123 ден от бременността

Вие сте в 17 седмица и 4 дни. Бебето ви днес:

Кожата на вашето бебе е изключително мека и гладка. Стъпалата на краката и краката вече са свободни от бръчки. През следващата седмица ще се появят изгледи за пръстови отпечатъци и модели на отпечатъци върху кожата. Въпреки че се случват промени, белите дробове на бебето са все още достатъчно зрели и няма да бъдат напълно развити до седмица 35. Комплексното развитие на белия дроб на бебето ви продължава. За да си представим растежа и развитието му, представете си, че всички бели дробове като дърво: стволът се е развил, но все още не са се образували по-малките и средните клонки – бронхите, които клонки  държат листата – алвеолите. Алвеолите имат толкова тънки стени, че позволяват на кислорода да се абсорбира от въздуха в тях, а въглеродният диоксид да напусне тялото чрез кръвта.

От сега до 28 седмица се формират „клонките“, които ще държат алвеолите, които ще се запълнят с въздух след раждането. Тези „клонки“ ще имат ограничена способност да прехвърлят газове, но белите дробове няма да бъдат напълно ефективни, докато алвеолите не се развият. Растежът на кръвоносните съдове, които поддържат белите дробове, е тясно свързан с растежа на самите бели дробове. Тези кръвоносни съдове ще бъдат от съществено значение за пренасянето на кислород след раждането на вашето бебе.

След раждането цялата кръв, която напуска дясната страна на сърцето, ще влезе в кръвообращението на белите дробове, но преди раждането, с белите дробове са пълни с течност и не се използват за дишане, към тях се насочва само малко количество кръв (приблизително 10-15%).

Безопасно разтягане:

Релаксинът е един от най-важните хормони, свързани с бременността. Както подсказва името му, той отпуска съединителната тъкан и сухожилията в тялото, за да позволи на диафрагмата да се разшири и да се създаде пространство за бебето да расте. Той също така разхлабва сухожилията достатъчно, за да улесни откриването на родовия канал за вагинално р