Прегледана и обновена на 29-10-2020

Вие сте в 17 седмица и 5 дни. Бебето ви днес:

Пръстите на мъника се показват добре и тъй като вашето бебе се увеличава по размер, става по-лесно и по-лесно за ултразвука да покаже това ниво на детайлност. Тъй като коремът ви започва да расте и е по-очевиден вече, бременността ви ще се превърне в основен фокус на вниманието на хората.

След като коремът ви стане много очевиден, може да започнете да чувствате, че той и вие сте публична собственост. Очаровани от постоянно нарастващия корем, някои приятели и семейство, или дори непознати, може да искат да видят корема ви, да го докоснат или дори да го целунете.  Ако не ви е удобно да бъдете докосвани, тогава можете учтиво да помолите хората да не пипат корема ви. Има обаче някои предимства да има хора, които забелязват, че сте бременна: коремът ви действа като предупреждение за хората да не ви блъскат в тълпи и хората са склонни да ви дадат място в обществения транспорт. Друго нежелано натрапване може да бъде това, че хората се чувстват в правото си да ви задават интимни въпроси относно вашата медицинска история и относно бебето. Това може да ви накара да се чувствате неудобно, особено ако сте склонни да бъдете  по обрани откъм информация за лични неща. Хората, които не сте срещали преди могат да коментират фигурата ви и да обсъждат дали ще имате момиче или момче.

Някои бременни жени се радват на вниманието, докато други смятат, че хората се натрапват в лично преживяване. Ако се чувствате неудобно, отговаряйте на въпросите смътно или се опитвайте да променяте темата; вместо това попитайте човека за него. Друг начин за избягване на нежеланото внимание е да се носят свободни дрехи, които правят корема ви да изглежда по-малко видим и да не ви прави привлекателни за докосване. Бъдете готови някои хора да гледат, коментират и искат да чувстват вашия прекрасен корем, тъй като става по-забележим. Ако сте осезаемо лице по природа,с това внимание може да бъде по-лесно да се справите, отколкото ако не сте.

Всъщност

Не е забранено да се ядете сол, докато сте бременна.

Преди се е смятало, че солта увеличава подуването и риска от високо кръвно налягане. Но тялото ви се нуждае от сол, за да увеличи обема на кръвта и телесните течности. Използвайте морска сол, която съдържа по-малко натрий и не трябва да поемате повече от 6 г на ден.

Попитайте лекар:

Толкова ви сърби, че се чешете до степен да кървите. Какво да направите?

Сърбежите по тялото по време на бременност са обичайни, особено на корема, и се дължат на разтягането на кожата, хормоналните промени и топлината. Нанасяйте овлажняващ крем, това трябва да помогне. Ако имате значителен сърбеж, посетете вашия лекар, за да определи дали имате акушерска холестаза, сериозно, но рядко състояние, което засяга черния дроб и се появява при около 1 процент от бременностите.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

123 ден от бременността

Previous article

125 ден от бременността

Next article