Прегледана и обновена на 29-10-2020

Вие сте в 17 седмица и 4 дни. Бебето ви днес:

Кожата на вашето бебе е изключително мека и гладка. Стъпалата на краката и краката вече са свободни от бръчки. През следващата седмица ще се появят изгледи за пръстови отпечатъци и модели на отпечатъци върху кожата. Въпреки че се случват промени, белите дробове на бебето са все още достатъчно зрели и няма да бъдат напълно развити до седмица 35. Комплексното развитие на белия дроб на бебето ви продължава. За да си представим растежа и развитието му, представете си, че всички бели дробове като дърво: стволът се е развил, но все още не са се образували по-малките и средните клонки – бронхите, които клонки  държат листата – алвеолите. Алвеолите имат толкова тънки стени, че позволяват на кислорода да се абсорбира от въздуха в тях, а въглеродният диоксид да напусне тялото чрез кръвта.

От сега до 28 седмица се формират “клонките”, които ще държат алвеолите, които ще се запълнят с въздух след раждането. Тези “клонки” ще имат ограничена способност да прехвърлят газове, но белите дробове няма да бъдат напълно ефективни, докато алвеолите не се развият. Растежът на кръвоносните съдове, които поддържат белите дробове, е тясно свързан с растежа на самите бели дробове. Тези кръвоносни съдове ще бъдат от съществено значение за пренасянето на кислород след раждането на вашето бебе.

След раждането цялата кръв, която напуска дясната страна на сърцето, ще влезе в кръвообращението на белите дробове, но преди раждането, с белите дробове са пълни с течност и не се използват за дишане, към тях се насочва само малко количество кръв (приблизително 10-15%).

Безопасно разтягане:

Релаксинът е един от най-важните хормони, свързани с бременността. Както подсказва името му, той отпуска съединителната тъкан и сухожилията в тялото, за да позволи на диафрагмата да се разшири и да се създаде пространство за бебето да расте. Той също така разхлабва сухожилията достатъчно, за да улесни откриването на родовия канал за вагинално раждане. Релаксинът засяга повечето части на тялото ви и като резултат, гръбнакът и тазът също ще се чувстват по-малко стабилни.

Този хормон също е отговорен за отпускането на кръвоносната система: стените на вените са спокойни, което понякога води до разширени вени. Правенето на сърдечно-съдови упражнения ще помогне за увеличаване на притока на кръв и може да намали появата на проблеми с вените.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

122 ден от бременността

Previous article

124 ден от бременността

Next article