Прегледана и обновена на 29-10-2020

Вие сте в 17 седмица и 3 дни. Бебето ви днес:

Тъй като един 2D ултразвук показва само определени части от вашето бебе, някои може да изглежда, че сякаш липсват.

Нормално и здравословно е да наддавате повече тегло през второто тримесечие, отколкото в ранните месеци на бременността. Макар че може да сте качили малко тегло през първия триместър, от втория триместър нататък ще наддавате на тегло всяка седмица. Средно жените трябва да наддават по около 2 кг  на месец от втория триместър до края на бременността. Въпреки че наддаване на тегло има тенденция да се забави през последните няколко седмици. Количеството тегло, което трябва да се покачи зависи от много фактори и не на последно място, вашият начален индекс на телесна маса.  Не всичко от теглото, което е натрупано, е от бебето –  всъщност плодът съставлява само малка част. Останалата част от теглото се дължи на нарастващата матка, амниотична течност, гърдите и увеличения обема на кръвта и мазнините. Ако имате някакви притеснения относно теглото си, потърсете съвет от вашия лекар. Теглото ви може да не се проверява редовно при пренатални прегледи, но лекарят ви  ще ви претегли, ако се притеснявате за теглото, което натрупвате.

Наддаване на тегло:

Вашето таргетно наддаване на тегло за втория триместър (както и третия триместър) е 4-7 кг, което е значително повече от  препоръчваните 1-2 кг за първия триместър. Ако поради неразположение при бременността като сутрешното гадене, сте имали труден първи триместър и не сте наддали много тегло, това е добър момент да увеличите калориите си, за да се опитате да компенсирате някаква част. Ако през първия триместър сте натрупали твърде много килограми, се фокусирайте върху физическата ви активност и консумирането на по-нискокалорични плодове и зеленчуци, които са богати на хранителни вещества.

Препоръчителното общо наддаване на тегло при бременност е 11-16 кг за жените, чийто индекс на телесна маса  е в нормалния диапазон между 20 и 25. Ако сте били с наднормено тегло в началото на бременността, препоръчителната наддаване на тегло е 7-11 кг. Жените с наднормено тегло трябва да получат поне 7 кг . Ако сте започнали с поднормено тегло, препоръчителната наддаване на тегло е 13-18 кг. Ако очаквате близнаци, трябва да се стремите към общо качено тегло от около 16-20 паунда.

 

Попитайте лекар;

Продължавате да имате горещи вълни. Това нормално ли е?

Много жени изпитват горещи вълни по време на бременност в резултат на повишените нива на хормона естроген. Той насърчава кръвоносните съдове да се разширяват- те се запълват с кръв и  стават много по-топли. Нещо повече, когато сте бременна, метаболизмът ви се увеличава, причинявайки производството на допълнителна топлина .  Носете слоеве дрехи, които могат бързо да бъдат отстранени и избягвайте яденето на пикантни храни и пиенето на алкохол и кофеин, всички от които могат да насърчават горещи вълни. Упражнения може да помогнат чрез подобряване на кръвообращението .

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!