Прегледана и обновена на 29-10-2020

Вие сте в 21 седмица и 5 дни. Бебето ви днес:

Все още има достатъчно място за вашето бебе да се движи. То е в състояние да изпълнява пълно салто и  да променя позицията си по няколко пъти на ден или дори няколко пъти за няколко минути.

Коремите идват във всички форми и размери и вашият лекар ще следи как бебето ви расте. Ако, както някои бременни жени, се чувствате големи за тази част на бременността, това не означава непременно, че ще имате голямо бебе. Да бъдете едра не означава, че цялото тегло е в корема ви е от бебето – може да сте поставили тежест върху останалата част от тялото, което не засяга размера на детето. Жените, които носят близнаци или тризнаци, показват това, разбира се, по-рано и имат много по-големи кореми от тези, които очакват едно бебе. Размерът на корема е обаче добър показател за растежа на вашето бебе, така че той ще бъде измерван от лекаря редовно . То ще мери от точка на срамната кост в таза ви до върха на матката. Това измерване трябва да се съпоставя с броя на седмиците, през които сте бременна, с точност до 2 cm. Така че, ако сте бременна в 28-та седмица, коремът ви трябва да се  измерва в рамките на 26-30 см. Тази симфизисна фунданова височина (SFH) ще бъде написана във вашите бележки. Ако коремът ви е значително по-голям или по-малък, отколкото трябва да бъде за вашите дати, вие вероятно ще бъдете подложена на ултразвуково сканиране, тъй като това може да даде много по-точна информация за размера на плода.

Не забравяйте, че все пак, това, което мислите за огромен и това, което вашият лекар вижда като твърде голям корем –  може да бъдат две много различни неща! Вие сте свикнали  тялото ви да е с определен размер и форма и сте много по-голям, отколкото сте били, въпреки че за лекарите сте с нормален и здрав размер. Това може да се почувства особено осезаемо, ако сте някой, който винаги е бил много слаб.

Докато е добре да прекарвате времето си с жени, които са в същия стадий на бременност като вас, опитайте се да не правите сравнения. Коремът ви може да е по-голям от този на твоя приятелка, но може да имате по-малко бебе.

Попитайте диетолог:

Казали са ви да си почивате, но ще напълнеете ли прекалено много?

Важно е да следвате този съвет, въпреки че може да бъде разочароващо. Попитайте вашия лекар, ако ви е позволено да правите леко ходене или плуване, защото това ще ви помогне да горите някои калории. Ако ядете здравословна, питателна храна, която включва много пресни плодове и зеленчуци, сложни въглехидрати и постни протеини, вие не трябва да наддавате прекалено много тегло. Никога не се изкушавайте да сте на тежка диета или гладни само защото сте по-малко активни в момента. Редовното хранене и закуските са важни. Слушайте тялото си. Ако сте гладна, трябва да хапнете малко.

Ако е предписана пълна почивка в леглото, лекото упражнение ще бъде извън въпроса, но се уверете, че сте установили в началото какво е и не е позволено. Ако не сте активни, вие вероятно ще спечелите някое килце повече, но целта на почивка в леглото е да се гарантира, че ще родите  здраво бебе в пълен термин, и това си струва малко допълнително тегло.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!