бъде написана във вашите бележки. Ако коремът ви е значително по-голям или по-малък, отколкото трябва да бъде за вашите дати, вие вероятно ще бъдете подложена на ултразвуково сканиране, тъй като това може да даде много по-точна информация за размера на плода.

Не забравяйте, че все пак, това, което мислите за огромен и това, което вашият лекар вижда като твърде голям корем –  може да бъдат две много различни неща! Вие сте свикнали  тялото ви да е с определен размер и форма и сте много по-голям, отколкото сте били, въпреки че за лекарите сте с нормален и здрав размер. Това може да се почувства особено осезаемо, ако сте някой, който винаги е бил много слаб.

Докато е добре да прекарвате времето си с жени, които са в същия стадий на бременност като вас, опитайте се да не правите сравнения. Коремът ви мож